ATP-vb: a címvédő kiizzadta, Nadallal küzd az elődöntőért

Vágólapra másolva!
2020.11.17. 23:11
null
Dominic Thiem a legutóbbi négy meccséből háromszor is legyőzte Rafael Nadalt (Fotó: AFP)
A férfi teniszezők év végi világbajnokságán a London 2020 csoport 2. fordulójában az osztrák Dominic Thiem két rövidítéses szettben legyőzte a spanyol Rafael Nadalt. Az esti meccsen Sztefanosz Cicipasz legyűrte Andrej Rubljovot, ezzel Thiem csoportelsőként a négy között, az orosz pedig kiesett.

 

A világranglista 2. és 3. helyezettje 15. alkalommal feszült egymásnak, eddig 9–5-re vezetett a volt világelső, de a legutóbbi három összecsapásból kettőt is a US Open-győztes osztrák nyert meg.

A felek nagyon magabiztosan hozták adogatásaikat, így rövidítésbe torkollott a szett, amelyben aztán minden addigi a feje tetejére állt: az első 12 pontból csak kettőt hoztak a szerválók, 6–6 után Nadal megtörte az adogatók csendjét, hogy aztán már pontot se szerezzen (6:7, 7–9).

A második felvonás elején Nadal rögvest bréklabdához jutott, és, bár ezzel még nem élt, 3:3-nál már el tudta venni Thiem adogatását – más kérdés, hogy az osztrák azonnal felelni tudott, majd nagy nehezen hozta az adogatását, és fogadóként 0:40-nél három meccslabdához jutott!

A 20-szoros Grand Slam-torna-győztes spanyol innen is fordított, és 5:6-ról is egyenlíteni tudott, a rövidítésben pedig minibrékkel kezdett. Az osztrák viszont gyorsan felelt, majd 3:3 után három labdamenetet nyert meg, így újabb három meccslabdához jutott, és ezekkel már lezárta az összecsapást (6:7, 4–7).

A csoport esti mérkőzésén a címvédő Sztefanosz Cicipasz repülőrajtot vett Andrej Rubljov ellen, az első három játékot behúzta, és bár az orosz a második adogatását hozta, innentől ismét a görög akarata érvényesült (6:1).

A második játszmában 3:3-nél ismét két bréklabdához jutott Cicipasz, de Rubljov 15:40-ről is fordítani tudott, sőt 5:4-es előnyénél ő mutatott be sikeres fogadójátékot, jöhetett a döntő szett (4:6).

Ebben 1:1-nél az orosz öt fogadópontot is hárított, és mivel ezt követően már egyiküknek sem volt bréklabdája, rövidítésbe torkollott a meccs. Itt Cicipasz kezdett jobban, és bár Rubljev 2–2-re egyenlített, így is 4–2-es előnnyel fordulhatott. A görög az újabb szerváját is hozta, ezzel már 5–2 is volt, hogy ezt követően sorozatban négy labdamenetet bukjon, és az orosz kerüljön meccslabdához (5–6)! „Természetesen” volt még egy fordulat, a győzelem kapujában Rubljov megremegett, Cicipasz fordított (7:6, 8–6), így Thiem csoportelső lett, az orosz kiesett, a görög pedig Nadallal küzd meg a továbbjutásért.

TENISZ, ATP-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
CSOPORTKÖR, LONDON 2020 CSOPORT, 2. FORDULÓ
Nadal (spanyol, 2.)–Thiem (osztrák, 3.) 6:7 (7–9), 6:7 (4–7)
Cicipasz (görög, 6.)–Rubljov (orosz, 7.) 6:1, 4:6, 7:6 (8–6)
Az állás: 1. Thiem 2/0 (4:1), 2. Cicipasz 1/1 (3:3), Nadal 1/1 (2:2), 4. Rubljov 0/2 (1:4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik