ATP-vb: Thiem elképesztő végjátékban legyőzte Djokovicsot, döntős!

Vágólapra másolva!
2020.11.21. 18:10
null
Dominic Thiem közel háromórás meccsen múlta felül a világelsőt (Fotó: AFP)
Az osztrák Dominic Thiem jutott be elsőként az ATP-világbajnokság döntőjébe, mivel három szettben legyőzte a világelső szerb Novak Djokovicsot. Ellenfele a Rafael Nadal–Danyiil Medvegyev találkozó győztese lesz a londoni fináléban.

 

A friss US Open-győztes és a 17-szeres Grand Slam-bajnok a 12. alkalommal csapott össze egymással, az első öt felvonást Djokovics nyerte meg, az azt követő ötből négyszer Thiem örülhetett, idei egyetlen találkozásuk pedig az Australian Open fináléjában volt, amelyben a szerb 1:2-es szettállásról győzött.

A világelső pazarul indította 2020-at, a Roland Garros döntőjéig csupán egy, leléptetéses veresége volt, a Nadal elleni csúnya zakó után viszont Bécsben Lorenzo Sonego könnyedén legyőzte a nyolc között, a csoportelsőségről döntő meccsen pedig Danyiil Medvegyev is megverte.

A felek magabiztos adogatójátékokkal kezdtek, mindössze 3:3 után volt 0:30-as kezdés mindkét játékos előtt egymás után, mindhiába. Amikor már úgy tűnt, jöhet a rövidítés, Thiem 30:15 után két labdamenetet is megnyert fogadóként, így először került egyikük bréklabdához, és bár az osztrák kiszorított helyzetbe került, Djokovics a rövid visszaütést már csak a hálóba tudta továbbítani, adogatóként pedig nem rontott a US Open-győztes (7:5).

A második felvonásban 2:2-nél ismét Thiem jutott bréklabdához, ezt viszont már hárította a szerb, aki „cserébe” fogadóként nem tudott élni a saját lehetőségével 4:3-as fórjánál. Djokovics magabiztos adogatásai után az osztráknak kétszer is a játszmában maradásért kellett következnie, 6:5-ös szerb előnynél pedig 15:40-nél két labdája is volt a világelsőnek az egyenlítéshez. Thiem innen is fordított, és a rövidítésben gyorsan brékelve 2–0-ra ellépett, hogy aztán Djokovics sorozatban négy labdamenetet megnyerve 4–2-es előnnyel mehessen a térfélcserére. Az osztrák gyorsan egyenlített, majd adogatásait hozva meccslabdához jutott. Ezt hárította Djokovics, majd elképesztő minibrékcsata következett, sorozatban hat pontot nyertek meg a fogadók, így Djokovics még két meccslabdát hárított, ahogyan 10–9-nél a negyediket is ártalmatlanította. A szerb ekkor óriási nyerőt ütött a vonalra, és már nem rontott a szetten belül (6:7, 10–12).

Novak Djokovics a második szettben négy meccslabdát hárított, a harmadik játszma rövidítésében 4–0-ra vezetett, aztán...
Novak Djokovics a második szettben négy meccslabdát hárított, a harmadik játszma rövidítésében 4–0-ra vezetett, aztán...

A drámai csatában elbukott második játszma nem törte meg az osztrákot, de Djokovics is magabiztosan hozta az adogatásait, így gyorsan eljutottunk 4:3-as Thiem-előnyig. Itt kicsit mindketten meginogtak, de végül bréklabda nélkül megint hozták a játékukat. Djokovics 5:5-nél 30:30-nál óriási lehetőséghez jutott, rontását pedig hatalmas ordítással összegezte, Thiem viszont köszönte szépen, és 6:5-re módosította az állást. A szerb simán hozta a szerváját, majd minibrékkel és 4–0-val kezdett. A szinte minden mindegy alapon játszó Thiem ekkor elképesztően belelendült, sorozatban hat labdamenetet nyert meg, így két újabb meccslabdához jutott! Az ötödik lehetőséget remek szervával még hárította Djokovics, a hatodikkal viszont már élt Thiem, aki tavaly után ismét döntőbe jutott (7:6, 7–5)!

TENISZ, ATP-VILÁGBAJNOKSÁG (LONDON)
ELŐDÖNTŐ
Dominic Thiem (osztrák, 3.)–Novak Djokovics (szerb, 1.) 7:5, 6:7 (10–12), 7:6 (7–5)
21.00: Rafael Nadal (spanyol, 2.)–Danyiil Medvegyev (orosz, 4.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik