ATP-vb: Dimitrov ismét megverte Goffint, ő a világbajnok!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.19. 21:48
null
Grigor Dimitrov a 2017-es világbajnok (Fotó: AFP)
A bolgár Grigor Dimitrov három játszmában (7:5, 4:6, 6:3) legyőzte a belga David Goffint a londoni tenisz ATP-vb döntőjében, ezzel elkönyvelte idei negyedik, összességében a nyolcadik tornagyőzelmét, egyben az első világbajnoki címét!

 

A döntő előtt Dimitrov mellett szólt, hogy négy nappal ezelőtt a csoportküzdelmek során 6:0, 6:2-re kiütötte Goffint, aki viszont abban bízhatott, hogy ha a héten meg tudta verni Rafael Nadalt és Roger Federert – valamint Dominic Thiemet –, akkor miért ne sikerülhetne legyőzni második nekifutásra Dimitrovot is.

A londoni O2 Arénában rendezett torna döntője három brékkel kezdődött, majd miután a bolgár másodszor is felállt brékhátrányból, 6:5-nél fogadóként kihasználta az ötödik játszmalabdáját (7:5). A második szettben egy brék döntött, Goffin 3:3-nál elvette Dimitrov adogatását, aztán 5:4-nél semmire hozta a szerváját (6:4).

A harmadik játszma első játékában az idei Australian Openen elődöntős Dimitrov négy bréklabdát hárított, 3:2-nél pedig elvette a belga adogatását. A bolgár 5:2-nél fogadóként negyven semmire vezetett, de Goffin hárította mindhárom meccslabdát és megfordította a játékot. Dimitrov ezt követően a mérkőzésért szervált, 40:15-nél hosszút ütött, a következő pontnál azonban a belga a hálónál rontott, így két és fél óra játék után Dimitrov megnyerte a találkozót, és hibátlan teljesítménnyel, öt győzelemmel világbajnok lett (6:3).

AZ UTOLSÓ PONT


A bolgár kiválóság Alex Corretja 1998-as sikere óta az első játékos, aki rögtön az első vb-szereplésén a csúcsra ért – ugyanez amúgy igaz lett volna Goffinre is. A világbajnoki cím és a több mint 2.5 millió dolláros (661 millió forint) pénzjutalom mellett Dimitrov boldogságát fokozhatja, hogy a harmadik helyen zárja az évet a világranglistán.

A párosok versenyében a Henri Kontinen, John Peers finn, ausztrál duó 6:4, 6:2-re megverte az első kiemelt Lukasz Kubot, Marcelo Melo lengyel, brazil kettőst, ezzel egymást követő második évben nyerte meg a vb-t.

BARCLAYS ATP WORLD TOUR FINALS, LONDON (8 000 000 dollár, kemény pálya)
DÖNTŐ
Grigor Dimitrov (bolgár, 6.)–David Goffin (belga, 7.) 7:5, 4:6, 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik