A bajnok – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.01.30. 00:01

Djokovicsra nincsenek szavak (ahogy Federerre és Nadalra sem), írta egy kommentelő, csak csatlakozni tudok, becsüljük meg az időszakot, amíg mindhármukat a pályán láthattuk. Olyan ez, mint labdarúgásban Lionel Messi és Cristiano Ronaldo egyidejűsége, – ne legyen igazam – egyik sportágban sem lesz egyhamar hasonló.

A szerb Novak Djokovics tizedik egyéni Grand Slam-győzelmét szerezte meg Melbourne-ben az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, ezzel 22. GS-sikerét érte el – csak a francia Enzo Couacaud nyert ellene szettet –, behozva ezzel a spanyol Rafael Nadalt (a svájci fenoménnak, Roger Federernek 20 győzelme van). Djokovics – 2022 novemberében hatodik ATP-világbajnoki győzelmét aratta, ezzel utolérte Federert – egyébiránt sorozatban 28. Australian Open-meccsén diadalmaskodott, a torna elődöntőjében és döntőjében továbbra is hibátlan, lenyűgöző, 20–0-s mérleggel. Vasárnap 6:3, 7:6. 7:6-ra múlta felül a 24 éves görög Sztefanosz Cicipaszt, akinek ez volt élete második GS-fináléja, korábban a Roland Garroson jutott el idáig 2021-ben, akkor is Djokovicstól kapott ki. Ha nyert volna, a világranglistán is az élre áll, így viszont a szerb került oda. Cicipasznak a második játszmában volt némi esélye, de nem nyerte meg a szettlabdáját. Csendben jegyzem meg, a koronvírus-járvánnyal kapcsolatos tavalyi hercehurcáról (a korábban a fertőzésen áteső Djokovics kitoloncolására és harcára Alex Hawke ausztrál bevándorlásügyi miniszterrel) ki beszél ma már?

Mit hozhat a jövő?

Federer 41, Nadal 36, Djokovics 35 esztendős, a svájci teniszező 2022 szeptemberében makacs térdsérülésére hivatkozva bejelentette visszavonulását, a spanyol vissza-visszatérő sérüléssel bajlódik, hármuk közül jó esetben marad Djokovics. Az új generáció nem rúgta rá az ajtót a legendákra, jó, a 2022-ben az US Openen győztes 19 esztendős spanyol Carlos Alcaraz sérülés miatt távol maradt Melbourne-től, de a talán legjobb Cicipasz nem nyert még GS-tornát, mi több, a szerbnek nyomasztó vele szemben a fölénye (10–2!).

Djokovicsot elsősorban mentális ereje emeli a többiek fölé. Mintha jobban akarta volna a 22. Grand Slam-győzelmét, mit Cicipasz az elsőt – meglehet, a szerb úgy érzi, Federert és Nadalt végleg maga mögött tudhatja, s ez még inkább ösztönzi. Magam irigylem ezt a délszláv mentalitást – az egykori jugoszláv futball-légiósok egymást segítő viselkedésére emlékeztet –, a koncentrációja szinte egy pillanatra sem hagy ki, küzdeni tudása páratlan, mintha az élete lenne a tét. Lehet, hogy ez nem egy alkalommal antipatikussá teszi, de a bajnok nem népszerűségi, hanem teniszverseny(eke)t akar nyerni.

Ne legyenek kétségeink, Novak Djokovics a 21. század egyik legnagyobb sportolója.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik