Téli olimpia: Tóth Zita kiesett, Hector vezet óriás-műlesiklásban

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.02.07. 03:56
null
Tóth Zita kiesett az első futamban (Fotó: AFP, archív)
Tóth Zita kiesett az első futamban az alpesi síelők női óriás-műlesiklóversenyének első futamában a pekingi téli olimpián. A 19 éves magyar versenyző így nem folytathatja a második futamban.


Tóth még átjött az első időellenőrző ponton 1.31 másodperces hátránnyal, ám utána a 10. kapunál rontott, elesett, és ezért feladta a versenyt.

Az első futam alaposan borította a papírformát. Bár a szakági világkupa vezetője, a svéd Sara Hector síelte a legjobb időt, az amerikai Mikaela Shiffrin és az olasz Marta Bassino kiesett, az összetett vk címvédője, Petra Vlhová csak a 13. helyen végzett 1.78 másodperces hátránnyal. Az izraeli színekben induló Szőllős Noa a 42. helyről várhatja a 7.30-kor kezdődő második szakaszt.

„Nagyon nehéz volt a pálya – mondta Tóth Zita az MTI-nek. – A felső rész nagyon jeges és meredek volt, amikor váltottam volna lábat, a belső lécem megcsúszott a jégen, és kicsúsztam. Vasárnap, amikor kétszer lejöhettünk, teljesen más hóviszonyok voltak, a szél mostanra lehordta a havat az alsóbb szakaszokra, így a felső részen maradt a jég. Ráadásul a reggeli bemelegítésnél is estem, és ez nem tett jót mentálisan”

Szepesi Bertold, az alpesisí-csapat vezetője az MTI-vel közölte: a nemzetközi szövetség engedélyezte, hogy most a női pálya meredekebb legyen, mint a megszokott, mert elvileg nem lehetne a szintkülönbség 400 méternél több, most viszont 424 méter volt. „Az első részen alig volt tapadás a jég miatt, és még az átlagnál is meredekebb volt ez a szakasz. A legnagyobbak, például Shiffrin is, hibáztak, amikor a belső lécre került a testsúlyuk, és kicsúsztak. Zita az első időmérőpontnál a negyvenedik hely környékén állt, majd utána esett ki” – jegyezte meg.

Tóth Zitának nem ért véget az olimpiai szereplés, szerdán a műlesiklóversenyben is indul.

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik