Téli olimpia: Shiffrin teljesen összetört a második kiesése után – videó

N. T., K. Z.N. T., K. Z.
Vágólapra másolva!
2022.02.09. 07:26
null
Mikaela Shiffrin a második pekingi versenyén is kiesett (Fotó: AFP)
A kétszeres olimpiai bajnok amerikai Mikaela Shiffrin letörten nyilatkozott, miután az óriás-műlesiklás után a női műlesiklásban is kiesett a pekingi téli olimpián. A számot 2014-ben megnyerő klasszis elmondása szerint az elmúlt tizenöt évét át kell gondolnia.

„Azt hiszem, megcsúsztamkezdte Shiffrin az NBC-nek. – Azon voltam, hogy a lehető leggyorsabban kezdjek, ebben pedig nem volt hely egy kis megcsúszásra sem. Nem adtam lehetőséget magamnak rá. A korábbi tapasztalatom szerint ez a hozzáállás hozta ki belőlem a legjobb síelést. Aztán ma az ötödik kapuig sem jutottam.”

„Az egész arra sarkall, hogy megkérdőjelezzem az elmúlt tizenöt évemet. Mindent, amit a saját síelésemről, a szlalomról és a versenyzői mentalitásomról gondoltam, hogy tudok. Biztos, hogy sok mindent át kell gondolnom. Nagyon rosszul érzem magamat. Sok minden fog ma még történni az én kis történetemen kívül, de nagyon bánt, hogy így sikerült” – tette hozzá szipogva.

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
nso_uj_cikk_embed
mceBlockPasteEnd

Az újabb kiesés után hamar a támogatásáról biztosította a visszavonult legenda, Lindsey Vonn.

„Sajnos, ilyen a síversenyzés. Bármilyen kiábrándító is Mikaela számára, de ez benne volt a kockázatvállalásában. A határait feszegette. Hogy taktikailag jól döntött-e? Talán nem. Ám ez semmit nem von le az eddigi karrierje értékéből” – mondta az olimpiai bajnok Vonn.

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
nso_uj_cikk_embed
mceBlockPasteEnd

Shiffrin még nem volt 18 éves, amikor a 2013-as világbajnokság megnyerésével berobbant az élmezőnybe, s a 2014-es téli olimpián is megnyerte a műlesiklást.

Sorozatban négyszer nyerte meg ebben a versenyszámban a vb-t (2013, 2015, 2017, 2019 – utóbbi évben a super-G-t is), azonban Pjongcsangban csak a 4. lett, igaz, kárpótolta magát az óriás-műlesiklás megnyerésével és a kombináció ezüstérmével.

Sorozatban háromszor nyerte meg az összetett világkupát (2017, 2018, 2019) és a 2020-as idényben is az élen állt, amikor február 2-án elhunyt édesapja egy otthoni balesetben. Shiffrin hazautazott, több versenyt is kihagyott, így riválisai megelőzték, amikor pedig visszatért volna, a koronavírus-járvány miatt törölték a további viadalokat.

Édesapja halála óriási törést okozott a karrierjében, azóta nem találja régi önmagát, teljesítménye pedig hullámzó lett. A 2021-es világbajnokságon ugyan megnyerte a kombinációt, de óriás-műlesiklásban csak második, szlalomban pedig harmadik lett.

Összesen 73 világkupa-futamgyőzelmet szerzett, ám az apja halála óta eltelt két évben mindössze hetet sikerült megnyernie. Összehasonlításképpen: a 2018–2019-es idényben 17-szer állhatott a dobogó tetejére. A mostani idényben is vezet összetettben, azonban csak hajszállal a szlovák Petra Vlhová előtt.

Ettől függetlenül az egyik legnagyobb esélyesként érkezett Pekingbe, de előbb az óriás-műlesiklásban, majd a szlalom első futamában is kiesett. A kombinációban azonban van még esélye az éremszerzésre.

A műlesiklás végeredményéről IDE kattintva olvashatnak!

Shiffrin 10 másodpercet sem töltött a pályán

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik