Téli olimpia: Salt Lake City pályázatát segíti a kínaiak olimpiai bajnoka

Vágólapra másolva!
2022.06.08. 12:37
null
Ku Aj-ling kínai színekben nyert két arany- és egy ezüstérmet síakrobatikában (Fotó: AFP)
A Salt Lake City 2030-as téli olimpiai pályázatáért felelős bizottság szerződést kötött a februári pekingi játékok egyik legnagyobb sztárjával, az Egyesült Államokban született Eileen Guval (Ku Aj-ling), aki a kínai fővárosban kínai színekben nyert két aranyérmet és egy ezüstöt síakrobatikában – írja az MTI.


„Velünk dolgozik, de nincs meghatározott posztja”
– kommentálta a hírt Tom Kelly, a pályázat szóvivője, hozzátéve, hogy Gu a sportolókat képviseli a projektben, míg maga a 18 éves versenyző „nagykövetnek” nevezte magát.

A San Franciscóban született Eileen Gu megítélése kettős az Egyesült Államokban, mivel 2018-ban és 2019 elején még amerikaiként versenyzett, majd 2019 júniusától már kínai színekben szerepelt, hogy hazai versenyzőként indulhasson a pekingi olimpián. Az országváltás némileg mind a mai napig rejtélyes, a kétszeres világbajnok sportoló ugyanis rendre homályos választ ad, amikor arról kérdezik, hogy kínai vagy amerikai állampolgár. A kérdés azért merül fel újra és újra, mert az ázsiai ország nem ismeri el a kettős állampolgárságot.

A Pekingben félcsőben és Big Airben győztes, slopestyle-ban második síző kedden a New Yorkban rendezett Time100 Summit nevű rendezvényen beszélt az amerikai város olimpiai pályázóival kötött együttműködéséről, melyet a „globalizmus gyönyörű példájának” nevezett. Egyúttal azt is elmondta, hogy tervei szerint ősszel a Stanford Egyetemen megkezdi tanulmányait.

A 2030-as téli olimpiára Salt Lake City mellett Vancouver és Szapporo is pályázik, Spanyolország szintén érdeklődik az esemény iránt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő májusban Mumbaiban jelöli majd ki a helyszínt, egyúttal elképzelhető, hogy a 2034-es játékok házigazdáját is megnevezi.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik