Liu Shaolin Sándorékat óriási örömmel fogadták – a galéria megtekintéséhez kattintson a képre! (Fotó: Török Attila)

 

A „Gratulálunk!” felirattal, az aranyérmes magyar férfi rövid pályás gyorskorcsolyaváltó tagjainak fényképével és egy nemzeti lobogóval feldíszített autóbuszok egy óra előtt pár perccel gördültek be a csarnok elé.

A rövid ünnepség keretében egyenként szólították színpadra a Pjongcsangban szerepelt síelőket és korcsolyázókat, akik közül mindössze a korábban hazatérő két sífutó, Kónya Ádám és Szőcs Emőke hiányzott. A sor Hozmann Szonjával kezdődött, majd a Magyarország első téli olimpiai bajnoki címét megnyerő rövid pályás gyorskorcsolyaváltó tagjaival zárult.

Mindeközben kivetítőn felelevenítették a téli olimpia magyar szempontból legemlékezetesebb pillanatait, Jászapáti Petra, valamint a férfi és női rövid pályás gyorskorcsolyaváltó döntőit.

A legnagyobb tapsot és éljenzést természetesen a legsikeresebb magyar versenyző, Liu Shaolin Sándor kapta, akit kézről kézre adtak a lelkes szurkolók.

„Nagy öröm, hogy ennyien kijöttek köszönteni minket. Fantasztikus érzés, erre nincsenek szavak” – mondta a fogadtatásról Liu Shaolin Sándor, aki azt is elárulta, hogy kikapcsolódásként elsőként moziba fog menni, de túl sok ideje nem marad a pihenésre, mert kedden már újra edzenie kell. Az egyéniben két ötödik és egy nyolcadik helyezést elérő short trackes egyébként ezúttal új kabalát, egy aranyból készült szerencsetollat viselt a fülében.

„Sokszor elmondtuk, azért megyünk ki, hogy nyerjünk. Megcsináltuk, sikerült” – foglalta össze a lényeget az aranyérmes csapat legtapasztaltabb tagja, a negyedik olimpiáján szereplő Knoch Viktor.

Az ünnepség végén elhangzott, hogy Magyarország az egy arannyal a 21. helyen végzett a téli olimpia éremtáblázatán, s a váltó sikerének köszönhetően 302-re emelkedett a magyar olimpiai bajnok sportolók száma.

A hivatalos ceremónia után a váltó tagjai még több mint egy órán keresztül fogadták a gratulációkat, adták az autogramokat, interjúkat, illetve fényképezkedtek a rajongókkal.

Az aranyérmes váltó, jobbról: Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor (Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)
A Liu testvérek édesanyja is ott volt a köszöntésen (Fotó: Török Attila)
A Liu testvérek édesanyja az aranyérmekkel (Fotó: Török Attila)
Sokan kilátogattak a Gyakorló Jégcsarnokba (Fotó: Török Attila)