Téli olimpia: Hunyady Emese nagypályás gyorskorcsolyában is szeretne magyar sikereket

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
Vágólapra másolva!
2022.02.22. 09:54
null
Hunyady Emese szeretné, ha a többi téli sportágban is lennének magyar sikerek (Fotó: Hagymási Bence/Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra)
Hunyady Emese nagyon örül a rövid pályás gyorskorcsolyázók pekingi olimpiai sikereinek, de azt szeretné, ha a nagypályás változatban is hasonló eredményeket érnének el a magyarok – írja az MTI.



„Ez két külön sportág, és a szívem csücske a nagypályás, klasszikus gyorskorcsolyasport. Azt
szeretném, ha ebben is elérnének a magyar sportolók sikereket, és a többi téli sportágban is”
– mondta az M1 aktuális csatornán az olimpiai bajnok, világbajnok és Európa-bajnok Hunyady Emese.

Emlékeztetett rá, hogy a short trackeseknél hosszú, mintegy húszéves munka eredménye, hogy a magyarok egy aranyat és két bronzot nyertek, illetve további pontszerző helyezéseket szereztek a pekingi téli játékokon.

„Arra vágyom, hogy a nagypályás gyorskorcsolyázást is ilyen komolyan vegyék, és akkor abban is lehetnek eredmények. És a többi téli sportágat is karolják fel” – folytatta.

Az osztrák színekben az 1994-es lilehammeri téli olimpián 1500 méteren arany-, 3000 méteren ezüst-, utóbbi távon két évvel korábban, Albertville-ben bronzérmes Hunyady Emese szerint most is sok tehetség van országszerte gyorskorcsolyában, ők a görkorcsolyázásból érkeznek Szegedről, Tatabányáról vagy Szombathelyről Budapestre, és a Városligeti Műjégpályán készülnek, ami a junior korig „abszolút megfelelő.”

„De ha magasabb szinten is szeretnének versenyezni, és olimpiára is ki akarnak jutni, akkor fedett pályán is kell edzeni. Járnak ki külföldre edzőtáborokba, de ahogy tudom, a fedett pálya építése téma Magyarországon, Budapesten, és reméljük, hogy a tervből valóság lesz” – mondta.

A pályafutása teljességére vonatkozó kérdésre úgy reagált: úgy érzi, mindent elért, amit egy sportoló elérhetett.

„Arany, ezüst, bronz olimpián, világbajnokságokon és Európa-bajnokságon, az év sportolója voltam, Ausztriának az egyetlen nagypályás gyorskorcsolyázó olimpiai bajnoka, a lillehammeri olimpián a legsikeresebb sportoló az osztrák csapatból” – sorolta az eredményeit.

Hat olimpián szerepelt 1984-től 2002-ig, az elsőre még magyarként jutott ki 17 évesen, amit szintén nagy élménynek nevezett.

„Tulajdonképpen mindent elértem ifjúsági kortól a 2002-es utolsó olimpiámig” – összegzett a néhány nap múlva 56 éves Hunyady Emese, aki jelenleg hat-kilenc éves gyerekekkel, illetve a Nemzetközi Korcsolya Szövetség utánpótlásprogramjában fiatal gyorskorcsolyázókkal foglalkozik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik