Téli olimpia: az önfeláldozó barátnőnek köszönhetően nyert aranyat

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.02.14. 09:19
null
Erin (balra) és Bowe az amerikai válogató után (Fotó: Getty Images)
Mint arról beszámoltunk, Erin Jackson győzelmével ért véget a gyorskorcsolyázó nők 500 méteres versenye a pekingi téli olimpián. Az arany mögött nem mindennapos történet húzódik meg a barátságról és az önfeláldozásról.

 

Eredetileg Erin Jackson nem is indulhatott volna el ezen a távon a kínai fővárosban, ám végül mégis rajthoz állhatott. Győzelme egyszerre meglepő és papírforma.

Jackson az 500-as táv világranglista-vezetője. Az amerikai válogató első számú esélyese volt Milwaukeeban januárban, de futam közben megcsúszott, és annyi időt veszített, hogy csak a harmadik legjobb lett. A szabályok szerint csupán az első kettő szerezhetett indulási jogot. Ezek egyike Brittany Bowe volt, aki gondolt egyet, és átadta a helyét Jacksonnak.

Bowe óriási gesztusát két fontos tényező is meghatározta. Egyrészt nagyon jó barátnők ők ketten, másrészt, Bowe 1000 és 1500 méteren is kvalifikálta magát, mindenképp utazott, így könnyebb szívvel mondott le az 500-as szereplésről.

„Erin a világelső, és senki más nem érdemli meg jobban, hogy megkapja az esélyt az éremszerzésre. A balszerencsés megcsúszása után tudtam, hogy ha rajtam múlik, akkor megkaphatja az én helyemet” – mondta Bowe még a válogató után.

„Nehéz szavakba foglalni ezt, rendkívül hálás vagyok és boldog. Britneyvel együtt nőttem fel, majdnem egész életemben ismertem őt” – mondta Jackson az NBC-nek.

Erin Jackson végül igazolta a papírformát, és megnyerte az olimpiai aranyérmet 500 méteren. Ő lett az első színes bőrű, olimpiai gyorskorcsolyaérmet szerző sportoló. Azért a sors tartogatott még egy meglepetést: a maradék kvóták elosztásánál az amerikaiak kaptak egy harmadik helyet 500-on, így Bowe is elindulhatott, és a 16. helyen végzett.

Egyébként Jackson győzelmét az is különlegesség teszi, hogy a görkorcsolyától pártolt át a jeges felületre – tehát a mozdulatsor nem volt teljesen idegen számára. Csakhogy ezt mindössze öt évvel ezelőtt tette, és kifejetetten az olimpiai részvétel lehetősége miatt.

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik