A tiltás fenntartásáról a FIS vezető testülete döntött a hétvégén Söldenben, az új alpesi idény nyitórendezvényének színhelyén.
   
„A FIS Tanácsa – olvasható a szervezet közleményében – úgy határozott, hogy kellő tekintettel a versenyek tisztességére és az összes résztvevő biztonságára, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlásaival összhangban” továbbra sem engedélyezi az orosz és fehérorosz csapatoknak és sportolóknak az indulását a nemzetközi szövetség rendezvényein. A tilalom, amely Oroszország – és az invázióban őt támogató Fehéroroszország – ukrajnai háborúja miatt született, az alpesi sí és az északi sí mellett a freestyle és a hódeszka viadalaira is kiterjed.

Michel Vion, a FIS főtitkára egy hónapja még annak a lehetőségéről beszélt, hogy a két ország sportolói decemberben visszatérhetnek a nemzetközi versenyekre, igaz, nemzeti zászlajuk és himnuszuk használata nélkül. Viszont már akkor hozzáfűzte, hogy a végső döntés a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kezében van.
   
„A FIS a kérdésben nem határoz a NOB egyértelmű ajánlása nélkül” –  fogalmazott a főtitkár.

Az elmúlt hetekben megnőtt a FIS-re nehezedő nyomás Oroszország és Fehéroroszország esetleges újbóli szereplése ügyében. Több ország, így legfőképpen Norvégia, Svédország és Finnország még versenybojkottot is kilátásba helyezett, ha az oroszok és a fehéroroszok visszatéréséhez hozzájárul a FIS.