Rp. gyorskori: Liu Shaolin ötödik lett 1500 méteren

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.01.23. 15:35
null
Liu Shaolin Sándor az ötödik helyen végzett (Fotó: Tumbász Hédi – archív)
Mindkét magyar férfiversenyző döntőbe jutott 1500 méteren a gdanski Európa-bajnokságon, ott Liu Shaolin Sándor az ötödik, Krueger John-Henry a hatodik helyen végzett.

Egy évvel ezelőtt Debrecenben csodás volt a világ.

A Főnix Csarnok minden látogatója mosolygott, nem véletlenül, hiszen a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók, különösen Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor remekelt, de úgy általában is igaz, hogy öröm és boldogság szállta meg a cívisvárost – a négy arany- és három ezüstérem előrevetítette a szép jövőt, és annak reményét, hogy 2022-ben, a pekingi téli olimpia még szebb, még eredményesebb lehet, mint 2018-ban a pjongcsangi.

Aztán jó nagy balegyenest kapott mindenki. A sportvilág szereplői is.

A koronavírus-járvány felbolygatott mindent és mindenkit, s bár a magyar short track család, és a Magyar Országos Korcsolyázószövetség megtett mindent annak érdekében, hogy a sportolók, az edzők, a stábtagok elkerüljék a fertőzést, az erőfeszítések és óvintézkedések hiábavalónak bizonyultak: a vírus betört a sportágba.

És szépen lassan letarolt majdnem mindenkit...

Az első pofonok után már éppen éledezni kezdett a csapat, amikor jött a második „kanyar”, s voltak, akiknek két hónapon belül második alkalommal is pozitív lett a koronavírustesztjük.

Egyikük Liu Shaolin Sándor volt, a válogatott vezéregyénisége pedig nem is tagadta, hogy megviselte a fertőzés – mentálisan és fizikailag is.

A visszatérése sem volt zökkenőmentes, de társai sem ugráltak örömükben, amikor hetekre pihenőre küldték őket.

Mindezek után kis túlzással az is csoda, hogy a magyar short track csapat majdhogynem a legerősebb összeállításban utazhatott el a gdanski kontinensviadalra – a világbajnoki ezüstérmes Jászapáti Petra az Eb előtt néhány nappal kapta el a koronavírust.

„Nagyon furcsa, de egyúttal érdekes itthonról nézni az Európa-bajnokságot, teljesen más a perspektíva. Míg a versenyen magamra figyelek, ezúttal volt időm az ellenfeleimet is figyelni  – mondta a jelenkor legjobb magyar női short trackese. – Próbáltam magam elhelyezni a mezőnyben, de ez persze képtelenség. A történteken változtatni nem tudok, de azért szívesen felmértem volna, hol tartok, hiszen jó támpont lett volna az olimpiai felkészüléshez.”    

De vissza Gdanskba: az egyéni versenyekben 500 és 1500 méteren avattak bajnokot Lengyelországban, sajnos nem volt köztük magyar – még érmes sem.

MÉG VÁRUNK

Továbbra sem láthattuk a jégen azt az összetételű magyar férfiváltót, amely világviszonylatban is kiemelkedőnek számít, hiszen Liu Shaolin, Liu Shaoang és Burján Csaba mellett Varnyú Alex lépett jégre a szombati elődöntőben – a taktikázás mellett ennek az is volt az oka, hogy Krueger John-Henry  lábfeje újra begyulladt, s a szakmai stáb úgy ítélte meg, jobb, ha pihen.

Pedig jól indult a szombat, hiszen a leghosszabb távon Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry is fináléba jutott, az viszont nem úgy sikerült, ahogyan szerették, szerettük volna. Itt még annyira nem is, de ötszázon már egyértelműen látszott, hogy a koronavírus „elvitt” sok mindent, hiszen a két Liu egész egyszerűen nem olyan volt, mint azt megszoktuk: a debreceni kirobbanó erő eltűnt a pandémia miatt. A legrövidebb távon a fiatalabbik Krueger nyerte a B-döntőt, mögötte Liu Shaoang érkezett – az ötödik és hatodik hely azonban nem feltétlenül az a kategória, amellyel elégedettek a magyar short trackesek egy Eb-n.

De legalább a napot mosollyal az arcunkon zárhattuk, hiszen a Liu Shaolin, Liu Shaoang, Burján Csaba, Varnyú Alex összetételben futó férfiváltó futamgyőzelemmel jutott döntőbe – a női váltónkat kizárták az elődöntőben.

Az elmúlt évekhez képest tehát szokatlan napot zárt a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott Gdanskban, és hasonlóan szokatlanra sikeredett a mindig készséges és véleményét rendre őszintén kifejtő Bánhidi Ákos nyilatkozata is.

„A nyilatkozatom miatt sokan nem fognak szeretni, mert rövid és zárkózott leszek. Ennek oka az, hogy úgy vélem, az Eb záró napja előtt nem feltétlenül tenne jót, ha bármelyik versenyzőnk visszahallaná a szombati nappal kapcsolatos analizáló véleményemet – fogalmazott a csapat edzője és menedzsere. – Mindez egy bűnügy keretei között úgy szokott elhangzani, hogy a nyomozás érdekeire való tekintettel nem szeretnék részletekbe bocsátkozni – de azt megígérem, hogy a verseny végén sokkal hosszabban és bővebben nyilatkozom majd. Szakmai szempontokra hivatkozva gondolom úgy, hogy ez most így van rendjén. De két megjegyzésem azért még van: egyrészről nagyon büszke vagyok minden magyar korcsolyázóra, aki szombaton jégre lépett, másrészről szurkoljanak nekünk továbbra is, igyekszünk rászolgálni a szeretetre, és küldjék a karmát, mert nagy szükségünk van rá.”     

EURÓPA-BAJNOKSÁG, GDANSK
Férfiak. 500 méter. Európa-bajnok:
Konstantin Ivlijev (Oroszország) 40.779, 2. Pietro Sighel (Olaszország) 40.896, 3. Itzhak de Laat (Hollandia) 41.056, ...5. Krueger John-Henry (Magyarország), Liu Shaoang (Magyarország), ...10. Liu Shaolin Sándor (Magyarország). 1500 méter. Európa-bajnok: Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 2:18.384, 2. Gyenisz Arjapetjan (Oroszország) 2:18.521, 3. Sjinkie Knegt (Hollandia) 2:18.561, ...5. Liu Shaolin Sándor 2:18.893, 6. Krueger John-Henry 2:18.949

Nők. 500 méter. Eb: Suzanne Schulting (Hollandia) 43.317, 2. Natalia Maliszewska (Lengyelország) 43.441, 3. Xandra Velzeboer (Hollandia) 43.474, ...9. Kónya Zsófia (Magyarország), ... 19. Sziliczei-Német Rebeka (Magyarország). 1500 méter. Eb: Suzanne Schulting 2:44.446, 2. Anna Seidel (Németország) 2:24.77, 3. Szofija Proszvirnova (Oroszország) 2:25.468, ...9. Kónya Zsófia, ...13. Sziliczei-Német Rebeka

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik