Rp. gyorskori: Liu Shaoangot kezdi nyomasztani az éremnélküliség

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.03.04. 10:19
null
Liu Shaoang gyűjteményéből a vb-arany még hiányzik (Fotó: Tumbász Hédi)
Legutóbb négy évvel ezelőtt szerepelt jól világbajnokságon a fiatalabbik fivér, Liu Shaoang, ezen változtatna Dordrechtben, mert kezdi nyomasztani az éremnélküliség.

– A tavalyi világbajnokságot eltörölték a koronavírus-járvány miatt, két évvel ezelőtt pedig a kéztörése miatt nem versenyzett Szófiában, vagyis…
– …jó messzire vissza kell menni az időben, hogy egy, az én olvasatomban is „normális” világbajnokságot találjunk, merthogy a 2018-as montreali vébé meg nem sikerült túl jól. Négy éve szereztem legutóbb érmet Rotterdamban – fogalmazott lapunk felvetésére Lui Shaoang.

A DORDRECHTI BUBORÉK

Bár mára sajnos már általánossá, megszokottá váltak a buborékban megrendezett versenyek, arra kértük a fiatalabbik Liu fivért, mesélje el, milyen körülmények fogadták Dordrechtben.
„A szállás sokkal jobb, mint volt január végén a gdanski Európa-bajnokságon. Az ételek is változatosabbak, és örülünk annak is, hogy a szintünkön van kihelyezve a svédasztal, így akár együtt is ehetünk – mesélte az olimpiai bajnok. – A jégpályáról már nem tudok ilyen jókat mondani, mert például annyira elszeparáltak minket, versenyzőket a jégtől, hogy még az is előfordulhat, hogy nem tudjuk egymást megnézni verseny közben, mert nem is engednek senkit sem a pálya mellé. Ráadásul egy hosszú öltözőfolyosó van az épületben, ezt egyirányúsították, vagyis jó nagy kört kell tenni a létesítményben, ha mégis meg akarjuk nézni a társunkat, mert a korábbi szokásoktól eltérően az öltözőben nincsenek tévék, ahol követhetnénk a versenyt. A folyosón persze fizikailag vissza lehetne fordulni, de a szervezők valamelyike rögtön szól, ha valaki tilosban halad. A szigorú szabályok miatt az ellenfeleinkkel is csak futólag találkoztunk eddig – a buszon láthatjuk egymást, mert itt, az Eb-vel ellentétben egy járművön nem csak egy ország versenyzői utazhatnak.”
A buborékrendszer szabályainak megfelelően a jeges edzések melletti szárazföldi gyakorlások is többször a szállodában zajlanak: imitálásra, szobabiciklizésre, nyújtásra a hotelben is van lehetőség.

– Akkor viszont rögtön kettőt is, hiszen ezer méteren a második lett, míg a váltó tagjaként a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Nem kötekedés gyanánt, de emlékszik mit mondott a pjongcsangi olimpia végén – aranyéremmel a nyakában?
– Egyfelől azt, hogy ha jól csináljuk, az a bajnoki cím csak valaminek a kezdete lehet. Másfelől azt, ne higgye, hogy nem emlékszem, hogy a világbajnoki aranyérem hiányzik a gyűjteményből – igaz, akkor még az Eb-cím sem volt meg…Szerettem volna még az olimpia előtt behúzni a világbajnoki aranyat, nem jött össze. Remélem, a körülmények, valamint az állapotom és a formám lehetővé teszi, hogy Dordrechtben végre elérjem a célomat.

– Hallja a felhangokat?     
– Mire gondol?

– Dél-Korea, Kína, Japán és Nagy-Britannia sem indul a világbajnokságon, vannak, akik máris mondják, így könnyű lesz érmet szerezni…
– Sosem lesz az, nem is lehet könnyű világbajnokságot nyerni! Arról nem tehetek, hogy vannak, akik nem vállalták a részvételt, akik pedig ott lesznek a jégen, azok többé-kevésbé egyenlő feltételek mellett készülhettek a versenyre. Persze, a mezőny nem lesz teljes, ám a mi sportágunkban gyakoriak a bukások, ezért úgy kell felfogni egy-egy döntőt, mintha a távol maradók azért nem lennének ott a fináléban, mert az elődöntőben elestek, vagy éppen nem mentek jól, s ezért kiestek.

– A csonka világbajnokság is motiválja?
– A motivációmmal sohasem volt gond, és ahogy mondtam, régóta szerepeltem jól vébén – ez már kezd nyomasztani, úgyhogy csak még inkább tűzbe hoz, hogy végre talán újból ott állhatok a dobogón.

– Az Eb-n január végén nem sikerült.     
– A kontinensviadal felkészülési állomás volt a számunkra: hosszú hónapok után versenyezhettünk ismét. És az a verseny kicsit fel is ébresztett minket – helyrerakott mindannyiunkat. Azt remélem, hogy Dordrechtben már mindenki fittebb lesz, és képes lesz jobban koncentrálni az adott futamra.

AZ EGYÉNI INDULÓK
Ugyan sokáig kérdéses volt, hogy a visszalépések miatt a férfiak között a két egyéni indulónkból lehet-e három, ám mivel a Nemzetközi Korcsolyázószövetség arról értesítette a mieinket, hogy a két évvel ezelőtti szófiai világbajnokság eredményei a mérvadóak, maradt az eredeti felállás: a férfiak és a nők egyéni versenyében is két magyar léphet jégre.
A short track válogatottunk edzői stábja úgy határozott, hogy Liu Shaolin Sándornak, Liu Shaoangnak, valamint Jászapáti Petrának és Kónya Zsófiának szavaz bizalmat.
„Az Eb-t ki kellett hagyjam a koronavírus miatt, így alig várom, hogy több mint egy év után újra versenyezzek” – mondta Jászapáti Petra.

– Segít, hogy ismerik a dordrechti pályát? Két évvel ezelőtt magyar szempontból minden idők legjobb Európa-bajnoki szereplését produkálták azon a jégen.
– Az biztos, hogy nem válik hátrányunkra, hogy nem okoz majd meglepetéseket a jég, amelynek a minősége ugyanakkor nem tartozik a legjobbak közé.

– A válogatott edzői jó ideje hangoztatják, hogy a magyar férfiváltó a jelenlegi összeállításában nagyon erős. Egyetért?
– Csak ne essünk el…. Vicceltem, nem bántottuk Burján Csabát sem a gdanski bukása után, ez benne van a pakliban. Igen, egyetértek, ha össze kellene állítanom a világ legjobbjai közül egy váltót, lehet, hogy ezt a négy embert választanám. Először viszont Krueger John-Henry sérülése, majd Burján Csabi eltiltása miatt nem tudtunk gyakorolni, s bár az Európa-bajnokság nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, a vébén remélhetőleg képesek leszünk megmutatni, mit is tudunk.

ISMERŐS TEREPEN

Minden idők legsikeresebb Európa-bajnokságát zárták a magyarok Dordrechtben két évvel ezelőtt: a négy aranyérem, négy ezüstérem és egy bronzérem azon a jégpályán született, amelyen péntektől vasárnapig versenyeznek a világ legjobb short trackesei.
Pontosabban a világ legjobb short trackeseinek többsége, merthogy Dél-Korea, Kína és Japán nem vállalta az indulást, a brit korisok pedig az országban érvényben lévő tilalmak miatt nem utazhattak el Hollandiába.
Két évvel ezelőtt, 2019 januárjában egyébként a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók újra sporttörténelmet írtak – kétszer is.
A rövid pályás gyorskorcsolya addigi történelmében még sohasem volt magyar az összetett Európa-bajnok, Liu Shaolin Sándor azonban múlt idejűvé tette a megállapítást, ráadásul az összetett verseny eredményhirdetésekor nem is egyedüli magyarként állt a dobogón, hiszen az ezüstérmet öccse, Shaoang szerezte meg. Aztán egy évvel később is átélhettük ugyanezt, csak akkor a sorrend változott: a debreceni kontinensviadalon a fiatalabbik Liut koronázták Európa királyává, míg az összetett viadal második helyére Shaolin ért oda.
Bár tavalyelőtt már olimpiai bajnokként szólították jégre a magyar férfiváltót, Eb-arannyal még nem rendelkezett a csapat – akkor. A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Krueger Cole, Varnyú Alex ötös megszerezte a hiányzó címet!

 

A magyar short track válogatott világbajnoki szereplése
A magyar short track válogatott világbajnoki szereplése
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik