Rp. gyorskori: Liu Shaoang világbajnok 500 méteren!

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.03.06. 17:03
null
Liu Shaoang a dordrechti győzelem pillanatában (Fotó: MTI)
A magyar short track második vb-címe született meg szombaton Dordrechtben: Liu Shaoang 500 méteren győzött!

 

A fiatalabbik Liu egy balszerencsés 1500-as döntő (kicsúszott a fináléban) után fantasztikusan futott a legrövidebb távon, amit mutat az is, hogy az ötszázas fináléban az egyes pozícióból rajtolhatott – ez az elődöntőben elért legjobb időeredményének volt köszönhető.

Aztán a döntőben kiválóan rajtolt, s előnyét végig meg tudta őrizni.

Liu Shaoang a magyar short track második világbajnoka – az első vb-címét bátyja, Shaolin szerezte, és szintén 500 méteren a 2016-os szöuli világbajnokságon.

MINIINTERJÚ – Bánhidi Ákos, a válogatott edzője, menedzsere
– Mit csinált ez a fiú a jégen?!
– És mit csinált a vébé előtt...? Shaoang sokáig megérezte a dupla koronavírus-fertőzést, mondhatnám, hogy maga alatt volt az Európa-bajnokság után, hiszen néha a klasszisok is kétségbe eshetnek – a vébé előtt beszélgettünk is vele. Rá nagyon hatnak a szavak, éppen oda raktározza el a mondanivalót, ahová kell. Egy ilyen képességű versenyző pontosan el tudja helyezni magát a mezőnyben, így is lépett fel a jégre már az első napon. S hiába esett el ezerötszázon, ötszáz méteren megállíthatatlan volt. Szilárd meggyőződésem, hogy most két éremnek örülnénk, ha Shaolin alatt nem törik ki a jég az ötszázas elődöntőben – végtelenül sajnálom, hogy ez történt vele. De ő ezen képes hamar túllendülni: a kvalitásai erre is képessé teszik.
– Egyértelműen látszik, hogy az elmúlt egy hónapban zökkenőmentesen készülhetnek.
– És az aranyérem mellett ez a legfontosabb: remek visszajelzés ez számunkra. Ismét bebizonyosodott, hogy ha dolgozni tudunk, az visszaköszön a jégen is. Javítom magam, mert van még valami, ami hihetetlenül fontos, ez pedig a női váltó 4:07-es ideje, s bár döntőbe nem jutottak, megleptek mindenkit – engem is. Az Európa-bajnokság után komoly fejmosást kaptak, de mosták ők a maguk fejét is, és másként kezdtek el dolgozni. Tudtam, hogy rohamléptekkel képesek javulni, na de hogy ennyit és így? Ez egy fiatal váltó, s bár még rengeteg munka vár ránk, mostanra nemcsak a fényt látjuk az alagút végén, hanem egyenesen az arcunkat süti a nap.
– A férfiváltó döntőbe jutása papírforma volt?
– Igen. A két Liut nem pihentethettünk, hiszen kockáztatni nem akartunk, mellettük Krueger John-Henry futása is biztos volt, ő szintén kiváló short trackes, az elődöntőben néhányszor meg is villantotta klasszisát. Vasárnap minden bizonnyal Burján Csaba lesz a negyedik emberünk – szombaton Varnyú Alexnek szavaztunk bizalmat.

 

DÖNTŐBEN A FÉRFI VÁLTÓ

Bejutott a döntőbe az olimpiai bajnok magyar férfi váltó. A négyes Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Varnyú Alex összeállításban lépett jégre, azaz ezúttal a Liu fivérekhez hasonlóan ötkarikás bajnok Burján Csaba maradt ki. Az 5000 méteres verseny elején többnyire a hollandok és a franciák mögött, de a kazahok előtt a harmadik pozícióban "utazott" magyar négyes, amely 16 körrel a vége előtt jött fel a már továbbjutást jelentő második helyre. Innentől a holland és a magyar kvartett olyannyira fokozta a tempót, hogy előbb a francia, majd a kazah váltó is leszakadt, azaz a mieink a hollandok mögött magabiztosan jutottak a vasárnapi fináléba.

A Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Német Rebeka összeállítású női staféta végig az esélyesebb hollandok és olaszok nyomában tudott maradni a 3000 méteres verseny elődöntőjében, de egyiket sem sikerült megelőznie, így a harmadik hellyel a kisdöntőbe jutott. A futam negyedik tagja, az amerikai négyes messze lemaradva utolsó lett.
(MTI)

VILÁGBAJNOKSÁG, DORDRECHT
Férfiak. 500 méter. Világbajnok: Liu Shaoang (Magyarország, klub: FTC, edző: Csang Csing Lina, Bánhidi Ákos) 40.524,
2. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 40.603, 3. Pietro Sieghel (Olaszország) 40.673, ...8. Liu Shaolin Sándor (Magyarország)
1500 méter. Vb: Charles Hamelin (Kanada) 2:18.143,
2. Itzhak de Laat (Hollandia) 2:18.202, 3. Szemjon Jelisztratov (Orosz csapat) 2:18.296, 4. Liu Shaolin Sándor 2:18.437, ...7. Liu Shaoang 3:06.287. Az összetett verseny állása (2 táv után): 1. Charles Hamelin 36 pont, 2. Liu Shaoang 36, 3. Jelisztratov 34, ...6. Liu Shaolin Sándor 8. Nők. 500 méter. Vb: Suzanne Schulting (Hollandia) 42.661, 2. Arianna Fontana (Olaszország) 42.719, 3. Selma Poutsma (Hollandia) 42.850, ...12. Kónya Zsófia (Magyarország), 13. Jászapáti Petra (Magyarország). 1500 méter. Vb: Suzanne Schulting 2:36.884, 2. Courtney Sarault (Kanada) 2:37.089, 3. Xandra Velzeboer (Hollandia) 2:37.109, ...11. Jászapáti Petra. Az összetett verseny állása (2 táv után): 1. Suzanne Schulting 68, 2. Fontana 26, 3. Sarault (kanadai) 24, ...12. Jászapáti

Liu Shaoang a dobogó felső fokán (Fotó: MTI)
Liu Shaoang a dobogó felső fokán (Fotó: MTI)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik