Liu Shaoangot kizárták 1500 méteren (Fotó: Szabó Miklós, archív)

 

Legyünk túl a rossz híren: az 1500 méteres táv előfutamai során a kizárás sorsára jutott az összetett címvédő Liu Shaoang a gdanski Európa-bajnokság nyitó napján.

Mint ebben a sportágban gyakran, ezúttal is egy „lehet eső, lehet sár” jelenet zajlott a jégen – a döntés pedig úgy hangzott, hogy a fiatalabbik Liut kizárták.

Innentől viszont csak jó hírek következnek, hiszen a két lányunk, vagyis Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka is sikerrel vette az első akadályt mindhárom távon, mi több, a Bácskai Sára Luca, Kónya, Somodi Maja, Sziliczei-Német összetételben jégre lépő női kvartett is bejutott a szombati elődöntőbe.

A férfiaknál Krueger John-Henry és Liu Shaolin Sándor volt százszázalékos – előbbinek még az is belefért ötszáz méteren, hogy amikor az élre akart állni, megbillent, így az első helyre ugyan esélye már nem maradt, no de a mögötte lévőknek sem arra, hogy megelőzzék…

Liu Shaolin 500, 1000 és 1500 méteren egyaránt futamgyőzelemmel jutott tovább.

És aztán helyreállt persze a világ rendje is, hiszen Liu Shaoang ötszázon és ezer méteren is jól vizsgázott.

A férfiváltó, amely ezúttal a Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Burján Csaba, Varnyú Alex összetételben lépett jégre, nem igazán hagyott kétséget afelől, mi is a célja az Európa-bajnokságon, a fiúk hatalmas fölénnyel nyerték meg futamukat, bejutva a szombati elődöntőbe.

A szombati, immár döntőket is tartalmazó program 13 órakor kezdődik – a kontinensviadal futamait az M4 Sport élőben közvetíti.