Rp. gyorskorcsolya: Úgy keltem fel, hogy tudtam, világbajnok leszek – Liu Shaoang

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.03.07. 07:43
null
Liu Shaoangot egész nap vitte előre a reggeli gondolat (Fotó: MTI)
A magyar rövid pályás gyorskorcsolyázásnak immár két világbajnoka van – az újdonsült aranyérmes, Liu Shaoang elárulta: tudta, hogy győzni fog.

Gratulálunk!
– Köszönöm. Eláruljak valamit? Szombat reggel úgy keltem fel, hogy tudtam: világbajnok leszek.

Tessék?!
– Talán furcsa hallani ezt a határozottságot, de így volt. Éreztem, hogy meglesz a világbajnoki aranyérem. De erről nem beszéltem senkinek.

És ez a gondolat segített akkor is, amikor az ezerötszázas döntőben kicsúszott?
– Igen, vittem magammal egész nap a reggeli gondolatot, és a legnehezebb pillanatokban sem inogtam meg, mert tudtam, a nap végén ott lesz a nyakamban az arany. Annak a kicsúszásnak volt előzménye: az ezerötszázas elődöntőben tönkrement a pengém – mindkét korcsolyámon. Persze, nem véletlenül, hiszen vétlenül keveredtem bele egy harcba, és a palánknak csúsztam; az, hogy a bírók továbbjuttatnak a döntőbe, nem volt kérdés. Ám ezek után megkezdődött egy másfajta futás – ezúttal az idővel versenyeztünk. A fináléig ugyanis alig harminc percünk maradt, s bármennyire is kiválóak a technikusaink, ez rövid idő, így a döntőre nem is tudták százszázalékos állapotba hozni a pengéimet. Ennek is volt következménye a döntőbeli kicsúszásom, ráadásul leért a korcsolyacipőm is a jégre, s ha ez történik, általában jön az esés is...

Nagyon elkeseredett?
– Azt nem mondom, hogy ugráltam örömömben, de továbbra is vitt előre a reggeli érzés. Az a tudat, amellyel felébredtem: szombaton világbajnok leszek Dordrechtben!

Ennyit jelent, hogy a januári gdanski kontinensviadal óta zökkenőmentesen tudtak készülni?
– Még most sem vagyok csúcsformában, azonban az Európa-bajnoksághoz képest már sokkal szabadabban és lazán tudok korcsolyázni.

Azért tegyük azt is hozzá, hogy gyorsan. Nagyon gyorsan.
– Ötszáz méteren nagyon számít, ki milyen időket fut, s én szombaton a negyed-, majd az elődöntőben is a leggyorsabb voltam, így a fináléban az egyes pályáról rajtolhattam.

Milyen taktikával lépett a jégre?
– Azt tudtam, hogy a mellőlem rajtoló Szemjon Jelisztratov nem jól startol, így az volt a taktikám, hogy minél inkább elhúzzak az orosztól – kellett is vagy három kör, amíg utolért. Éreztem is, hogy jön, meg láttam is a kijelzőkön.

Az volt a taktika, hogy hamar elhúz orosz riválisától (Fotó: MTI)
Az volt a taktika, hogy hamar elhúz orosz riválisától (Fotó: MTI)

 

Hol?!
– A tavalyi, debreceni Európa-bajnokságra is kértünk több kijelzőt a jég mellé, mert én azért futam közben szoktam nézelődni. Sokat segít.

Szombaton volt még másik segítsége is.
– Igen, a bátyám, Shaolin. Az edzők is segítettek persze, Lina ott is állt az edzői bokszban, ám őt kevésbé hallottam, ráadásul maszk is volt rajta, míg Shaolin olyan helyen állt, ahol nem volt kötelező annak viselete.

Végig hallotta a bátyját?
– Igen. Shaolin már az elődöntőben is ott üvöltött a palánk mellett, nagyon jól jött, hogy amikor a második helyen haladtam, kiabált, hogy nyugi, nyugi, messze van tőlem a harmadik helyen futó kori, így aztán én nyugodtan elő tudtam készíteni az előzést, és lehagytam a szám idei Európa-bajnokát, az orosz Konsztantyin Ivlijevet. Aztán a fináléban szintén biztatott, és végig üvöltött.

Igencsak megható pillanat volt, amikor összeölelkeztek a célba érkezése után.
– Annyira természetes volt, hogy először hozzá futottam a célba érkezés után! Annyira jó volt, hogy a bátyámat ölelhettem meg először... Az edzőkhöz egyébként nem is tudtam volna odamenni, mert kicsit magasabban voltak, ráadásul egy kerítés is elválasztott tőlük.

Gondolom, aztán az öltözőben pótolták mindezt.
– Bőséggel.

Mit mondott Lina?
– Hogy ügyes voltam. Vagyis jól korcsolyáztam.

Ez igaz.
– Én is úgy érzem, hogy jól koriztam, örülök is az aranyéremnek nagyon, ám még nem akarok ünnepelni, mert vasárnap újabb futamok várnak rám – őszintén remélem, hogy a vébé záró napja még szebb is lesz, mint volt ez a szombati.

RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA-VILÁGBAJNOKSÁG, DORDRECHT
Férfiak. 500 méter. Világbajnok: Liu Shaoang (Magyarország, klub: FTC, edző: Csang Csing Lina, Bánhidi Ákos) 40.524,
2. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 40.603, 3. Pietro Sieghel (Olaszország) 40.673, ...8. Liu Shaolin Sándor (Magyarország)
1500 méter. Vb: Charles Hamelin (Kanada) 2:18.143,
2. Itzhak de Laat (Hollandia) 2:18.202, 3. Szemjon Jelisztratov (Orosz csapat) 2:18.296, 4. Liu Shaolin Sándor 2:18.437, ...7. Liu Shaoang 3:06.287. Az összetett verseny állása (2 táv után): 1. Charles Hamelin 36 pont, 2. Liu Shaoang 36, 3. Jelisztratov 34, ...6. Liu Shaolin Sándor 8.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik