Rp. gyorskorcsolya: Liu Shaoang korszakos klasszissá nőtte ki magát – Bánhidi Ákos

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.04.10. 08:04
null
Bánhidi Ákos szerint Liu Shaoang korszakos klasszisá nőtte ki magát (Fotó: Szabó Miklós)
Liu Shaoang történelmet írt szombaton Montrealban – triplán is. Megszerezte a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázás első világbajnoki aranyérmét 1500 méteren, megvédte vb-címét 500-on, és olyanra sem volt még példa, hogy magyar short trackes ugyanazon a napon két győzelmet arasson egy vb-n.


– Akadnak, akik kihagyták ezt a világbajnokságot, Liu Shaoang viszont az olimpiai siker után is elszánt volt. A két világbajnoki aranyérme önmagáért beszél, de még inkább sokatmondó az, amilyen alázattal készült Peking után, s amilyen elszántan és okosan versenyzett eddig Montrealban.
– Shaoang korszakos klasszissá nőtte ki magát – jelentette ki a Nemzeti Sportnak Bánhidi Ákos, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere. – Ötvenévente születik ilyen sportoló, s nem Magyarországon, az egész világon. Láthattuk, mentálisan mennyire erős volt a pekingi olimpián, pedig az utazás előtt nem sokkal pozitív lett a koronavírustesztje, s a játékokon akadtak nehéz pillanataink. Montrealban ugyanezt látjuk, tapasztaljuk.

– Mindezek ellenére azért az egy nap, két világbajnoki arany mutató elég impozáns.
– Már Shaoang pénteki selejtezői és előfutamai is igencsak beszédesek voltak, összeszedett állapotról árulkodtak, s bár a short trackben nemigen lehet jósolni, ezek a futások számomra kicsit mégiscsak előrevetítették a szombati történéseket – az viszont tény, hogy nem hétköznapi, ahogyan ez a fiú egy világbajnokságon oktatja a mezőnyt.

Amelyik egy milyen világbajnokság egyébként így, a szezon végén, három héttel később megtartva?
– A szervezés… hát, hogy is mondjam: katasztrofális. Akárcsak a szállodánk, hiszen gyakorlatilag egy gettónegyedben lakunk. A jég viszont legalább jó.

– A világbajnokság előtt azt mondta, kíváncsi arra, hogyan készültek fel a többiek erre az olimpia utáni, három héttel elhalasztott versenyre. Mit látott ebből a szempontból?
– Azt, hogy mindenki igyekezett a lehetőségekhez képest tisztességgel felkészülni. Aki itt van Montrealban, nem véletlenül van itt – biztosan áll a lábán. Valóban vannak távol maradók, ám ez az eredmények értékéből mit sem von el. Számunkra pedig hatalmas lehetőség, hiszen a fiataljainknak is lehetőséget tudunk adni: Jászapáti Péter és Nógrádi Bence nagyszerűen korcsolyázott az első két napon, hatalmas egyéni rekordokat futottak, mellettük Jászapáti Petra két nyolcadik helye is dicsérendő teljesítmény. Tényleg speciális világbajnokság ez a montreali, éppen annyira, mint a helyzet is, hiszen előbb a kanadai Covid-rendelkezések, majd a háború szólt bele a rendezésbe, ám a versenyt illetően ez kifejezetten jó verseny, ahol bőven van kit megverni, tele van a mezőny kiváló korcsolyázókkal.

Az összetett verseny állása két táv után
Férfiak:
1. Liu Shaoang 68 pont, 2. Pascal Dion (kanadai) 26 pont, 3. Stijn Desmet (belga) 26 pont, …17. Nógrádi Bence, …20. Jászapáti Péter

Nők: Kim Boutin (kanadai) 42 pont, 2. Csoj Min Dzseong (dél-koreai) 39 pont, 3. Xandra Velzeboer (holland) 37 pont, …10. Jászapáti Petra 2, …21. Kónya Zsófia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik