Rp. gyorskorcsolya Eb: 150 versenyzőt várnak Debrecenbe

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.04.08. 16:31
Mintegy 150 versenyzőt várnak a 2020. január 24–26. között a Főnix Csarnokban sorra kerülő rövid pályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságra – hangzott el a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség (MOKSZ) hétfői sajtótájékoztatóján, Debrecenben.

Kósa Lajos, a MOKSZ és a szervezőbizottság elnöke emlékeztetett rá, hogy hat évvel ezelőtt, 2013-ban a debreceni Főnix Csarnok már bizonyított: akkor világbajnokságot rendeztek a cívisvárosban. Debrecen egyébként 2010 óta több mint 30 világeseménynek – világ- és Európa-bajnokság, világkupa – adott otthont.Kósa Lajos, a MOKSZ és a szervezőbizottság elnöke emlékeztetett rá, hogy hat évvel ezelőtt, 2013-ban a debreceni Főnix Csarnok már bizonyított: akkor világbajnokságot rendeztek a cívisvárosban. Debrecen egyébként 2010 óta több mint 30 világeseménynek – világ- és Európa-bajnokság, világkupa – adott otthont.

Kósa Lajos kiemelte: a magyar gyorskorcsolyacsapat az olimpia óta erősödött, bár az olimpiai keretből többen visszavonultak, a helyükbe lépő fiatalok a legutóbbi Eb-n bizonyítottak.

A debreceni Eb-n címvédőként jégre lépő Liu Shaolin Sándor (összetett és 1500 méter) és Liu Shaoang (500 méter) az idén felvételiztek a Debreceni Egyetemre, ha minden jól alakul, akkor a váltóval olimpiai bajnok korcsolyázók debreceni egyetemistaként szerepelhetnek majd a viadalon – jelezte Kósa Lajos.

Papp László, Debrecen polgármestere, a szervező bizottság társelnöke elmondta, meggyőződése, hogy 2020-ban is színvonalas kontinensviadalnak ad otthont a város, „a helyi Sportcentrum Kft. megfelelő szakértelemmel, elkötelezettséggel, kiváló színvonalon fogja megrendezni a versenyeket”.

Hangsúlyozta, április végén Debrecenbe érkeznek a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség munkatársai, hogy ellenőrizzék a helyszínt. Hozzátette: április 30-án jeges majálist rendeznek a Főnix Csarnokban, amelyre az ország legjobb korcsolyázóit várják.

Schulek Csaba, a MOKSZ ügyvezető igazgatója ennek kapcsán megjegyezte: jó lenne, ha minél többen megtekintenék az április 30-i jeges majálist, így telt házas körülmények között tesztelhetnék a csarnok jegét.

Az ügyvezető igazgató jelezte: az Eb-re mintegy 150 versenyzőt várnak. Az Eb-t 70 millió forinttal támogatja a nemzetközi szövetség, 238 millióval a magyar kormány, további 50 millióval az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), illetve 50 millió forint szponzori támogatásra és 15 millió forint jegybevételre számítanak.

Becsky András, a debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a Főnix Csarnok mellett az edzéseket a város két jégcsarnokában tartják majd. A Főnixben műszaki felújításokat is végeznek, a jeget pedig április 27-én és 28-án úgy is tesztelik, hogy a csarnok történetében először megnyitják a Főnix jegét a nagyközönség előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik