Rp. gyorskorcsolya: csütörtökön dönt a szövetség Liuék országváltásáról

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.11.08. 19:58
null
Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang le kell mondjon magyar állampolgárságáról (Fotó: Árvai Károly)
Ahogy arról beszámoltunk, országváltást kezdeményezett a Magyar Országos Korcsolyázószövetségnél Liu Shaolin és Shaoang. Az ügy kapcsán csütörtökön jöhet a folytatás.

A Magyar Országos Korcsolyázószövetség kedden délután közleményben tudatta, hogy Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang országváltást kezdeményezett.

A kommüniké leszögezi: a versenyző kiadásáról kérelem alapján az eredeti ország szövetségének kell döntenie, ennek feltétele, hogy minden esetlegesen fennálló szerződéses vitát rendezni kell a szövetség és a versenyző között.

Ez az elnökségi ülés csütörtökön lesz, ott kaphatnak zöld lámpát a Liu testvérek – ha ez megtörténik, le kell mondaniuk a magyar állampolgárságukról, és utána kérvényezhetik a kínait.

A Nemzetközi Korcsolyaszövetség (ISU) szabályai szerint ugyanis ahhoz, hogy egy versenyző egy adott országot képviseljen, szükséges, hogy annak állampolgára legyen, és Kína nem ismeri a kettős állampolgárságot.

Ha korábban más ország színeiben versenyzett, 12 hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy az új ország képviseletében jégre lépjen (ez Shaolin esetében a februári téli olimpia, Shaoang esetében pedig az április montreali világbajnokság) – a versenyző(k) kiadásáról az „eredeti” ország szövetségének kell döntenie.

A Liu testvérek – egyelőre – nem szólaltak meg az ügyben, ha rendeződik a helyzetük, minden bizonnyal megteszik, hiszen nem úgy ismerjük őket, hogy elbújnának a nyilvánosság, no meg a kérdések elől. Shaolin és Shaoang egyébként jelenleg edzőtáborban van Salt Lake Cityben – a kínai válogatottal.

NS-vélemény
Kovács Erika, a Nemzeti Sport főmunkatársa
A 2021-es gdanski Európa-bajnokságot a Liu testvérek érem nélkül zárták, a magyar csapat egyetlen ezüstöt tudott felmutatni (Krueger John-Henry szerezte ezer méteren), és mégsem hivatkoztak semmilyen nehézségre, akadályra, amellyel a felkészülésük során találkoztak. Akkor így hangzott a szubjektív mondandóm vége: „»Vigyázz a madárra, ha a válladra repül. Őrizd meg a csendet, el se menekül.« Short trackeseink vigyáznak. Nemcsak a csend és a madár lakozik náluk – a siker receptje is.”
Most, 2022 novemberének elején sajnos folytatnom kell az ismert dalt: „Bajban a világ, ha egyszer újra messze száll.”
Baj van.
Mielőtt véleményt nyilvánítana bárki, javaslom, higgadjon kicsit le, s nézzen vissza az elmúlt esztendőkre, arra az időszakra, amikor szárnyaltak a Liu testvérek. Amikor örültünk a sikereiknek, amikor szorítottunk azért, hogy győztesen vívjanak meg egy-egy harcot a jégen.
Azt, hogy a magyar short track leginkább miattuk írta fel magát a sportág világtérképére, sohase feledjük el. Még akkor se, ha a vállunkon ülő madárra (madarakra) nem vigyáztunk eléggé...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik