Rp. gyorskorcsolya: Bánhidi Ákos nem foglalkozik az eredménykényszerrel

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.03.05. 11:42
null
Bánhidi Ákos nem foglalkozik az eredménykényszerrel (Fotó: Tumbász Hédi)
Nem foglalkozik az eredménykényszerrel a Bánhidi Ákos, a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője, mert tiszta a lelkiismerete: mindent beleadtak a világbajnoki felkészülésbe.

 

– Mennyire volt nehéz meghozni a döntést, miszerint Liu Shaolin Sándor és öccse, Shaoang indulhat az egyéni küzdelmekben, míg a januári Európa-bajnokság egyetlen magyar éremszerzője, Krueger John-Henry a „kispadra” ül?     
– Nagyon. Normális esetben előre lefektetett válogatási elvek vannak, ám ez az idény megfosztott minket a normalitástól, így aztán a döntés utólagos elemzés tárgya lett – ezt én nem szeretem. Az előre rögzített sarokpontokat szeretem, de nézze el nekünk mindenki, hogy ezúttal ezen változtatnunk kellett – felelte Bánhidi Ákos.

– És legalább ennyire nehéz volt közölni a döntést a versenyzőkkel?     
– Mivel objektív mércék és edzői észérvek mentén határoztunk, elmondani a döntést már jóval könnyebb volt.

– Beszélt külön is Krueger John-Henryvel?     
– Igen, sőt a kollégáimat is megkértem erre – egész egyszerűen azért, mert úgy éreztem, ez olyan szituáció, amelyben szükség van erre is. Hihetetlenül jól kezelte a helyzetet, sportemberként viselkedett. Esetében azt tapasztalom, hogy mostanra kiigazodik nálunk – minden téren. Rossz tapasztalatai voltak, ezért is váltott országot, és mi is harcoltunk egymással jó ideig, ezt sem tagadom. De eljutottunk odáig, hogy rájött: nem teszek keresztbe senkinek, sőt, segítek. Idő kellett ahhoz, hogy ilyen jó legyen az összhang: ha egy kutyát éveken keresztül vernek, idő kell, amíg megbízik az új gazdáiban.

– A világbajnoki indulók egytől egyig azt mondták, jobb formában vannak, mint a januári gdanski Európa-bajnokság előtt. Ennyit jelent, hogy az elmúlt heteket nyugodtan, betegségek, fertőzések és sérülések nélkül dolgozhatták végig?     
– Nem ennyit jelent – ez jelent mindent! Egy élsportoló életében az sem mindegy, hogyan telik egy napja, nemhogy hónapok... Egy rövid ideig tartó nátha is világbajnoki érmekbe kerülhet, s nálunk nem nátha, hanem egyeseknél ötvennapos leállás akadályozta a felkészülést a koronavírus miatt.

– Az Eb előtt igyekeztek levenni a terhet a versenyzők válláról. Ez ezúttal is így történt?     
– Egyéne válogatja, van, akiről hiba lenne levenni, mert ettől szárnyal, s van, akiről kötelező.

– Bár mindenki ezt éli át, mégis nem furcsa, hogy itt állunk a világbajnokság előtt, amely a második volt a szezonban, s ha befejeződik, egyúttal a szezonnak is vége?     
– Dehogynem! A rendszertelenség ráadásul kivette a kezemből annak a lehetőségét is, hogy valamennyire tisztán lássak. Továbbra is sötétben tapogatózunk, s őszintén mondom, fogalmam sincs, mit hoz ez a vébé.

– Ettől még az edzői stábon, mi több, az egész short track csapaton van eredménykényszer, hiszen az elmúlt évek sikersorozatának folytatását várja mindenki.     
– Az ember sokkal jobban teljesít olyankor, ha nem rágódik azon, mit várnak tőle, hanem élvezettel teszi a dolgát. Nyilvánvaló, hogy a lehető legjobbat szeretném kihozni ebből a helyzetből is, ám nem ez foglalkoztat, ha pedig jön egy ilyen gondolat, azt elhessegetem. A hippi énem sohasem fog kihalni belőlem, vagyis a verseny végén simán odaállok bárki elé, mert tudom, hogy mi ebbe a felkészülésbe beleraktunk mindent – az összes tudásunkat, az összes energiánkat, s ez itt, Dordrechtben elég lesz valamire. Hogy mire, azt nem tudom, de a legtöbb lesz, ez biztos. Persze tudom én, hogy sokan csak azt lesik, van-e eredmény, ám nekem ennél fontosabb, hogy megtettünk mindent, amit tudtunk, s a versenyzők is mindent meg fognak tenni a jégen.

– A jégen, ahonnan azért hiányozni fognak nagy nevek, például az ázsiai klasszisok.     
– Mérhetetlenül tisztelem Szilágyi Áront, ő fogalmazott úgy nemrég, amikor az esetleges csonka olimpiáról kérdezték, hogy csak azt tudja megverni, aki feláll vele szemben a pástra. Egyetértek vele: mi is csak azokkal tudunk versenyezni, akik itt vannak Dordrechtben.

– Hogyan, milyen szavakkal, mondatokkal engedi a versenyzőket a jégre? Egyénileg beszélget velük, vagy összehívja a csapatot?     
– A jégre lépés előtti utolsó instrukciókat a válogatott vezetőedzője, Csang Csing Lina adja. Én a biztosítéktáblában csak egy biztosíték vagyok, nem akarok sem több, sem kevesebb lenni. Ha úgy érzem, szólnom kell, megteszem. Adott szituáció függvénye az, hogy vakkantok-e vagy hallgatok.

RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA-VB (Dordrecht)
Március 5., péntek
NŐI ELŐFUTAMOK
10.35:
1500 méter
11.35: 500 méter
12.27: 1000 méter
FÉRFI ELŐFUTAMOK
14.20:
1500 méter
15.20: 500 méter
16.12: 1000 méter
A nőknél Jászapáti Petra és Kónya Zsófia, a férfiaknál Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang képviseli a magyar színeket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik