Rp. gyorskorcsolya: a Liu testvérek eleshetnek olimpiai járadékuktól

Vágólapra másolva!
2022.11.08. 18:42
null
A Liu testvérek olimpiai érmeikkel (Fotó: Nemzeti Sport)
Bár a Liu testvérek országváltási kérelmükben nem jelöltek meg országot, minden bizonnyal Kína színeiben folytatják pályafutásukat, így eleshetnek olimpiai járadékuktól, mivel a népköztársaság nem ismeri el a kettős állampolgárságot.

 

A jelenleg a kínai válogatottal Salt Lake Cityben edzőtáborozó Liu testvérek döntésük következtében 35. életévük betöltésével minden bizonnyal nem kapnak majd olimpiai járadékot az ötkarikás aranyakért és érmekért.

A olimpiai járadék csak magyar állampolgárnak folyósítható, ám Kína nem ismeri el a kettős állampolgárságot, így le kellene mondaniuk a magyarról, hogy az ázsiai ország színeiben versenyezhessenek.

A 26 éves Liu Shaolin Sándor ötkarikás aranya és bronza mellett vb-ken kétszer, Eb-ken pedig hatszor diadalmaskodott. Két évvel fiatalabb öccse, a szintén budapesti születésű Liu Shaoang olimpián két arany- és két bronzérmet nyert, emellett hatszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok.

A Nemzetközi Korcsolyaszövetség (ISU) szabályai szerint ahhoz, hogy egy versenyző egy adott országot képviseljen, szükséges, hogy az adott ország állampolgára legyen. Amennyiben korábban más ország színeiben versenyzett, 12 hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy az új ország képviseletében jégre lépjen (ez Shaolin esetében a februári téli olimpia, Shaoang esetében pedig az áprilisi montreali világbajnokság) – ezek mellett a versenyző(k) kiadásáról az „eredeti” ország szövetségének kell döntenie.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik