Rövid pályás gyorskorcsolya: két keréken készült a válogatott

K. E.K. E.
2021.06.09. 08:15
null
Hétfőtől szombatig mindennap kerékpározott a csapat (Fotó: Hunskate Media)
Livignóban edzőtáborozott a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott, amelynél ezúttal a főszerepet nem a korcsolya kapta a magaslaton.

Hegynek fel, völgynek le – a short track válogatott tagjainak többsége kerékpáron, néhány sportoló pedig futva vágott neki a napi penzumnak: a csapat két hetet töltött magaslati edzőtáborban, s bár a szorgalom, a nagy munkabírás, az alázat máskor is jellemző a társaságra, Livignóban tényleg mindenki a maximumot hozta, ugyanis tisztában vannak vele, hogy kiemelten fontos idény veszi kezdetét szeptemberben, amelynek csúcspontját a februári téli olimpia jelenti.

A kerékpározás a gyorskorcsolya kiegészítő sportága, az alapozási időszakban kiválóan lehet vele keringési-élettani tényezőket szabályozni, és hasonló izmokat mozgat meg. Ráadásul a versenyzők szeretnek is kerékpározni, olyannyira, hogy az sem tántorítja el őket, ha ömlik az eső, ilyenre Livignóban is volt példa”  – nyilatkozta Bánhidi Ákos, a short track válogatott edzője és menedzsere.

A tengerszint feletti magasságot kihasználva főként erő-állóképességi munkát végzett a csapat Olaszországban, a kerékpározás és a futás mellett konditermi edzés is szerepelt a programban, és igaz, hogy mindössze négyszer, de jégen is gyakoroltak a short trackesek.

„Hétfőtől szombatig mindennap kerékpároztunk, kedden és pénteken voltunk jégen   – mondta a szeptemberben a pályakerékpáros országos bajnokságon három aranyérmet is begyűjtő Jászapáti Petra (SZKE).  –    A Stelvio-hágóra való feltekerés hatalmas élmény volt: rengeteg hajtűkanyar vezetett a csúcsra, nagyjából ezerméteres szintkülönbséget küzdöttünk le.”

Biztonságos módon – már sokszor és sok tekintetben bebizonyosodott, hogy a szakmai stáb tagjai is vérbeli profik, s ezúttal is gondoltak mindenre, például arra is, hogy az autó vészvillogója mellett másként is felhívják a figyelmet a kerékpározó short trackesekre.

„Az autók és a kisbusz hátuljára készítettünk egy táblát, amelyen olaszul tájékoztattuk a közlekedésben résztvevőket, hogy olimpiai felkészülés zajlik, köszönjük, ha vigyáznak ránk”   – árulta el Bánhidi Ákos.

„Az egyetlen kint töltött szombatunkon kimentünk szurkolni a Giro d'Italia mezőnyének   – mondta Jászapáti Petra. –    Két-két és fél órát tekertünk akkor is, a végén még be is ragadtunk a szerpentinen, mert éppen a csapatbuszok mentek felfelé a hegyen. A nyolcas kilométerkapu környékén álltunk meg, volt nálunk magyar zászló is, azt lengettük, amikor jöttek a mieink: jó érzés volt Valter Attilának és Dina Mártonnak szurkolni.”    

A short track válogatott szombaton érkezett haza Olaszországból, de jövő vasárnap ismét Itáliába utazik: Livigno helyett Bormio lesz a helyszín, s akkor már a jeges edzések kerülnek a középpontba.

„Azért a kerékpárokat Bormióba is visszük  – jegyezte meg a világbajnoki ezüstérmes rövid pályás gyorskorcsolyázó. –   Beszélni ugyan ritkán beszélünk Pekingről, ám érezhető, hogy mindenkit foglalkoztat már az olimpia: tudjuk, hogy ez a felkészülés keményebb lesz, mint az előző három évben, de azt is, miért van rá szükség.”    

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek