Műkorcsolya: utolsó fázisába ért Valijeva doppingügye

Vágólapra másolva!
2022.09.08. 13:03
null
Még sok a tisztázatlan kérdés Valijeva ügyében (Fotó: AFP)
Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) tájékoztatása szerint a műkorcsolyázó Kamila Valijeva doppingügyének vizsgálata az utolsó fázisában tart.

A 16 éves, Európa-bajnok sportoló 2021 decemberében, az orosz bajnokságon adott mintájával bukott meg a vizsgálatokon, ám a pozitív eredmény csak február 8-án került nyilvánosságra, egy nappal azt követően, hogy az akkor még 15 esztendős Valijeva aranyéremhez segítette az orosz csapatot a pekingi téli olimpián.

„A RUSADA nyomozati csoportja rengeteget dolgozott, hogy minden információt összegyűjtsön és a sportoló környezetében lévő emberekkel beszéljen – áll a RUSADA csütörtöki közleményében, melyben hangsúlyozták, hogy Valijeva kora miatt védett személy volt a doppingeset idején, így különösen fontos, hogy az őt segítő személyek körében is alapos vizsgálatot végezzenek. – A nyomozás eredményeit a következő hetekben összegzi majd a RUSADA illetékes testülete."

Valijeva doppingügye a pekingi olimpia legnagyobb botránya volt. Napokig nem lehetett tudni, hogy folytathatja-e a viadalt, végül a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) – többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ellenében – helybenhagyta az Orosz Olimpiai Bizottság döntését, mellyel visszavonták Valijeva versenyengedélyének felfüggesztését. A fiatal korcsolyázó így egyéniben is jégre léphetett, ám az ügy rányomta a bélyegét a teljesítményére és negyedik lett.

A műkorcsolyázók csapatversenyének eredménye továbbra sem hivatalos, Valijeva ügyének végső elbírálásától függ.

A botrány következtében a nemzetközi sportági szövetség júniusban úgy határozott, hogy fokozatosan 15-ről 17 évre emeli a minimum korhatárt a felnőtt versenyeken. A döntés szerint a 2023/24-es idényben 16, a 2024/25-ös szezonban pedig 17 év lesz az alsó korhatár. A következő, 2026-os téli olimpián így már csak a 17 évesnél idősebbek indulhatnak majd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik