Műkorcsolya: tovább húzódik Valijeva doppingügye

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
Vágólapra másolva!
2022.05.16. 12:13
null
Tovább húzódik Valijeva doppingügye (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) bejelentette, hogy nem tárgyal a műkorcsolyázó Kamila Valijeva ügyéről, a kérdéssel az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) foglalkozik – írja az MTI.


A WADA végrehajtó bizottsága és fő döntéshozó szerve, az alapító testület e héten, szerdán és csütörtökön tanácskozik, de a 15 éves orosz műkorcsolyázó nem lesz témája a csúcsvezetőség összejövetelének – írta hétfőn a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Valijeva a februári, pekingi téli olimpián kitört doppingbotrány főszereplője, aki az orosz győzelmet hozó csapatverseny után végül annak ellenére rajthoz állhatott női egyéniben is, amelyben negyedik lett, hogy közben fény derült doppingvétségére. Azonnali felfüggesztése és ideiglenes eltiltása az olimpiai részvételtől azonban többek között azért sem valósult meg, mert kiskorúsága miatt a WADA kódexe szerint védett személynek minősül, és diszkvalifikálását a CAS, a nemzetközi Sportdöntőbíróság sem támogatta.

A TASZSZ szerint a WADA arra számít, hogy a RUSADA augusztus 8-ig befejezi a vizsgálatot Valijeva nagy vihart kavaró ügyében. A fiatal sportolónak egy december végi doppingtesztje bizonyult pozitívnak, ám a WADA által akkreditált stockholmi laboratóriumban elvégzett elemzés eredményét – amely szerint mintájában a trimetadizin nevű tilalmi listás szer nyomaira bukkantak – csak a pekingi olimpia közben hozták nyilvánosságra. Az olimpia előtt, januárban Valijeva a tallinni Európa-bajnokságon megnyerte a nők egyéni versenyét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik