Valijeva foghatja a fejét, lehet, ugrik az olimpiai aranya... (Fotó: AFP)

A CAS hétfőn közölte, hogy a WADA fellebbezett nála Valijeva ügyében és azt kéri, hogy a korcsolyázót a jövőbeni CAS-döntés napjától kezdődően tiltsa el négy évre. Amennyiben a bíróság a WADA fellebbezésének megfelelően dönt, úgy a 16 éves versenyző a 2026-os olaszországi téli olimpián sem szerepelhetne. A beadványban az is szerepel, hogy az érintett minden eredményét töröljék 2021 decemberétől kezdődően, azaz az idei pekingi téli játékokon elért helyezéseit is, ami által elveszítené a csapatversenyben nyert aranyát is.

Az Európa-bajnok sportoló 2021 decemberében, az orosz bajnokságon adott mintájával bukott meg a vizsgálatokon, de a pozitív eredmény csak február 8-án került nyilvánosságra, egy nappal azt követően, hogy az akkor még 15 esztendős Valijeva aranyéremhez segítette az orosz csapatot a játékokon.

Doppingügye a pekingi olimpia legnagyobb botránya volt. Napokig nem lehetett tudni, hogy folytathatja-e a viadalt, végül a CAS – többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ellenében – helybenhagyta az Orosz Olimpiai Bizottság döntését, mellyel visszavonták Valijeva versenyengedélyének felfüggesztését. A fiatal korcsolyázó így egyéniben is jégre léphetett, de a történtek miatt nem tudott megfelelően koncentrálni és csak negyedik lett.

A doppingügyet Oroszországban mind a mai napig nem zárták le. Szeptember elején a nemzeti doppingellenes ügynökség (RUSADA) annyit közölt, hogy az utolsó szakaszában tart a vizsgálat és az illetékes testület heteken belül összegzi a nyomozás eredményeit, ám azóta újabb információ nem látott napvilágot.

A WADA aztán a múlt héten jelentette be, hogy a számára érthetetlen késlekedés miatt a CAS-hoz fordul.

A botrány következtében a nemzetközi sportági szövetség júniusban úgy határozott, hogy fokozatosan 15-ről 17 évre emeli a minimum korhatárt a felnőtt versenyeken. A döntés szerint a 2023–2024-es idényben 16, a 2024–2025-ös szezonban 17 év lesz az alsó korhatár. A következő, 2026-os téli olimpián így már csak a 17 évesnél idősebbek indulhatnak majd.