„Mivel az Európa-bajnokságot nem rendezték meg, azt az elvet nem alkalmazhattuk, hogy amelyik versenyző az első tízben végez a kontinensviadalon, automatikusan indulhat a világbajnokságon is. Így a decemberi magyar bajnokság és a múlt heti, hágai Challenge Cup eredménye döntött az indulók személyéről” – mondta a magyar szövetség honlapján Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya-ágazat sportigazgatója.

A sportvezető hozzátette, ez tulajdonképpen csak a nőknél volt döntő fontosságú, mivel egy magyar páros van, a jégtáncosoknál pedig a két esélyes kettős közül csak Yanovskaya Anna és Lukács Ádám tudott részt venni a kijelölt versenyeken. A férfiaknál Csernoch András közel volt ahhoz, hogy megszerezze a világbajnokságon való induláshoz szükséges minimum pontszámot, de annak hiányában végül nem lesz magyar résztvevője a mezőnynek.

„Elsősorban azt várom, hogy tudásuk legjavát nyújtva a legjobb rövidprogramjukat mutassák be a szezonban, és ott olyan pontszámot szerezzenek, amellyel sikerül bejutniuk a kűrbe. Kvótaszerzésről csak ezután beszélhetünk, és az igazat megvallva ez nagyon nehéz feladat lesz” – fogalmazta meg elvárásait Vardanjan Gurgen, aki megjegyezte, Láng Júliának ez lesz az első felnőtt világversenye, de a Yanovskaya Anna, Lukács Ádám jégtáncpáros is két éve szerepelt legutóbb világversenyen. „Ami Magyar Márkékat illeti, bízom abban, hogy már most, a vb-n kvalifikálni tudnak az olimpiára”.

Az olimpiai kvalifikációs műkorcsolya- és jégtánc világbajnokságot március 22. és 28. között rendezik a svéd fővárosban.

(MTI)