Szerdán ülésezett először a MOB-elnökség Gyulay Zsolt vezetésével (Fotó: MOB)

 

 
Liu Shaoang keményen kritizálta a MOB-főtitkárt és a csapatvezetőt
Gyulay Zsolt MOB-vizsgálatot ígér a pekingi botrány miatt
Szerdán pont kerülhet a pekingi botrány végére
 Fábián László: Jó csapatunk van, készen állunk a pluszfeladatokra

Az ülésen jelenlévők és a játékokon résztvevő sportvezetők számára a valóság jóval árnyaltabbnak tűnik, és kezdeményezték a téma megfelelő fórumokon való átbeszélésének lefolytatását – írja honlapján a MOB.

A Nemzeti Sport hasábjain a kétszeres olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó, Liu Shaoang azt nehezményezte, hogy Vékássy Bálint MOB-főtitkár és Dósa Viktória, a szervezet nemzetközi főmunkatársa, a pekingi delegáció vezetője azt éreztette velük, a téli olimpián részt vevő válogatott versenyzőkkel, hogy nem becsülik őket annyira, mint a nyári ötkarikás játékok sportolóit. A kínai fővárosban egy aranyérmet és két bronzérmet szerző, ezzel a legeredményesebb téli olimpikonunk arról beszélt, a sportvezetők nem jegyezték meg csapattársai nevét, sőt az elért eredményekhez, a dobogós helyezésekhez és még a győzelemhez sem gratuláltak.

FÁBIÁN LÁSZLÓ
Született: Budapest, 1963. február 18.
Sportága: öttusa, vívás
Klubja: Bp. Honvéd
Legnagyobb sikerei: olimpiai bajnok, csapat (1988), 6x világbajnok (egyéni: 1989, csapat: 1987, 1989, váltó: 1991, 1993, 1994), 5x Európa-bajnok (egyéni: 1993, csapat: 1991, 1993, váltó: 1991, 1993), 11x magyar öttusabajnok, 5x magyar vívóbajnok (párbajtőr)
Elismerései: az Év Sportolója (1989), örökös bajnok (1994), Angyalföld díszpolgára (1997) 
Tisztségei: 1996-tól a MOB tagja, 2021-től a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke,  2012-től a MOB sportigazgatója

Ezenkívül azt is problémásnak találja, hogy mindössze két szett olimpiai melegítőt kaptak, továbbá megemlítette azt az esetet is, amikor egy szponzoruk kivitte volna őt testvérével, Liu Shaolin Sándorral együtt a tokiói nyári játékokra, és ezt Vékássy úgy kommentálta: legalább megtapasztalják, milyen egy igazi olimpia.

A MOB honlapjáról kiderül, az elnökség támogatta, hogy április 1-től a jelenlegi sportigazgató, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázó, Fábián László végezze el a főtitkári feladatokat – az előző MOB-elnök, Kulcsár Krisztián bizalmi embere, Vékássy Bálint távozik erről a posztról.

Döntöttek a Budapesti Olimpia Bizottság elnökének személyéről is: lemondását követően Szalay-Berzeviczy Attilát Bényi Szabolcs – korábbi MOB-tag, a Magyar Evezősszövetség egykori elnöke és a MOB gazdasági bizottságának tagja – váltja.

Információink szerint Gundel Takács Gábor kommunikációs igazgató is távozik, mivel nem hosszabbítanak vele szerződést.