„Megdöbbentek, hogy egy fekete lány így tud síelni”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.12. 20:50
Sabrina Wanjiku Simader, a pjongcsangi téli olimpián részt vevő egyetlen kenyai sportoló rengeteget tett azért, hogy ott lehessen Dél-Koreában, de a közösség ereje (és pénze) is kellett ehhez.

„Happy Birthday PAPA"! You are my biggest angel in the sky. You are the powerful reason why I'm here on this wonderful way and at my first Olympic Games!Thank you! #daddysgirl #loveyou #skiingismypassion #10th

617 Likes, 18 Comments - Sabrina Wanjiku Simader (@sabrinasimader98) on Instagram: "„Happy Birthday PAPA"! You are my biggest angel in the sky. You are the powerful reason why I'm..."


A kis Sabrina a nevelőapjával

 

 

Sabrina Wanjiku Simader Kenyában született, és hároméves volt, amikor az édesanyjával Ausztriába költözött. A BBC cikke szerint a nevelőapja, Josef Simader – aki egy sífelvonó tulajdonosa és üzemeltetője volt – vitte először a lejtőkre, ő volt az első edzője, és az ő álma volt, hogy nevelt lánya olimpikon legyen. Aztán persze Sabrina is egyre elkötelezettebb lett ez iránt, s tehetsége hamar megmutatkozott. Pedig nem volt könnyű beilleszkednie.

„Az iskolában mindig én voltam az egyetlen fekete lány. Kezdetben nehéz volt, állandóan engem néztek – emlékezett vissza Simader, aki egyre inkább lenyűgözte a helyieket a sítudásával. – Megdöbbentek, hogy egy fekete lány így tud síelni.”

Bár Ausztriában nőtt fel, kenyai gyökereit sosem tagadta meg, egyértelmű volt számára, hogy szülőhazáját képviseli a versenyeken.

„Az édesanyám kenyai, a családom kenyai. Sosem akartam elhagyni a szülőföldemet – magyarázta a 19 éves síelő, aki öt évvel ezelőtt járt legutóbb Kenyában, ahol pozitív fogadtatásban részesült. – Támogatásukról biztosítottak, ez erőt adott nekem.”

A Kenyai Olimpiai Bizottság anyagi támogatásban részesítette, de nem elegendő mértékben. Simader szerint nem voltak tisztában azzal, hogy sportága mennyi pénzt emészt fel. Ezért a közösséghez fordult, nyíltan közölte, hogy nagyjából 11 100 euróra van szüksége ahhoz, hogy ott lehessen Pjongcsangban. Az összeget részletezte is:

„2000 euró: az édesanyám koreai utazásának költségeire.
2400 euró: az extra méretű csomagokra és a pjongcsangi út egyéb költségeire.
2200 euró: a csapatom koreai étkeztetésére és egyéb költségeire.
1400 euró: sportfelszerelés kölcsönzésére az olimpia idején.
3111 euró: távolabbi utazások költségeire. Nagyszerű szponzoraim segítsége ellenére ugyanis csak olyan versenyen tudok részt venni, amelyet a csapatbuszunkkal elérhető távolságra rendeznek. A szponzorpénzek nem elegendőek arra, hogy Skandináviába, az Egyesült Államokba vagy például Japánba repüljek versenyezni.”

A közösségi gyűjtőakció sikeresnek bizonyult, így Sabrina Wanjiku Simader valóra válthatta önmaga és a 2012-ben szívinfarktusban elhunyt nevelőapja álmát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik