Dopping: Krasznojarszk nem lehet vb-házigazda

Vágólapra másolva!
2020.12.21. 14:01
null
Krasznojarszk biztosan nem rendezheti meg a szabad stílusú sízők és a hódeszkások vb-jét (Fotó: AFP – illusztráció)
Az oroszországi Krasznojarszk nem rendezheti meg 2025-ben a szabad stílusú sízők és a hódeszkások világbajnokságát. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) közleményben tudatta döntését, amely egyenes következménye Oroszország múlt heti elmarasztalásának.

 

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtökön hozta meg ítéletét, amellyel jóváhagyta a doppingolásban élen járó ország eltiltását, bár felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által tavaly decemberben kiszabott négyéves büntetést, amely így 2022 végéig szól.

A WADA álláspontját megerősítő CAS-határozat nemcsak az orosz sportolók saját zászló alatti indulását és himnuszuk használatát akadályozza meg a következő két olimpián, illetve világbajnokságokon, hanem azt is kimondja, hogy Oroszország 2022. december 16-ig nem jogosult sem nagyobb sportesemény megrendezésére, sem arra ajánlatot tenni.

A szankciók kihirdetését követően döntött úgy a FIS, hogy Krasznojarszkot kizárja a 2025-ös vb lehetséges rendezői közül, jóllehet eddig egyedüli jelentkező volt az eseményre. A FIS közleménye szerint az öt év múlva esedékes csúcsviadal majdani házigazdáját 2022 végéig jelölik ki, az orosz város azonban nem pályázhat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik