Curling: Vállalhatatlan események történtek az ob-n – Kiss Zsolt

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2021.05.27. 11:16
null
Kiss Zsolt indítja útjára a követ (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
Noha próbálta, nem tudta kizárni az újpesti csapatával történteket a világbajnokságon Palancsa Dorottyával kvótáért harcoló Kiss Zsolt. A kétszeres világbajnok állítja: évek óta küzdenek a szövetség hozzáállásával.

 

A kvótaszerzésre is esélyes csapatként utazott a múlt heti skóciai olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, végül azonban az elitben maradásért kellett küzdenie a Kiss Zsolt, Palancsa Dorottya curling vegyes párosnak.

„Nem emelnék ki egyetlen meccset, amely döntő jelentőségű lett volna, több mérkőzésünkön is volt egy-egy rossz momentum vagy end, ezáltal összességében fájó a világbajnoki szereplésünk – kezdte Kiss Zsolt, a Palancsával kétszeres világbajnok sportoló. – Nem volt könnyű szezonunk, amelyet a koronavírus okozta bizonytalanság nehezített, de ez minden csapatot egyformán hátráltatott. Azt viszont sajnálom, hogy a riválisok jobban tudtak alkalmazkodni a jéghez.”

Az újpesti versenyző hozzátette: több tényező is hátráltatta a szereplésüket, amelyben közrejátszott, hogy – noha megpróbálta – nem tudta teljesen függetleníteni magát a férficsapatok országos bajnokságának elődöntőjében történtektől, amelynek végkifejlete a vb idején zajlott.

Miként korábban megírtuk: óvással folytatódott, majd első és másodfokon hozott eltérő határozattal zárult le a férfi curlingesek országos csapatbajnokságának elődöntője. Az UTE 1. és FTC Dream Team párharcát a pályán 10–7-re a Kiss Zsoltot is a soraiban tudó újpesti együttes nyerte, de a mérkőzés után egy vitatott csere miatt az FTC óvást nyújtott be, amelyet a szervezőbizottság 4:0 arányban elutasított, végül az együttes fellebbezését a Magyar Curlingszövetség fellebbezési bizottsága 2:1 arányban elfogadta, ezáltal a Ferencváros küzdhetett meg a Vasassal a bajnoki címért.

„Egy hosszabb folyamat következményeként jutottunk el idáig. Évek óta úszunk az árral szemben, folyamatosan küszködve a szövetség elnökségével, amely annak ellenére hoz sportszakmai döntéseket, hogy a szakmai tapasztalat és széleslátókörűség hiányzik hozzá, és ahol egyéni- és klubérdekek dominálnak a sportolói közösség és az élsportolók érdekei helyett – kezdte a háttér megvilágítását Kiss Zsolt. – Semmilyen körülmények között nem lenne elfogadható, ami a csapatbajnokság elődöntőjét követően történt, de a világbajnokságot közvetlenül megelőző napon különösen rosszul jött ki. A csapatbajnokság finisében én a vébé miatt már nem játszhattam, de természetesen engem is felháborítottak az események. Azzal együtt, hogy nem szeretném erre fogni a szereplésünket, mégiscsak ott motoszkáltak a fejemben a történések. Az óvás menete mellett az sem volt fair, hogy a szövetség alelnökét, Fóti Balázst is játékosként soraiban tudó ferencvárosiak a bronzmérkőzés előtt három perccel nyújtották be a fellebbezést, amikor az ellenfél már a pályán várakozott; tizenhét-tizennyolc éves, érettségire készülő fiatalokat nem tiszteltek meg azzal, hogy értesítsék őket arról, nem fognak kiállni.”

Az UTE világbajnoka az ügy részleteiről megemlítette: az óvás szabálytalan volt, miután óvni csak olyan történést lehet, amelyet a verseny közben a pályán megkérdőjeleztek, és a bíró rosszul döntött; a mérkőzésről készült jegyzőkönyv utólagos módosítása pedig fegyelmi vétség. A fellebbezés kapcsán pedig az volt etikátlan, hogy maga a fellebbezés ténye automatikusan nem vonja maga után a mérkőzés halasztását, mégsem jelentek meg a bronzmeccsen.

„Ahhoz már szinte hozzászoktunk, hogy magunkra vagyunk hagyva, hogy az év 365 napjából mintegy kilencvenre kapunk csak anyagi támogatást, mert az csak az országos bajnokságtól a világbajnokságig jár, és hogy a szakmai munkánkat, a fejlődésünket nem segíti a szövetség. Az azonban vállalhatatlan, hogy miközben mi a pályán küzdünk, mások, a tárgyalóasztalnál, a curling és a fair play szellemiségével szembemenő eszközökkel próbálnak nyerni egy olyan eljárásban, amelyben az érintett csapat és a határozatot hozó testület tagjai között vitathatatlanul összefonódás van, és amelyben ezáltal nem valósulhat meg a pártatlanság elve. Ha bárki a szabályokat felrúgva, kénye-kedve szerint játszhatja a curlinget, mégis milyen példát mutatnak a sportágban a fiataloknak, és milyen alapon fogalmaznak meg elvárásokat, és várnak el fejlődést, olimpiai kvótát a válogatott versenyzőktől?!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik