CAS: a RUSADA is fellebbez saját bizottságának döntése ellen

Vágólapra másolva!
2023.02.24. 19:10
null
Kamila Valijeva kálváriája tovább folytatódik (Fotó: Getty Images)
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) közlése szerint az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) is megfellebbezte Kamila Valijeva orosz műkorcsolyázó doppingügyében hozott felmentő ítéletet, amelyről saját fegyelmi bizottsága döntött.

A CAS pénteken jelentette be, hogy a RUSADA azt kérte tőle, hogy állapítsa meg a doppingvétséget és szabjon ki büntetést belátása szerint.

A RUSADA fegyelmi bizottsága hosszú eljárás végén, január közepén döntött úgy, hogy a 16 éves sportoló „nem volt vétkes vagy gondatlan” doppingvétségében, mely a tavalyi pekingi téli olimpián robbant ki. A felmentés miatt hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), majd kedden a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) fellebbezett a CAS-nál, most pedig a RUSADA csatlakozott a beadványhoz. A lausanne-i székhelyű bíróság pénteken azt is közölte, hogy egyelőre nem tudja, mikor tárgyalja az ügyet és mikor születhet meg a döntése.

Valijeva tavaly februárban aranyérmet nyert az orosz csapattal a pekingi olimpián, majd egyéniben negyedik lett, miután a két verseny között kiderült, hogy közel két hónappal korábbi doppingmintája pozitív eredményt hozott. A CAS - többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ellenében - jóváhagyta az Európa-bajnok Valijeva szereplését, ugyanakkor a NOB nem tartott éremátadó ceremóniát abban a számban, amelyben Valijeva is dobogóra állhatott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik