Biatlon: „Rendszerszintű korrupcióra utaló bizonyítékokat találtunk”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2021.02.05. 09:36
null
Anders Besseberg 25 éven át irányította az IBU-t (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Biatlonszövetség (IBU) elnöke, a korrupcióval és visszaélésekkel gyanúsított norvég Anders Besseberg 2018-ban mondott le a szervezet éléről. A szövetség külső vizsgálatot rendelt el a visszaélések tisztázására, és az eredményeket több száz oldalas beszámolóban hozták nyilvánosságra, melyek botrányos részleteket tartalmaznak. A korábbi elnök, Besseberg német főtitkára, Nicole Resch segítségével védte az orosz érdekeket a biatlon-világversenyeken – számolt be róla az Origo.

 

Az IBU volt elnökét, Anders Besseberget és egykori főtitkárát, Nicole Rescht azzal vádolják, hogy 2008 és 2018 között az orosz sportszövetség érdekeit védték, különösen az orosz versenyzők doppingolással kapcsolatos ügyeit próbálták eltussolni a világ elől – írja az Origo.

A Nemzetközi Biatlonszövetség külső vizsgálatának eredményeit 2021. január végén hozták nyilvánosságra, a 220 oldalas dokumentumban meghökkentő részleteket lehet találni.

„Rendszerszintű korrupcióra utaló bizonyítékokat találtunk. A vezetőségben ő (Besseberg – a szerk.) és a támogatói foglaltak helyet, akik semmilyen lépést nem tettek, hogy a szövetség átlátható működésű legyen, a fékek és ellensúlyok kiiktatásra kerültek. A dopping elleni zéró tolerancia csak szóban létezett” – áll a jelentés egyik bekezdésében.

„2002 és 2014 között az egyik kezemen meg tudtam volna számolni azokat a biatlonistákat, akik nem doppingoltak” – mondta el Anatolij Hovancev orosz edző.

„Nem titok, hogy a pozitív esetek túlnyomó többsége a kelet-európai országok versenyzőit érinti, de nem kizárólag az orosz sportolókat” – állította Anders Besseberg 2016 februárjában.

Nicole Resch is nyakig benne van (Fotó: AFP)
Nicole Resch is nyakig benne van (Fotó: AFP)

A vizsgálati jelentés alapján az IBU főtitkárának, Nicole Reschnek a felelőssége is felvetődött, mivel erős volt a gyanú, hogy megpróbálta eltitkolni a pozitív teszteredményeket. Többször elutazott New Yorkba és Moszkvába, de ezeket mindig a szövetség számlájára íratta, nem fizetett értük.

2018 áprilisában az osztrák, norvég és német rendőrség közös akciója során rajtaütöttek Besseberg, Resch és a Nemzetközi Biatlonszövetség salzburgi irodáin. A kutatások során tizenhárom luxusórát találtak Besseberg lakásában. A szövetség elnöke négyet korábbi sporteseményeken kapott, a másik kilenc pedig milliókat érő, luxusmárkák közé tartozó darabok voltak. A rendőrségi kihallgatáson Besseberg később beismerte, hogy luxusórákat is kapott ajándékba.

Az IBU elnöke kenőpénzként csaknem 300 000 dollárt kapott, a pénzt bőröndben vette át. Mivel szeretett vadászni, az orosz sportvezetők szolgálataiért cserébe sokszor lepték meg ingyenes vadászutakkal. Az oroszországi vadászatokon csinos tolmácsnőket biztosítottak neki, akik kényeztették az elnököt. Besseberg nem tagadta, hogy töltött időt luxusprostituáltak társaságában, de azt állította, nem tudta, hogy ki fizette a hölgyeket.

„Nem próbáltam elcsalni az orosz teszteket. Egyetlen eurót, dollárt vagy rubelt sem kaptam senkitől” – nyilatkozta Besseberg. A NOB 2018 júniusában jelentette be, hogy az IBU-t érintő zsarolási és doppingbotrányok miatt felfüggeszti a kifizetéseket a sportági szövetségnek.

A 2018 szeptemberében megválasztott új elnök, a svéd Olle Dahlin részletesen beszámolt Thomas Bach NOB-elnöknek, s utóbbi közölte, hogy megnyugtató választ kapott valamennyi témakörben.

„A vizsgálatok alatt azon dolgoztunk, hogy a korábbi rossz gyakorlatokkal leszámoljunk, és egy átlátható, ellenőrizhető szervezetet építsünk fel. Óriási javulást tudunk felmutatni, de muszáj folyamatosan fejlődnünk. A felelősségteljes munkával nemcsak az IBU-nak tartozunk, hanem az összes nemzeti szövetségnek. Reméljük, hogy a jelenlegi és jövőbeni intézkedéseinkkel vissza tudjuk nyerni a szurkolók és versenyzők biatlonba vetett hitét” – mondta el Dahlin az IBU elnöke.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatja el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik