Kanada kiütötte Oroszországot

Vágólapra másolva!
2010.02.25. 04:22
null
Nyolcszor örülhettek a kanadaiak: a hét gólnál, meg a végén
A vancouveri téli olimpia férfi jégkorongtornájának negyeddöntőjében a házigazda Kanada nagyon simán, 7–3-ra legyőzte Oroszországot, így bejutott az elődöntőbe, amelyben a juharlevelesek a Svédország–Szlovákia találkozó győztesével találkoznak. 


A vártnál sokkal korábban, már a negyeddöntőben összekerült a férfi jégkorong-történelem két főszereplője, az eddigi huszonegy téli olimpián egyaránt hét sikert elkönyvelő Kanada és Oroszország, miután a házigazdák már a csoportmérkőzések során értékes pontokat hullajtottak.


I. harmad

A hazai közönség biztatását élvező kanadaiak óriási elánnal vetették magukat a mérkőzésbe, és előbb egy hatalmas bodicsekkel, majd lövések tömkelegével próbálták meg bevenni Nabukov kapuját, ez pedig már a harmadik percben eredményre vezetett: Dan Boyle cselezte magát az orosz kapu előterébe, majd centerezése után Ryan Getzlaf lőtt az üresen maradó kapu bal sarkába (0–1).

A hazaiak nem vettek vissza a vezetés után, és Jevgenyij Nabokovnak sorra kellett bravúrokat bemutatnia, az ötödik perc végén már ötödször kellett védenie, miközben csapattársai csupán egy távoli lövéssel vették célba Roberto Luongo kapuját.

A rendkívül parázs mérkőzés első kiállítását a kanadaiak szenvedték el – a nyolcadik percben –, ekkor a kezdeti sokkból éledező oroszok is többet veszélyeztettek, azonban a juharlevelesek kapusának eszén nem tudtak túljárni.

A fokozatosan fölénybe kerülő oroszok első hátrányáig a 11. percig kellett várni, ekkor az addig nem sokat mutató Sidney Crosbyt akasztották meg szabálytalanul. Az öt a négy elleni felállás során néha már Nabokov sem tudta követni a korong irányát, végül 18 másodperrcel az emberelőny letelte előtt Boyle kacsázó lövése talált utat az orosz kapus lábai között a hálóba (0–2).

Nem egészen egy perc elteltével Malkin vesztett korongot, majd Jonathan Toews hozta hatalmas helyzetbe Rick Nasht, aki az elvetődő Nabokov felett a kapu jobb felső sarkába lőtt (0–3).

Az orosz szövetségi kapitánya, Vjacseszlav Bikov ekkor elérkezettnek érezte az időt fiai felrázására, amely után játékosai egy fokozattal feljebb kapcsoltak, ám hiába próbálkoztak rövid idő alatt négyszer is, Loungo a 15. percig lehúzta a rolót.

Akkor azonban Dmitrij Kalinyin távoli bombája talált utat a házigazda ketrecének bal felső sarkába – a kapuvasat is érintve –, így szépített Oroszország (1–3).

Az időnként parádésan játszó kanadaiak a 19. percben ismét betaláltak: Brenden Morrow kapott indítást az orosz ketrec mögött, majd annak előterébe érve kapura lőtt, a korong Nabokovról a jégre vágódott, azonban pechjére fordultában épp a gólvonal mögé sodorta a pakkot (1–4).

II. harmad

A második játékrész valamivel lassabb iramban kezdődött, de ebben sem kellett sok idő a kanadaiaknak ahhoz, hogy gólt szerezzenek. A negyedik percben Getzlaf cselezgetett az oroszok harmadában, kapura lőtt, a Nabokovról kipattanó korongot pedig a jobb szélen érkező Corey Perry terelte az üres kapu jobb alsó sarkába (1–5).

Az oroszok következő korongvesztése után néhány másodperccel már öt volt a két csapat között: Shea Weber távoli lövését védte be Nabokov (1–6). Bikov ekkor lecserélte a szerencsével is hadilábon álló kapust, helyén Ilja Brizgalov folytatta, kisvártatva pedig Makszim Afinogenov szépített egy szóló után (2–6).

Néhány perces visszafogott játék után Eric Staal hozta kihagyhatatlan helyzetbe Perryt, aki felavatta az oroszok cserekapusát, miután jobbról a bal alsó sarokba továbbított (2–7).

Az emberelőnybe kerülő oroszok Szergej Goncsar távoli bombájával csökkentették hátrányukat (3–7), majd Konsztantin Kornyejev kiállítását is kihúzták újabb kapott gól nélkül, így a záró harmadra négygólos hazai vezetéssel fordultak a csapatok.

III. harmad

A záró játékrészt emberelőnyben kezdték az oroszok Duncan Keith szabálytalansága miatt, ám az egyetlen lehetőséget Malkin kapu mellé lőtte, így a piros mezesek nem tudtak közelebb lopózni.

A második perc elején Staal miatt aggódhattak a hazai szurkolók, Volcsenkov kente fel a kanadai játékost a palánkra, akinek arccal sikerült csak tompítania a becsapódást, ám nem sokkal később a 25 éves center saját lábán hagyta el a pályát.

Néhány másodperccel ezután Goncsart küldték ki pihenőre bottal való akasztás miatt a játékvezetők, a visszatérő Staal azonban csak kapufáig jutott egy gyönyörű támadás zárásaként.

A túl sok emberrel jégen lévő oroszok ezt követően még egy öt a négy elleni felállást húztak ki kapott gól nélkül, ám a harmad feléig csupán egy kapura lövéssel próbálkoztak, így Kanada úgy is simán őrizte előnyét, hogy jócskán visszavett a tempóból.

Az oroszok a megsérülő Ovecskin nélkül fordultak az utolsó hét percre – a Washington klasszisa kézzel próbált meg átvennie egy korongot, a szerencsétlen mozdulat után azonban jegelni kellett a sérült testrészt.

Ovecskin később visszatért a pályára, a legnagyobb szépítési lehetőség azonban nem előtte, hanem Malkin előtt adódott, az emberelőnyben kilépő center próbálkozását bravúrral hárította Luongo. Több gól már nem esett a találkozó hátralévő részében, Kanada fölényes győzelmével bejutott az elődöntőbe, amelyben az ellenfele a Svédország–Szlovákia találkozó nyertese lesz.

 VANCOUVER 2010
FÉRFI JÉGKORONGTORNA, NEGYEDDÖNTŐ
Oroszország–Kanada 3–7 (1–4, 2–3, 0–0)
G: 14:39 Kalinyin (Volcsenkov, Fjodorov), 24:46 Afinogenov (Kovalcsuk, Grebeskov), 31:40 Goncsar  (Malkin – emberelőny), ill. 2:21 Getzlaf (Boyle, Pronger), 12:09 Boyle (Heatley, Marleau – ee.), 12:55 Nash (Toews, Richards), 18:18 Morrow (Boyle, Keith), 23:10 Perry (Getzlaf, Keith), 24:07 Weber (Toews, Iginla), 29:51 Perry (E. Staal, Getzlaf)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik