Gyorskorcsolya: eltiltása miatt Pechstein az emberjogi bírósághoz fordul

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.10.01. 14:08
A svájci szövetségi bíróság pénteken bejelentette, hogy a felülvizsgálati kérelem elbírálása után továbbra is érvényben hagyja Claudia Pechstein ötszörös olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó kétéves eltiltását. A sportoló ügyvédjei azonnal közölték, hogy a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordulnak.

A 37 éves német versenyzőt a sportág nemzetközi szövetsége (ISU) kétéves eltiltással sújtotta tavaly nyáron annak nyomán, hogy vörösvértest-állománya kiugróan magas értéket mutatott több korábbi tesztelés alkalmával. Pechstein azzal érvelt, hogy az ő esetében nem különleges a vörösvértest-állomány jelentős ingadozása, illetve eljárási szabálytalanságokra is hivatkozott védekezésében.

Az ISU döntését a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) november 25-én helybenhagyta, a hatszoros világbajnok azonban a svájci szövetségi bíróságnál fellebbezett. Ott első lépésben, decemberben csak arról döntöttek, hogy a sportoló megkísérelheti kiharcolni a februári vancouveri játékokon való részvételi jogot. Pechstein decemberben részt vett a Salt Lake Cityben rendezett világkupán, de 3000 méteren elért 13. helyével nem sikerült az előírt szintet teljesítenie. Januárban aztán megszületett a svájci szervezet végleges ítélete, amelyben helybenhagyták a német sztárra kirótt szankciót.

Pechstein ezt követően benyújtotta felülvizsgálati kérelmét, amelynek elbírálása után továbbra is érvényben maradt a 2011. február 8-ig szóló eltiltása.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik