Gold Lena nemcsak csinos, gyors is

Vágólapra másolva!
2010.03.02. 15:15
null
Neunernek Vancouverben is volt oka az örömre, két aranyérmet szerzett (Fotó: Action Images)
Magyar idő szerint hétfő hajnalban véget ért a vancouveri olimpia, és a téli sportok szerelmesei talán már most a 2014-es szocsi játékok kezdetét várják. A Nemzeti Sport Online az elkövetkező napokban visszatekint az elmúlt két és fél hétre, és bemutatja a játékok hőseit; az első részben a két egyéni aranyérmet szerző német sílövővel, Magdalena Neunerrel foglalkozunk.  

Magdalena Neuner 1987. február 9-én született az 1936-os téli olimpia helyszínén, Garmisch-Partenkirchenben. Ez aztán meg is határozta a sorsát, hiszen az alpesi városka a téli sportok központja. Magdi három testvérével onnan 15 kilométerre, Wallgauban cseperedett fel, s már négyévesen kipróbálta az alpesi sízést. Később a sífutásra, majd kilencesztendősen a sílövészetre váltott.

Tehetsége, gyorsasága már kezdettől fogva szembeötlő volt, s négy éven át nyerte a különböző korosztályos sífutó-, illetve sílövőversenyeket, miközben férfi edzőtársaival azonos sebességre is képes volt. Lövészete ugyan elég hullámzó, ám a gyorsaságával ezt bőven ellensúlyozni tudta. Nem csoda, hogy már tizenhat évesen szerződtetni akarta a helyi Zoll-Skiteam, ami azzal is járt, hogy vámtisztviselőként állást kaphatott. Szülei ugyan nem örültek ennek, mert ez egyben azt is jelentette, hogy be kellett fejeznie a tanulást, de végül áldásukat adták rá.

Első nagyobb nemzetközi versenye az Európa-kupa ausztriai, obertilliachi fordulója volt 2003-ban. A következő évben már a junior-világbajnokságon is részt vett, ahol két arany- és egy ezüstéremmel debütált, a következő két évben pedig további három első és második helyet szerzett.

Otthon, Wallgauban (Fotó: Rudolf Tomaschek)
Otthon, Wallgauban (Fotó: Rudolf Tomaschek)

2006-ban már felnőtt világkupaversenyen is indult, és a következő év január 5-én a németországi Oberhofban élete első felnőtt vk-sikerét ünnepelhette. Nem csoda, hogy 19 esztendősen bekerült a világbajnoki csapatba is, s az olaszországi Antholzban három aranyéremmel debütált: a sprintben, az üldözőversenyben és a váltóban állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Az sem meglepő, hogy ezek után az év sportolójának választották Németországban.

A csúcs azonban a következő, a 2007–2008-as idény volt, amely során két aranyat szerzett a junior-világbajnokságon, hármat a felnőtt vb-n (tömegrajtos, váltó, vegyes váltó) és megnyerte az összetett világkupát is, amivel minden idők legfiatalabb összetett vk-győztese lett.

Szinte törvényszerű volt, hogy a következő évben egy hullámvölgy következzen be. Neuner az alapozás során elég sokat betegeskedett: hol egy bélgomba támadta meg, hol az influenza, hol pedig egy baktérium okozott neki kellemetlenségeket. Így aztán a világbajnokságon kénytelen volt beérni egy váltóezüsttel, s az összetett világkupában is csak negyedik lett.

A nyári világbajnokságon ugyan három aranyérmet is nyert, de a tél elején ismét többször betegeskedett, s kénytelen volt visszalépni több versenytől. Az idei év elején azonban egyre jobb eredményei lettek, s az olaszországi Antholzban két világkupa-viadalon is sikerült győznie.

Így vágott neki az olimpiának, ahol a sprintben még a szlovák Kuzmina mögé szorult, ám az üldözéses versenyt két lövőhibája ellenére is meg tudta nyerni. A 15 km-es távon ugyan csak tizedik lett, ám a tömegrajtosban három hiba is belefért az újabb aranyérembe.

Ezek után jelentette be általános elképedésre, hogy nem indul a váltóban. Indoklása szerint fáradt, s ezért mondta vissza a szereplést, ám ez egy olimpián, két arany- és egy ezüstérem megszerzése után igencsak gyenge magyarázat. Végül kibökte: azért lépett vissza, hogy lehetőséget adhasson az idény végén visszavonuló csapattársnőjének, Martina Becknek, akinek még nem adatott meg az olimpiai érem.

Nélküle végül „csak" bronzérmes lett a német csapat; hogy vele mire mentek volna, azt már sohasem fogjuk megtudni. Amit róla megtudtunk ebből az esetből, az az, hogy nemcsak kiváló versenyző, hanem nagylelkű is.

Emellett ráadásul kimondottan csinos is. Nem csoda, hogy Németországban a „Gold Lena" becenévre hallgató versenyző talán a legnépszerűbb sportolónőnek számít, még a helyi kiadású Playboy is szerette volna felkérni egy aktsorozatra. Sokan irigylik is a német sílövő-válogatott egyik technikusát, Björn Weisheitet, aki immár 19 hónapja a párja.

Neuner amúgy a mai napig is Wallgauban él, szabadidejében pedig hárfázik és kötöget. Utóbbit két verseny között is gyakran előveszi, mert mint elmondta, ez a tökéletes elfoglaltság ahhoz, hogy csökkentse a stresszt, hogy el tudjon lazulni. Még saját kötészeti honlapja és blogja is van. Ezenkívül rengeteget túrázik, úszik és hegyikerékpározik, valamint egy enduro motor tulajdonosa is.

Neuner ha csak két ponttal, de most is vezet az összetett világkupában, s mivel nagyon fiatal, szinte biztos, hogy hallunk még róla és a sikereiről a következő olimpiákon is.

NEUNER ÉRMEI
Olimpiai bajnok: 2010 (üldözéses és tömegrajtos verseny)
Ezüstérmes: 2010 (sprint)
 
Világbajnok: 2007 (sprint, üldözéses, váltó), 2008 (tömegrajtos, váltó, vegyes váltó)
Ezüstérmes: 2009 (váltó)
 
Összetett világkupa-győztes: 2007–2008
Vk-futamgyőzelmek száma: 16

Gold Lena munka közben (Fotó: Action Images)
Gold Lena munka közben (Fotó: Action Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik