Szuperligát blöffölnek a Bajnokok Ligájáért?

SZABADOS GÁBORSZABADOS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.04.19. 12:33
Bekopogott egy himalájai jeti az ablakomon az éjjel – csak hogy ott kezdjem ezt az írást, ahol a legutóbbi, európai szuperligáról szólót abbahagytam.

Tehát akkor mégis leszszuperliga?szuperliga?

Aligha.

Oké, a valószínűsége most már szemmel látható, sokkal nagyobb, mint amikora jetihez hasonlítottam, hiszen eddig csupán sajtóhírekből, bizonytalan félinformációkból értesülhettünk csak a tervekről, most pedig az érintett klubok kész tényként hozták nyilvánosságra az elhatározást.

Meggyőződésem ugyanakkor, hogy ez a valószínűség még mindig bőven 50% alatt van.

Számomra a szuperliga megfogalmazottlebonyolítási módjainkább a 12-15 klub javaslatát (követelését?) tartalmazza arra vonatkozóan, hogy hogyan kellene az UEFA-nak átalakítania a Bajnokok Ligáját. Nem mellesleg, ez egyáltalán nem áll távolattól a tervtől, amelyet az UEFA berkeiből amúgy is hallani lehetett, két kritikus ponton kell csak megegyezni: alanyi jogon főtáblás helyet biztosítania a felsorolt kluboknak, és növelni a nekik juttatott összegeket.

Az első pontot könnyen ki lehet pipálni, hiszen ezek a csapatok amúgy is rendszerint ki szokták harcolni a BL-főtáblát, és amúgy is ők a legnépszerűbb, legpiacképesebb együttesek, tehát igazából az UEFA-nak is érdekében áll, hogy ők mindig ott legyenek. Persze az európai szövetség szokásos dumáját a szolidaritásról, az egyenlő futballról meg hasonlókról ez mind zárójelbe teszi, de az utóbbi évek tendenciáiba tökéletes beleillene ez a lépés, legfeljebb most egyszerre több lépcsőfokot ugrana át az UEFA, mint korábban. És mivel éppen most indul a harmadik számú kupasorozat, az Európa-konferencialiga, a BL-ből kiszoruló csapatokat könnyebb átterelni az Európa-ligába, onnan pedig a Konferencialigába.

A második pont, a pénzösszegek növelése már keményebb dió, mert óriási összegekkel dobálóznak a klubok a közleményükben. (Bár egyáltalán nincs az tisztázva, hogy például az emlegetett 10 milliárd eurót hány évre elosztva kapnák a csapatok – ez nagyon nem mindegy.) Némi szkanderezés után azonban szerintem itt is található kompromisszum, az UEFA – éppen e klubok stabil helyére hivatkozva – többet sajtol ki a szponzoraiból és a televíziós társaságokból, növelve ezzel a szétosztható torta méretét, a tortából pedig alanyi jogon jóval nagyobb szeleteket juttat ezeknek a csapatoknak. Ez még mindig kevesebb lehet, mint amennyit a szuperligától várnak, várhatnak a klubok, de kompromisszumnak vélhetően teszi.

Egyrészt megkapják azt a bánásmódot, amelyet elvárnak: ők azt gondolják, hogy ők maguk a BL, miattuk ez a világ egyik legnagyobb sportterméke (ebben tulajdonképpen nem is tévednek), ezért cserébe pedig a bevételekből is nagyobb arányban – és nem holmi sporteredmények függvényében – kell részesedniük.

Másrészt a szuperliga lényegesen nagyobb kockázatot jelentene számukra: nem egyszerűen csak a rájuk és játékosaikra mérhető büntetések miatt, hanem mert a hosszútávú fenntarthatósága ennek a ligának sokkal kérdésesebb, mint a jelenlegi futballrendszerben. Mi történik, ha a jelenlegi befektetők, szponzorok mondjuk három év múlva visszalépnek, mert nem jött be nekik az üzlet? Akkor hogyan somfordálnak vissza a csapatok az UEFA-hoz? A labdarúgás jelenlegi versenyrendszere viszont nem hordoz ilyen kockázatot, stabil, kiszámítható bevételeket és növekedést biztosít, ezért ha ezt sikerül egy kicsit megnövelni, az már megfelelő kompromisszum lehet.

(A koronavírus-járvány és az általa okozott gazdasági válság persze jelentősen belemart ebbe a stabil növekedésbe, és a klubok a közleményükben többször hivatkoznak is erre, de inkább az az érzésem, hogy ez most csak egy jó indok, amellyel alá lehet támasztani az új elképzeléseket, és a kommunikációban el lehet adni a nagy szakítást.)

Egy nagyon komoly sakkjátszma kezdődött tehát most, elsőként a 12 klub helyezte fel a fehér bábukat a táblára.

Az azonban nem kérdéses, hogy a topligákon kívüli országok csapatai (köztük a magyarok) csak könnyen feláldozható parasztok ebben a játszmában, az ő érdekeik csak a szavak szintén fognak számítani, amikor ilyen komoly pénzekről van szó.

FRISSÍTÉS:Tárgyalnánakaz UEFA-val :)


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik