Szoknyavadászat: Heart of Midlothian - Tottenham

Vágólapra másolva!
2011.08.18. 14:08
Megkezdődik hát végre a 2011-12-es év a Tottenham Hotspur Football Club számára is! Bár igaz, hogy kicsit olyan íze van a dolognak, mintha még...

Megkezdődik hát végre a 2011-12-es év a Tottenham Hotspur Football Club számára is! Bár igaz, hogy kicsit olyan íze van a dolognak, mintha még mindig egy előszezonos gálameccsre készülnénk. Ez főleg az elmaradt bajnokinak köszönhető, de az is benne van, hogy a Hearts tökéletes választás lenne ha barátságos ellenfelet keresnénk: közel vannak, nem túl gyengék, nem mészárosokból áll a keret és történelmileg kötődnek a Spurs-höz. Bizony, a Tottenham aranykorának elnyűhetetlen középpályás zsenije, Dave Mackay a Hearts-tól érkezett a csapathoz 1959-ben, hogy aztán a '60-'61-es idényben megnyerje bajnokság-FA-kupa kombót a Spurs-szel. Két évvel később pedig az európai kupadöntők legnagyobb verésének kiosztásából is kivette a részét a Tottenham-mel az Atlético Madrid 5-1-es lezúzásával a KEK-döntőben - mellesleg Britannia első európai kupagyőztesévé téve ezzel a csapatot. Szóval jár a köszönet fél évszázad távlatából is az edinburgh-iaknak Mackay kineveléséért. (Csak, hogy tisztában legyünk mekkora játékos volt álljon itt két egykorú foci-nagyság véleménye: Brian Clough szerint Mackay a Tottenham valaha volt legjobb játékosa, míg George Best azt hangoztatta, hogy Mackay volt a legkeményebb és legbátrabb ellenfél akivel focipályán találkozott.)Megkezdődik hát végre a 2011-12-es év a Tottenham Hotspur Football Club számára is! Bár igaz, hogy kicsit olyan íze van a dolognak, mintha még mindig egy előszezonos gálameccsre készülnénk. Ez főleg az elmaradt bajnokinak köszönhető, de az is benne van, hogy a Hearts tökéletes választás lenne ha barátságos ellenfelet keresnénk: közel vannak, nem túl gyengék, nem mészárosokból áll a keret és történelmileg kötődnek a Spurs-höz. Bizony, a Tottenham aranykorának elnyűhetetlen középpályás zsenije, Dave Mackay a Hearts-tól érkezett a csapathoz 1959-ben, hogy aztán a '60-'61-es idényben megnyerje bajnokság-FA-kupa kombót a Spurs-szel. Két évvel később pedig az európai kupadöntők legnagyobb verésének kiosztásából is kivette a részét a Tottenham-mel az Atlético Madrid 5-1-es lezúzásával a KEK-döntőben - mellesleg Britannia első európai kupagyőztesévé téve ezzel a csapatot. Szóval jár a köszönet fél évszázad távlatából is az edinburgh-iaknak Mackay kineveléséért. (Csak, hogy tisztában legyünk mekkora játékos volt álljon itt két egykorú foci-nagyság véleménye: Brian Clough szerint Mackay a Tottenham valaha volt legjobb játékosa, míg George Best azt hangoztatta, hogy Mackay volt a legkeményebb és legbátrabb ellenfél akivel focipályán találkozott.)

Ma esti ellenfelünkről kábé annyit lehet tudni, hogy a kevésbé fogalmatlan skót csapatok közé tartoznak, van egy idióta litván-orosz milliárdos tulajuk, a Paksot verték ki az EL-ből, László Csaba is edzette őket és a pár héttel ezelőtti bajnoki nyitányon lefocizták a Rangerst a pályáról az Ibroxban, de csak egy pontot tudtak elhozni. A Paks elleni első meccset láttam, és azt kell mondjam nem tettek rám nagy benyomást a skótok, sőt egy erősen kamuszagú tizenegyesnek köszönhették a skóciai visszavágóra nézve kényelmes paksi 1-1-et. Mondjuk a Tynecastle-ben berámoltak egy négyes Kis Karcsiéknak, de ezt tudjuk be annak, hogy az atomcsapat sugárzó kreativitását leblokkolta Edinburgh valóban sokkoló szépsége.

A mi házunk táján van egy pár fejlemény ami aggodalomra adhat okot az estére tekintve. Például nem igazán maradt egészséges középső középpályásunk: Modric, Sandro, Huddlestone, Jenas, Palacios, Pienaar - mind kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódnak. Tulajdonképpen marad Niko és Livemore. Hacsak nem két csatárral állunk fel, mert akkor az újra egészséges van der Vaart is visszajöhet a középpályára. A védelemben továbbra is maródi King és Gallas - bár előbbi a bajnok elleni szombati meccsre már elvileg bevethető állapotba kerül. Hátul esélyes a Walker-Kaboul-Dawson-Rose négyes, de a széleken akár rutinosabb választás is elképzelhető. Az sem lepne meg különösebben, ha a surranópályán Bale és Lennon csapná a szelet - jó lenne már idegenben megnyugtató eredményt elérni, hogy otthon több fiatal is nagyobb kockázat nélkül kipróbálhassa magát.

Joe Jordan alaposan kifürkészte a Hearts-ot: ott volt a Rangers elleni ikszen az Ibroxban, a Paks megruházásánál, valamint a Motherwell, a Dundee és az Aberdeen ellen is megnézte mai ellenfelünket. Szóval azt nem lehet mondani, hogy félvállról vennénk ezt a selejtező meccset - bármennyire is könnyű lenne ezt elhinni. Egy megnyerhető kupáról, bevételi forrásról, a fiatal játékosok számára kiváló tapasztalat-szerzésről van szó. Bolondok lennénk eldobni a lehetőséget. Persze benne van a pakliban, hogy a Hearts nagyon felszívja magát és elbukunk, de erre azért jelen pillanatban csak halvány esélyt látok.

Remélem nyerünk, bármilyen arányú győzelemmel elégedett lennék, de azért ha az eredmény szép, gördülékeny támadójátékkal párosulna az lenne az igazán kóser. Ha tippelnem kellene akkor a 2-0 és a 3-1 között vacillálnék. (Természetesen ide.) Meglátjuk, ha az edzői stábhoz hasonlóan a játékosok sem becsülik le az ellenfelet, akkor meglesz a kívánt eredmény, ebben többé-kevésbé biztos vagyok.

Pályán kívül: Harry megint belehányt a Modric-ügy possadt állóvizébe, de szerintem nincs komoly változás a klub hozzáállásában. Hacsak nem ajánl Abramovics Torres-közeli összeget plusz Drogbát/Sturridge-ot a horvátért szerintem nem lesz üzlet. A személyi állomány többi része azonban nagy változások elé néz az tuti. 4-5 játékostól minimum meg kell szabadulnunk, illetve az érkező oldalon is lesz legalább 2-3 új arc. Már nem kell sokat várni és vége ennek a rohadt átigazolási időszaknak. Kitartás!

Jó szurkolást estére, remélem mindenki talál módot, hogy megnézze a meccset. (UPDATE: az Eurosport élőben közvetíti a meccset 20:45-től - cheers, Uncle Egon!)

YID ARMEEEEEEEEH!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik