Kinéz egy pofon...: PAOK-Spurs

Vágólapra másolva!
2011.09.15. 10:09
Két okból is aggaszthat bennünket a szaloniki túra - egyrészt a görög közönség tipikusan az a fajta, amely megsokszorozza az általa buzdított...

Két okból is aggaszthat bennünket a szaloniki túra - egyrészt a görög közönség tipikusan az a fajta, amely megsokszorozza az általa buzdított csapat erejét (a PAOK meg amúgy sem nudli), másrészt ha vetünk egy pillantást az utazó keretünkre láthatuk, hogy összesen hét rutinosabb játékost találhatunk benne. Ez elvileg nem is hangzik olyan kevésnek, ugye? A névsor azonban kijózanító: Gomes, Cudicini, Bassong, Corluka, Walker, Giovani és Pav. Tehát két kapus és két jobbhátvéd. Persze Harry próbálja cáfolni, hogy megvetéssel tekintene a sorozatra, de azért ennél el lehetne várni egy picit komolyabb felhozatalt. Akkor is ha sok a sérült (márpedig vannak bőven, Dawson a legújabb kieső - két hónap), és akkor is ha vasárnap hipermegagigafontos meccs vár a csapatra (vár az bizony).Két okból is aggaszthat bennünket a szaloniki túra - egyrészt a görög közönség tipikusan az a fajta, amely megsokszorozza az általa buzdított csapat erejét (a PAOK meg amúgy sem nudli), másrészt ha vetünk egy pillantást az utazó keretünkre láthatuk, hogy összesen hét rutinosabb játékost találhatunk benne. Ez elvileg nem is hangzik olyan kevésnek, ugye? A névsor azonban kijózanító: Gomes, Cudicini, Bassong, Corluka, Walker, Giovani és Pav. Tehát két kapus és két jobbhátvéd. Persze Harry próbálja cáfolni, hogy megvetéssel tekintene a sorozatra, de azért ennél el lehetne várni egy picit komolyabb felhozatalt. Akkor is ha sok a sérült (márpedig vannak bőven, Dawson a legújabb kieső - két hónap), és akkor is ha vasárnap hipermegagigafontos meccs vár a csapatra (vár az bizony).

ŐK

Szóval kiféle-miféle ez a kísértetiesen ismerős mezbe bújt PAOK? Nos, kétszeres görög bajnokok (ötször voltak másodikok), négyszeres kupagyőztesek (12-szer vesztettek döntőt! óh, a fájdalom!), Európában egy KEK-negyeddöntővel jutottak legtovább (1974-ben). A nevükben szereplő rövidítés a Konstantinápolyiak Pán-Thesszallóniai Atlétikai Klubját fedi. (Egyébként ha már itt tartunk, van egy idevágó amerikai kanadai sláger az 50-es évekből: Isztambul, nem Konstantinápoly. Gondolom, hogy szegény jenkik canuck-ok nem provokációnak szánták, de görög szemmel erősen annak tűnhet. Török szemmel meg hatalmas poén. Fülbemászó dal amúgy.) A klub címere is a konstantinápolyi kapcsolatot szimbolizálja a bizánci kétfejű sassal - az alapító játékosok és az eredeti szurkolók nagy része is az egykori császári fővárosból emigrált Szalonikibe. Persze nem jószántukból - a sas összecsukott szárnyai az elveszett görög területek (elsősorban is Konstantinápoly) felett érzett gyászra és sajnálkozásra utalnak. (A törökök már sokszáz éve a város urai, de a görög lakosság csak az első világháború után kényszerült tömeges emigrációra.)

A szurkolóik büszkén képviselik a balkáni hagyományokat, miszerint a meccsekre teljesen megőrülnek és olyan hangulatot teremtenek, hogy majd felrobban a stadion. Sőt gyakran rá is segítenek egy kis petárda, rakéta bevetésével. A képen éppen az AEK kapusát találja el egy lángoló valami egy szaloniki kupameccs alkalmával. Azért remélem a ma esti meccsen a kapusunknak legalább ezért nem kell aggódnia. Az igazi vadulást azért alighanem a hazai ellenfelek ellen tartogatják. Bár... a 92-93-as UEFA-kupában a PSG ellen olyan balhét csaptak a szurkolóik, hogy a csapatot öt évre kizárták az európai kupákból.

A PAOK legnagyobb riválisa a szintén szaloniki Arisz. Ők egymás Arse-a, Tottenham-e. Ha már itt tartunk - a PAOK eddig egyetlen angol csapattal tlálkozott Európában, mégpedig a gúnárokkal! Éppen az ötéves eltiltás lejárta utáni első szezonban csaptak össze az akkor már Wenger vezette szomszédékkal - és annak rendje és módj szerint ki is ütötték Bergkampékat (1-0 otthon, 1-1 a Library-ben). A következő fordulóban aztán elcsapta őket az Atlético Madrid (9-6-os öszesítéssel, nem lehetett semmi párharc!).

Tavaly harmadikok, tavalyelőtt másodikok voltak a bajnokságban - akkor kis híján bejutottak a BL-be, az Ajax két döntetlennel, idegenben lőtt több góllal ejtette ki őket. A BL-selejtezős búcsú után viszont jött a kárpótlás, hiszen éppen a Konstantinápolyt bitorló törökök zászlóshajóját, az isztambuli Fenerbahcét takarították el az útból. A csoportjukból továbbjutottak (többek között a Villarreal is elvérzett Szalonikiben), majd a CSZKA ellen egy szoros, egygólos összesített vereség vetett véget az európai turnéjuknak.

Idén az oslói Valerenga (3-0, 2-0) és a kárpáti Lviv (2-0, 1-1) testén keresztül jutottak el a csoportkörig. Nagyon rutinos UEFA-kupa/EL résztvevőről van szó. Biztosan nem lesznek megilletődve - inkább a mieinket féltem ettől.

A mostani keretükben nincs túl sok ismert név, talán a chilei Contreras és a görög válogatott Szalpigidisz neve tűnik ki - na meg az edzőjük egy bizonyos Bölöni László... Legtöbb játékosuk görög, tehát a csapatszellemmel nem lesz gondjuk, de akad olasz, francia, portugál, brazil, szerb, horvát és lengyel légiósuk is. Az egyik brazil neve érdekességképpen Etto. Az egyik görögé meg Balafasz.

MI

Itt a keretünk: Gomes, Cudicini, Archer, Bassong, Corluka, Walker, Waller-Lassen, Livermore, Townsend, Fredericks, Carroll, Nicholson, Parrett, Pavljucsenkó, Dos Santos, Falque, Kane, Lancaster, Pritchard.

Van egy pár meglepő név, nemde? Hogy végülis ki kap majd lehetőséget azt csak Harry tudja. Bassong lesz a cséká, ezt már megerősítette Redknapp, valószínű, hogy Charlie lesz a partnere a védelem közepén - bár Walker is játszott már ott. Mindegy, mindketten jobbhátvédek elsősorban. A középpályán gondolom Livermore kezdeni fog, Carrollt tudom még elképzelni mellette középen, a két szélen Townsend és dos Santos akár még működhet is, elől pedig Pav és Kane a legvalószínűbb páros (a Brighton elleni stadionavatón lehúztak egy félidőt együtt). Persze lehet, hogy teljesen más lesz a felállás, Falque pályára lépése is indokolt lenne (ha már elhoztuk a Juvéból), és Pritchard is rászolgált a bizalomra. Kicsit meglep, hogy Coulibaly nincs az utazók között. Sőt, nagyon is csalódott vagyok. (Az meg már csak hab a tortán, hogy Harry úgy hagyta ki van der Vaart-ot az EL-csoportkörre regisztrált 25-ös keretből, hogy nem is szólt neki előtte... oké, hogy pihentetni, meg kímélni kell a hollandot, és akár még támogatnám is a kihagyás ötletét - de azért illett volna beszélni vele, nem? Minek extra feszültséget szítani? Ó, arról meg nem is beszélve, amit a minap nyilatkozott Gomes valószínűsíthető távozásáról...)

Nem kell mondani, hogy mekkora veszélyeket jelent egy ennyire könnyűsúlyú középpályával beküldeni a csapatot a PAOK oroszlánbarlangjába. Gondolom az lesz Harry utasítása, hogy "menjetek ki, mozogjatok egyet, élvezzétek a játékot, ne húzzátok magatokra az ellenfelet túlságosan, sok szerencsét." De remélem, hogy most is alábecsültem az öreget.

Még Harry első fél-szezonjában volt egy hazai meccsünk a Shakhtar Donyeck ellen - már egyenes kiesés volt, és Ukrajnában kikaptunk 2-0-ra, egy közepesen tartalékos csapattal és lelketlen játékkal. Ezen a hazai meccsen viszont nagyon tartalékosan álltunk fel, és olyan jól játszottunk mint azóta is csak ritkán. Giovani csodálatos góljával vezettünk is 1-0-ra és vol esélyünk bőven, hogy ledolgozzuk a kint összesedett hátrányt, de sajnos betalált a Shakhtar is, és azzal elúszott a remény (meg is nyerték az ukránok aztán a kupát). No, de amiért szóba hoztam az az, hogy talán a mostanihoz foghatóan foghíjas volt az a csapat és nagyon kellemes meglepetést okozott - talán reménykedhetünk valami hasonlóban most is. Esetleg dos Santos megszerezhetné második gólját is tétmeccsen a csapatban...

A mostani fakótól is azt szeretnénk látni, hogy vigyenek egy kis színt a játékba... Ha igaz akkor a DigiSport közvetíti majd a meccset 18:45-től. Akinek nincs meg ez a csatorna, annak jó patakoztatást kívánok! Mondenkinek cuzammen meg jó szurkolást és pazar szórakozást.

COME ON YOU SPUUUUUUUUUUUUUUUUUURS!!!!!!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik