Helytálltak a fiatalok: PAOK - Spurs 0-0

Vágólapra másolva!
2011.09.16. 20:09
Fakó volt a csapat az igaz, de legalább nem eresztettünk színt a mosásban. Nem vallott szégyent a 91 százalékban megváltoztatott csapat, sőt...

Fakó volt a csapat az igaz, de legalább nem eresztettünk színt a mosásban. Nem vallott szégyent a 91 százalékban megváltoztatott csapat, sőt az iksznél még a legerősebb felállásban sem számíthattunk volna automatikusan többre a PAOK híres-hírhedt stadionjában. Az első félidő inkább a miénk volt (a hazaiaknak befújt, majd kifújt tizenegyes ellenére), a második pedig - főleg a vége felé - a PAOK-é. Sok volt az idegesítő labdaeladás, nem csak a középpályán, de a védelemből is gyakran érkezett céltalan indítás, no meg az utolsó harmadban is születtek érthetetlenül rossz döntések. De azért helyezzük kontextusba ezeket a hibákat: a csapat átlagéletkora úgy volt 23 év alatt, hogy Carlo-t (37) és Pavot (30) is beleszámoltuk. Voltak kifejezetten jó teljesítmények (Kane, Livermore), de a csapat nagy része legalábbis a tőle elvárt szintet hozta. Nemis lehetett ez másképp, hiszen egy jó csapat otthonában volt méltó ellenfél egy ezelőtt láthatatlan légió - és szerintem most, hogy elmasíroztak a fata morgana irányába, nem is fogjuk őket viszontlátni ebben az összeállításban. Csak úgy sikerülhetett ez a megbecsülendő 0-0, ha minden pályára lépő periférikus játékosunk a tudása javát nyújtotta.Fakó volt a csapat az igaz, de legalább nem eresztettünk színt a mosásban. Nem vallott szégyent a 91 százalékban megváltoztatott csapat, sőt az iksznél még a legerősebb felállásban sem számíthattunk volna automatikusan többre a PAOK híres-hírhedt stadionjában. Az első félidő inkább a miénk volt (a hazaiaknak befújt, majd kifújt tizenegyes ellenére), a második pedig - főleg a vége felé - a PAOK-é. Sok volt az idegesítő labdaeladás, nem csak a középpályán, de a védelemből is gyakran érkezett céltalan indítás, no meg az utolsó harmadban is születtek érthetetlenül rossz döntések. De azért helyezzük kontextusba ezeket a hibákat: a csapat átlagéletkora úgy volt 23 év alatt, hogy Carlo-t (37) és Pavot (30) is beleszámoltuk. Voltak kifejezetten jó teljesítmények (Kane, Livermore), de a csapat nagy része legalábbis a tőle elvárt szintet hozta. Nemis lehetett ez másképp, hiszen egy jó csapat otthonában volt méltó ellenfél egy ezelőtt láthatatlan légió - és szerintem most, hogy elmasíroztak a fata morgana irányába, nem is fogjuk őket viszontlátni ebben az összeállításban. Csak úgy sikerülhetett ez a megbecsülendő 0-0, ha minden pályára lépő periférikus játékosunk a tudása javát nyújtotta.

Aki látta a meccset az tisztában van vele, hogy enyhén szólva nem volt egy klasszikus csata. Viszont olyan sok rinyálnivalónk sem lehet: volt gólvonalról kivágott labda, volt meg nem adott tizi, volt megadott tizi, volt újrarúgatott tizi, volt kapufa, volt kaput találó ollózás, volt dupla-védés, volt idióta bíró, volt fülsiketítő szurkolás. Egyébként utóbbiért hatalmas köszönet és hála a hazai szurkolóknak! Erről szól egy európai meccs! Az ilyen atmoszféra mellett az EL-nek is BL-bukéja van. De legalábbis a tíz-húsz-több évvel ezelőtti csillogó UEFA-kupát juttatja az ember eszébe. Még inkább meggyőzött arról, hogy nagyon jó dolog volt odaérni a Liverpool előtt. Ez utóbbi véleményemet Harry csapatszelekciója sem változtatja meg - szerintem csak a csoportkörben számol ennyire lájtos felállással (és itt is inkább csak az idegenbeli meccseken), és valljuk be, hogy a továbbjutás még így sem lenne szabad, hogy veszélyben forogjon. Az egyenes kieséses szakaszban pedig őszintén remélem, hogy Harry is komolyan fogja venni ezt a kupát (ha máshogy nem, hát Levy unszolására).

A meccs legfontosabb eseményeiről: az első félidőből Livermore jobboldali előretörése volt az első kiemelkedő mozzanat - mesterien vezette a labdát a tizenhatoson belülre, kicsalta a kapust, majd Falqué elé készítette lövésre, sajnos a srác nem tudta ellőni a gólvonalon árválkodó egy szem védő mellett, és így megúszták a görögök. Aztán volt még egy elképesztő bírói hiba amikor Kane tükörsima buktatásáért tizenegyes helyett fiatal csatárunk kapott sárgát. Különösen idegesítő volt ennek tükrében, hogy két perc múlva egy jóval kétesebb szituációnál a szerb spori azonnal befújta a büntetőt Carlo ellen. (Lehet egyébként, hogy ez is jogos volt, bár Cudicini nagyon vehemensen reklamált.) A bíró folytatta az ámokfutását és az első, sikeres lövés után megismételtette a tizenegyest (bevallom nem vagyok benne biztos, hogy miért), amit már hál'istennek a kapufa mellé durrantott a hazaiak brazil védője. Belefért még a félidőbe egy veszélyes Pav-bomba egy távoli szabadrúgásból, valamint egy teljesen veszélytelen Pav bomba is. Ha már bomba: volt egy óriási durranás a félidő közepén, ami még stream-en keresztül is a szívbajt hozta rám. Ha mást nem, azt elérte Harry az experimentális összeállítással, hogy a fiatalok a Toumba-stadion után aligha sz@rnak majd be holmi brit arénákban.

A második félidő inkább a hazaiakról szólt, bár még ide is belefért egy pofás Falqué tekerés - Pav nagyszerű helyzetfelismerését is dicsérni kell. Ezen kívül volt még egy pár igéretesnek igérkező kontra amit Falqué/Gio/Pav/Carroll (osszátok be magatoknak) töketlenkedése/körülményessége/önzősködése (osszátok be) futtatott zátonyra. A PAOK ellenben alaposan megdolgoztatta Karcsit - olasz motorosbanditánk azonban állta a sarat és két-három komolyabb bravúrfélét is bemutatott. Amikor pedig túljutott rajta egy fejes, akkor a felső léc tornászta ki helyette a labdát. Ja, ez utóbbi egyébként már a hosszabbításban történt - nem érdemelte volna meg ez a felforgatott, de nagyot küzdő Spurs-banda, hogy vereséggel indulon haza.

Igazán nem tudok kit kiemelni sem pozitív sem negatív irányban - ahogy már írtam mindenki kitett magáért. Van aki csak annyit tud amennyit most mutatott, van aki még nem érett egy görög élcsapat elleni tétmeccsre - de ez nem az ő hibájuk, nem róhatjuk föl nekik. Bízzunk benne, hogy hasznos tapasztalatszerzés volt ez a túra minden résztvevőnek - no meg ne feledkezzünk meg a továbbjutás szempontjából igen hasznos pontról sem!

Vasárnap gigamegafontos rangadó a Liverpool ellen. Legközelebb arról lesz szó. Addig is a legjobbakat kedves mindannyiunknak!

YIDS!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik