A Premier League elé I. - A feljutók

Vágólapra másolva!
2015.07.22. 19:07
A Premier League elé c. rövid sorozatban megpróbálom megjósolni a megjósolhatatlant, és leírom szubjektív módon, hogy miként látom az előttünk...

A Premier League elé c. rövid sorozatban megpróbálom megjósolni a megjósolhatatlant, és leírom szubjektív módon, hogy miként látom az előttünk álló angol futballszezont.

Az első részben a három frissen feljutott csapatot veszem górcső alá. A kakukktojás közülük a Bournemouth, mely idáig sosem volt tagja az élvonalnak, a Watford 8 év után tér vissza, míg a Norwich mindössze egy évet töltött a másodosztályban a tavaly májusi kiesését követően.

AFC BOURNEMOUTH

Az abszolút újonc tavaly egy pont előnnyel lett bajnok a másodosztályban, a mindössze 37 éves Eddie Howe vezetésével. A fiatal angol tréner feladata jövőre még ennél is sokkal nehezebb lesz, bár egy-két igazolást azért nyélbe ütött a déli együttes. Két rutinos kapus, Adam Federici, illetve Artur Boruc megszerzése létfontosságú volt a bajnoknak. Ingyen hozták el az Evertonból a jobb napokat megélt Sylvain Distint, viszont Christan Atsu, és Tyrone Mings megszerzése komoly fegyvertény lehet a kiesés elkerülésében. Előbbit a Chelsea adta kölcsön a következő szezonra, míg Mings az Ipswich Town együttesétől érkezett 4 évre. Mindössze 22 éves, majdnem két méter, a védelem bármely posztján bevethető. Támadófronton Joshua Kinggel erősítettek, aki sokáig a Manchester United kötelékébe tartozott, mielőtt a Blackburn együtteséhez került.

KIKRE KELL FIGYELNI?

A tavaly 20 bajnoki gólig jutó Callum Wilson lehet Howe legerősebb fegyvere az új idényre. A 180 cm magas csatárt tavaly igazolták a Coventry együttesétől 3,7 millió euró ellenében, idén alig tudták megtartani a déliek. Mindössze 23 éves, ez lesz az első szezonja a Premier League-ben. A támogatást a skót támadó középpályás Matt Ritchie nyújthatja majd. A védelemben a rutinos Distin lehet a vezér, bár nagy kérdés mennyire tudja még felvenni a kesztyűt az élvonalban.

MIRE SZÁMÍTOK VELÜK KAPCSOLATBAN?

Hiába a tavalyi bajnoki cím, nálam a Cseresznyék a leggyengébb csapatnak számítanak az idei mezőnyben. Bravúr lenne, ha bent tudnának maradni. Mings, Boruc, és Distin leigazolása, illetve Atsu kölcsönvétele jó biznisz, ám a riválisokat nézve kevésnek tűnik. Bár tényleg megjósolhatatlan, de szerintem túl gyenge a keretük, nálam kiesők.

Bournemouth - elsőkből utolsók?

Bournemouth - elsőkből utolsók?

FC WATFORD

A tavalyi ezüstérmesnél komoly változások történnek a nyár folyamán. Gondolok itt arra, hogy eddig 11 (!) futballistát szerződtettek, illetve lecserélték a menedzsert. A sikeredző Slavisa Jokanovic helyére Quique Florest nevezték ki.

Nézzük a játékosmozgásokat - megvették a Steaua litván kapusát Arlauskist. A védelembe ismert nevek érkeztek: Prödl Brémenből, Britos Nápolyból tette át a székhelyét. A görög Holebas az AS Romától, míg az algír Belkalem a Trabzontól igazolt át. A kameruni Allan Nyom, illetve a cseh Matej Vydra az Udinese-t hagyta ott a Lódarazsak kedvéért. Utóbbi egyébként már tavalyi szezont is a Watfordban töltötte, kölcsönben. Nagy fogás az általunk jól ismert Etienne Capoue, aki két Premier League szezon tapasztalatát adhatja át. A svájci Behrami sem rutintalan újonc, és a spanyol Jurado sem ma kezdte.

KIKRE KELL FIGYELNI?

A kapuból a szintén jól ismert Heurelho Gomes kirobbanthatatlan, tavaly minden bajnokit végigvédett. A védelemben a frissen igazolt Britos-Prödl páros képviselheti az állandóságot, míg a középpályán a Capoue-Behrami kettős robotolhat. A csapatkapitány Troy Deeney egyben az újonc legveszélyesebb játékosa is, tavaly 21 alkalommal zörgette meg a hálót, de az ifjú Vydra is 16 gólt szerzett a bajnokságban. A kameruni Ighalo is 20 gólig jutott.

MIRE SZÁMÍTOK VELÜK KAPCSOLATBAN?

Szerintem több esélyük van az élvonalban maradni, mint bármely másik feljutónak. Az új nevek jól hangzanak a keretben, ám kérdés, hogy jó dolog-e ilyen mélyen belenyúlni abba, ami tavaly majdnem bajnoki címet eredményezett. A választ csak a szezon végeztével kapjuk meg, de szerintem Flores együttese ki fogja harcolni a bent maradást.

Watford - eljött az idejük?

NORWICH CITY FC

Mindössze egy szezont kellett "végigszenvedni" a másodosztályban a Carrow Roadon, hiszen a 2014-es kiesést követően idén a harmadik helyre futott be a Norwich, ez pedig osztályozót jelentett, amit sikerrel is vett Alex Neil együttese. Egyenlőre nem igazán nyúltak bele a tavalyi bronzérmes keretbe, bár a West Bromtól két rutinos középpályást igazoltak Graham Dorrans, illetve Yousuff Mulumbu személyében. Visszatér két támadó aki kölcsönben szerepelt, Kyle Lafferty, illetve Ricky van Wolfswinkel.

KIKRE KELL FIGYELNI?

John Ruddy egyszeres angol válogatott kapus, tavaly minden bajnokin ő állt a gólvonalon. A védelemben Martin Olsson a legnagyobb név - a svéd balhátvéd 45 alkalommal sprintelt fel s alá a tavalyi idényben, a nyáron több neves kérője is akadt a piszok gyors fullbacknek. A középpálya szélén az utánpótlás-válogatott Nathan Redmond okozhat majd fejtörést az ellenfeleknek, míg elöl Cameron Jerome a legveszélyesebb embere Alex Neil menedzsernek. Az angol csatár tavaly 20 bajnoki gólt ragasztott az ellenfelek hálójába.

MIRE SZÁMÍTOK VELÜK KAPCSOLATBAN?

A Norwich rendelkezik azzal az előnnyel, hogy a keret magja már rutinos PL futballistának vallhatja magát. A tavaly kieső keret nagy része most is itt játszik, egy jól összeszokott keret veheti majd fel a túlélésért folyó versenyt. Ha most kellene nyilatkoznom, akkor szerintem vagy épphogy kiesnek, vagy pont hogy bent maradnak.

Norwich - az összeszokottság bent maradást érhet


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik