Egymilliót fizetett a Packers-rajongó egy kamu fotóért - kép

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.25. 12:09
A kép két évvel az előtt készült, hogy a Green Bay-i csapatot megalapították volna. A jóhiszemű aukciós ház visszaadja a pénzt.

Cliff Christl óriási rajongója a Green Bay Packers amerikaifutball-csapatnak, olyannyira, hogy rendületlenül gyűjti a klub történelméhez kötődő emléktárgyakat is. Így vette meg 4674 dollárért (kb. 1.05 millió Ft) azt a fotót, amin a Mears Online Aukciósház leírása szerint az alapító Curly Lambeau, a stadion mai névadója is látható egy 1921-ben játszott mérkőzésen.

Az ominózus kép, amin senki nem az, akinek látszik (Forrás: sports.yahoo.com)
Az ominózus kép, amin senki nem az, akinek látszik (Forrás: sports.yahoo.com)

A kép azonban egy idő után gyanús lett, így Christl alaposabb vizsgálódásba fogott. A fotó hátulján látható hirdetés a Hagemeister Park nevű baseballpályát népszerűsítette – amelyet 1918-ban elbontottak.

Ráadásul a gyanakvó vevő annak is utánajárt, hogy kedvencei 1921-ben Acme Packers feliratú mezben játszottak, a képen lévő játékosok felsőjén azonban egyetlen árva betű sem szerepel. Ennél már csak az volt árulkodóbb, amikor Christl úr a kép egy másik példányát megtalálta a Green Bay West Hight School középiskola 1918-as évkönyvében.

Megtaláltuk Curly Lambeau-t 
(Forrás: lombardiave.com)
Megtaláltuk Curly Lambeau-t (Forrás: lombardiave.com)

Innen már csak egy lépés volt a megfejtés, miszerint a fotó 1917-ben készült a Marinette és Watertown középiskolák közötti mérkőzésen – így aztán nem elég, hogy az 1919-ben alapított Packers nem lehetett a képen, de még a legendás alapító Curly Lambeau sem futkározott ott – tárja föl az ügy részleteit Christl úr a PackersNews.com internetes oldalnak küldött levelében.

Az átverés szagot árasztó dologról a cikk megjelenését követően néhány nappal kiderült, hogy csak egy szerencsétlen félreértésről van szó, és az aukciósház abszolút jóhiszeműen járt el – senkit nem akartak megtéveszteni, pláne megkárosítani. Mint azt a Mears Aukciósház vezetője, Troy Kinunen válaszában megírta: a kép kiváló, középiskolai mérkőzésekhez képest merőben szokatlan minősége volt, ami félrevezette. És hiába kérte ki Packs-szakértők véleményét, mindenki azt mondta, hogy a kép eredeti, és a jobb szélén Curly Lambeau teszi a dolgát. Az aukciósház haladéktalanul visszafizeti a kép leütési árát.

Most már csak azt szeretnénk tudni, hogy akkor hol is van Curly Lambeau?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik