Jim McCormick a bírósági meghallgatása után: hát nem zseniális? (Forrás: mirror.co.uk)

Kétség kívül az év legbizarrabb üzleti húzása, és, ha csak érintőlegesen is, de köze van a sporthoz. Egy brit üzletember, a fent nevezett Jim McCormick (egykori rendőr és üzletkötő) – már bocsánat – hülyére kereste magát egy egészen elképesztő ötlettel.

Vett 300 (majd további több száz) darab, egyenként 13 fontba (kb. 4500 forint) kerülő amerikai eszközt, amivel a golfpályákon szokták az elveszett labdákat keresni. Ezeken egy kicsit fabrikált, ezzel-azzal kiegészítve összeállított egy csinos kis pakkot, majd ezt továbbértékesítette, mint Advanced Selection Equipment névre hallgató bombakereső készletet. A kis csomagokat átlagosan 27 ezer fontért (kb. 9,5 millió Ft) adta, és csak Irakba 37 millió fontnyit értékesített a semmire sem jó holmikból – számol be riportsorozatában az ITV, brit televíziós társaság.

Az ADE651 volt a csúcstermék: 40 ezer fontba került darabja (Forrás: mirror.co.uk)

McCormick vevői között volt Kenya, Hongkong, Egyiptom, Thaiföld, Niger és Grúzia is. De ennél is keményebb, hogy olyan jómódú országot is be tudott palizni, mint Belgium, sőt még az ENSZ is vett a cuccból, hogy majd Libanonban vegyék hasznát. Külön röhej, hogy McCormick kis híján megszívatta a brit védelmi minisztériumot is: ők ugyan nem vettek a holmiból, de lelkesen távoztak egy bemutatóról, amit egy essexi rendőr szervezett meg az üzletember és a minisztérium között.

Az ADE651 volt a csúcstermék: 40 ezer fontba került darabja (Forrás: mirror.co.uk)

Azt viszont meg kell hagyni, hogy McCormick nem végzett fél munkát: nem csak a kereső szettet állította össze igényesen, de még használati útmutatóról, ilyen-olyan brosúrákról és internetes oldalról is gondoskodott. Még egy bemutató videót is készített, amiben a detektort használó ember mindent (drogot, fegyvert, bombát, eltűnt személyt) megtalál a remek műszer segítségével. Az ugyanis, mint a „feltaláló" állította, akár 1000 méterrel a föld alatt lévő is tárgyat is megtalálja, de 4,5 km-es magasságból sem jelent gondot a detektorral detektálni a keresett akármit. McCormick még gyakorlati képzést is tartott az eszköz használatáról, és a hatékonyabb munka érdekében a különböző tárgyakra specializált „szenzorkártyákat" tett a csomagba. Még a Nemzetközi Bombakeresők és Technikusok Szövetsége logóját is ráragasztotta a táskákra.

A detektor használat közben (Forrás: mirror.co.uk)

A napokban őrizetbe vett McCormick első vallomásában elmondta, hogy első ízben 1994-ben hallott az eszközről, és mindjárt felkeltette az érdeklődését. Állítása szerint egy ilyen detektorral vizsgáltak át még a 90-es években egy romániai szállodát az amerikai elnök érkezése előtt.

És miközben a nyomozó szervek által elvégzett minden vizsgálat arról tanúskodik, hogy a méreg drága holmik teljes mértékben használhatatlanok arra a célra, amire McCormick árulja őket, addig az üzletember váltig állítja, hogy egyetlen negatív visszajelzést sem kapott vevőitől.

(Forrás: Youtube / English News Today)

Az 57 éves zseni nem a matrac alatt tartotta a megkeresett pénzt: a néhány év alatt kb. 60 millió fontra duzzadt vagyonából vett sortkocsikat, jachtokat és ingatlanokat, az egyik hat szobás, 3,5 millió fontot érő kérót a walesi Bath-ban a hollywoodi sztártól, Nicolas Cage-től.

Az év üzletembere május 2-ig előzetes letartóztatásban marad, akkor lesz a tárgyalása, és minden valószínűség szerint a következő találmányát a rács mögött lesz ideje kigondolni.

A Nicolas Cage-től vett ház Bath-ban (Forrás: mirror.co.uk)
Van benne úszómedence is (Forrás: mirror.co.uk)
Cipruson is volt egy kis nyaralója (Forrás: mirror.co.uk)
És egy farmháza az angliai Somersetben (Forrás: mirror.co.uk)
A 630 ezer fontot érő Aesthethe nevű jacht (Forrás: mirror.co.uk)