Véget ért a hét szűk esztendő a milánóiaknál

Vágólapra másolva!
2012.06.15. 09:05
null
Ez volt az a diadalmas pillanat, amikor az interesek begyakorolhatták az ünneplést a következő évekre
Az olasz futball egyik nagyágyúja, az Internazionale legközelebb egyik nemzetközi kupában sem indulhat, ugyanúgy, mint a szintén roppant patinás Roma. Pedig nem is volt olyan rég, amikor épp az utóbbi csapat tudta leginkább megnehezíteni, hogy a milánóiak éveken át minden trófeát besöpörjenek Itáliában. Hét esztendeje rendezték azt a meccset a két együttes között, amely után a fekete-kékek újra betehettek valamit az addigra már porlepte klubvitrin(ek)be.

Az Olasz Kupa 2004–2005-ös kiírásának döntőjében nem a Serie A két akkori legjobb alakulata találkozott. Ráadásul fokozta a még nagyobb meglepetés esélyét, hogy a két gárda közül a Roma készülhetett valamivel nyugodtabban a kettős párharcra, az Inter edzései ugyanis az európai és a dél-amerikai vb-selejtezők miatt időnként foghíjasak voltak.

Az egymás elleni bajnokik kimenetele (3–3 a fővárosban, 2–0-s győzelem otthon) és a már két hete végeredményt mutató tabella alapján erősebbnek számító északiak diplomáciai hadműveletének köszönhetően az argentin szövetség Javier Zanettit, Kily Gonzálezt és Esteban Cambiassót, a brazil pedig Adrianót engedte el (vissza) hozzájuk a válogatottól, de Kily kivételével csak az odavágóra, hiszen nyakukon volt a németországi Konföderációs Kupa. Ezen kívül a gárdát sérülések is sújtották, miközben a „farkasok" többé-kevésbé az alapcsapatukat tudták felvonultatni a Stadio Olimpicóban.

A Roma a játékosként világbajnok Bruno Conti „uralkodása" alatt hosszú nyeretlenségi sorozatot produkált, ám az élvonalbeli idény finisére (amikor már a kiesőjelöltek között kellett emlegetni...) váratlanul feltámadt, és a végén a mezőny első felében, a 8. helyen zárt, mi több, a Coppa Italia fináléjának kimenetelétől függetlenül indulhatott majd az UEFA-kupában, riválisa ugyanis bronzérmesként a BL-re szerzett jogosultságot.

Az első mérkőzésen, melyet a búcsújához közelítő Pierluigi Collina vezetett, az jelentette a fő különbséget, hogy a milánóiaknak volt Adrianójuk, a Romának meg nem. („Számomra fontos, hogy itt lehetek, mert ez az első kupadöntőm az Interrel. Kicsit fáradt vagyok, de legalább az első meccsen mindenképpen jelen akartam lenni" – mondta ezzel kapcsolatban a brazil, aki cáfolta, hogy összeveszett volna mesterével, Roberto Mancinival.)

A házigazda sokkal jobban kezdett, Francesco Totti és Antonio Cassano révén több helyzetet is kidolgozott Francesco Toldo kapuja előtt, de a lehetőségek kimaradtak, egy ízben pedig a kapufa mentett a hálóőr helyett. Aztán a 30. percben váratlan fordulattal az Inter szerzett vezetést: Adriano 30 méterről megeresztett bombája alaposan meglepte Gianluca Curcit. Sőt, a csatár hét perccel később duplázott – ezúttal egy szabadrúgást követően közelről, fejjel volt eredményes.

A Romát sokkolta a két találat, és bár a második félidőben a Vincenzo Montella beállása után már három csatárral rohamozó gárda megint kialakított jó néhány helyzetet, az eredmény nem változott. (Az összecsapás képét hívebben tükrözte a 9:3-as kapura lövési arány a fővárosiak javára, bár ez csekély vigaszt jelentett számukra. A találkozó kicsit hasonlított a két évvel azelőtti finálé első meccsére: akkor a Roma 4–1-re kapott ki hazai pályán a Milantól úgy, hogy a látogatóknak nem sok közük volt a találkozóhoz...)

„A meccs eleje szörnyű volt, a labdát is alig találtuk, miközben a Roma remekül kezdett. Aztán szerencsére sikerült meglelnünk a ritmust, és a szünetre már megnyugtató előnyre tettünk szert, amelyet aztán meg is tudtunk őrizni. Adriano? Én mindig is mondtam, hogy a világ egyik legjobb csatára, akire nagy szüksége van ennek a csapatnak. Ami a végső sikert illeti, még semmi sem dőlt el, a BL-döntőn történtekből nekünk is le kell vonnunk a tanulságot. Kilencven nehéz perc vár ránk Milánóban" – értékelt Mancini, utalva az az évi BL-döntő isztambuli „csodájára", amikor is a Liverpool 0–3-ról állt fel a Milan ellen.

Az ellenfél kispadján ülő Bruno Conti szavai: „Ha a kimaradt lehetőségeinkre gondolok, akkor csak azt tudom mondani, hogy nem érdemeltünk vereséget. Nem sok esélyünk maradt a visszavágóra, de annyit megígérek, hogy a San Siróban mindent megteszünk a kupa elhódítása érdekében."

Ez a „minden" azonban kevésnek bizonyult, így hét évvel a legutóbbi bármilyen siker (UEFA-kupa, 1998), 16 évvel a legutóbbi hazai siker (bajnoki cím, 1989) és 23 évvel a legutóbbi Olasz Kupa-siker (1982) után az Inter megint begyűjtött egy trófeát.

Utóbbi, az említettek között legkisebb presztízsű serleg ugyan a rajtnál nem szerepelt a tervekben (a csapat bajnoki címről és BL-diadalról álmodott), azonban az idény második felében hirtelen egyre fontosabbá vált – ahogy a többi cél szép lassan távolodott.

Az Inter megérdemelten nyerte el – története során 1939, 1978 és 1982 után negyedszer – a Coppa Italiát: az első találkozón a rómaiak játszottak jobban, de ezzel együtt vendégsiker született, míg három nappal később, a 2005. június 15-i visszavágón már egyértelműen kijött a két fél közötti tudáskülönbség.

Mancini együttese ugyan roppant tartalékos volt (hiányzott többek között Adriano, Christian Vieri, Álvaro Recoba, Javier Zanetti, Cambiasso), ám a Roma így sem tudott mit kezdeni a fekete-kékekkel.

Már az első félidőben érezni lehetett, hogy a fővárosiakban nincs erő a hátrány ledolgozására, ráadásul nem sokkal a fordulást követően Szinisa Mihajlovics egy remekbe szabott – igaz, a kapus által is besegített – szabadrúgással végleg eldöntötte a párharc sorsát. Leandro Cufré kiállítása pedig azt „segítette elő", hogy a „farkasok" szerzett gól nélkül zárják a finálé száznyolcvan percét.

A vesztesek nevében az idény végén leköszönő tréner, Bruno Conti értékelt: „Máshogy akartuk lejátszani ezt a meccset, de nem sikerült. Én a második félidő elejéig bíztam a fiúkban, ám a gól elvágta a reményt. Nemcsak Totti és Cassano játszott rosszul, hanem az egész csapat."

A másik oldalon a rekordra törő Mancini – aki élete során kilencedszer emelhette a magasba ezt a trófeát: hatszor játékosként (négyszer a Sampdoriával, kétszer a Lazióval), háromszor pedig edzőként (a Fiorentinával, a Lazióval és ezúttal az Interrel) – nem fukarkodott a nagy szavakkal: „Ezt a sikert Moratti elnök úrnak ajánlom, és persze a csodálatos szurkolóinknak. Remélem, hogy a ma esti siker egy hosszú sorozat első diadala csupán."

Ami akkor még csak egy ünnepélyes óhaj volt, utóbb valósággá vált: az Inter legközelebb megvédte a címét, majd miután a sorozatban négy, Roma elleni döntő második két felvonását elbukta a gárda, később (immár a 2008-ban továbbálló tréner nélkül) még kétszer nyert – ebből első alkalommal „természetesen" ismét a sokáig állandó legnagyobb vetélytársul szegődő fővárosiak ellen.

Ennél azonban sokkal fontosabb volt a klub életében, hogy az áttörést hozó 2005-ös kupagyőzelem utáni idényben már bajnok is lett – noha ekkor még csak a Juventus bundabotrány miatti adminisztratív trónfosztása révén –, és aztán még négyszer. A 2010-ben záruló ötös széria végét pedig Bajnokok Ligája-diadallal koronázta meg!

Mostanság megint nem kell olyan gyakran rendezgetni a vitrint, mindenestre az azóta már a Manchester Citynél dolgozó – és Angliában is trófeákat gyűjtögető... – Roberto Mancini hét évvel ezelőtti szavai kivételt jelentenek a futballban tevékenykedők sablonos nyilatkozatai és fogadkozásai sorában: nem azért, mert valami eredetit mondott volna, hanem mert ez esetben tényleg pont úgy történt minden, ahogy annak idején remélte és megfogalmazta...

ROMA–INTER ÉS ADRIANO (2005)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik