Afrika egyetlen aranylabdása államfőként?

Vágólapra másolva!
2011.11.15. 09:44
null
George Weah annak idején a hátán cipelte a libériai futballt – államfőként még nagyobb feladatot vállalt volna<br />
A hosszú idő után kiírt első szabad libériai választások első fordulóját megnyerte, ám a másodikban már egyetlen állva maradó vetélytársa, a közgazdász „vasasszony&quot;, Ellen Johnson Sirleaf kapta a legtöbb voksot. George Weah tehát nem lett államelnök 2005-ben a nem egészen négymillió lakosú, roppant szegény nyugat-afrikai országban, azt viszont már senki sem veheti el tőle, hogy afrikaiként egyedül ő érdemelte ki eddig az Aranylabdát (a portugállá honosított Eusébiót nem számítva). Amúgy meg ő volt az is, aki az addig csak európaiaknak adható díj történetében először végzett a szavazás élén más kontinensről – az 1994-ben villogó Romário és elődei e dicsőségben még nem részesülhettek.

Monrovia nyomornegyedéből irdatlan út vezetett az Aranylabdáig, legalább olyan hosszú, mint Bob Marleytól Silvio Berlusconiig – hogy a sportbeli tündérmesék világából máris a politika nem kevésbé lebilincselő, ám tündérinek semmiképpen sem nevezhető síkjára szálljunk. Térben és időben is hosszú volt az út, mire a szegény ifjúból Afrika legjobb futballistája, a hazájáért sok mindenre kész, tiszteletreméltó ember lett.

A küldetéstudat mindenesetre sohasem hiányzott George Weah-ból. Egy sanyarú sorban felnövő – tizenkét testvérével együtt a nagymamája nevelte –, majd szerencséje és saját ereje jóvoltából jómódba kerülő, tiszta szívű ember lelkesedésével igyekezett mindig is segíteni rászoruló honfitársain.

Kezdetben Bob Marley, a reggae korán elhunyt királya volt a példaképe, akiről nehéz eldönteni, hogy zenészként vagy „népi hősként" hagyott hátra nagyobb örökséget – egy biztos, a maga módján minden eszközzel küzdött a Jamaicát sújtó szegénység és erőszak ellen.

Bár Európa több országában és az Egyesült Államokban is berendezett otthont magának, sőt megszerezte a francia állampolgárságot is, „Mister George" – közkedveltsége és a labdarúgásban elért sikerei nyomán odahaza egy idő után így szólították – egyre több pénzt áldozott a hazájára.

Azon túl, hogy országa válogatottját szinte egymaga utaztatta és öltöztette, futballiskolát alapított gyerekeknek, szerepet vállalt az afrikai szegénység és a HIV-fertőzés elleni küzdelemben is. Előbb a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségtől (FIFA) kapott fair play díjat (1996), majd az ENSZ egyik szervezete, az UNICEF választotta jószolgálati nagykövetének (1997). Nelson Mandela, a századvég egyik legtekintélyesebb politikusa „Afrika büszkeségének" nevezte.

Az elismerések ellenére Weah nem tartotta kielégítőnek vállalt feladatait. Nem tagadta, abban, hogy játékos-pályafutása alkonyán egyre többet gondolt a politikai szerepvállalásra, Silvio Berlusconinak is nagy szerepe volt.

A kilencvenes évek közepén Olaszországba kerülő támadó közelről tanulmányozhatta klubja, a Milan elnökének politikai ambícióit, majd immár a távolból figyelhette, hogy 2001-ben a populizmust nem megvető gazdag üzletember – egy rövid, 1994-es időszakot követően immár másodszor – a miniszterelnöki székbe is beleült, sőt később harmadjára is. (Az most más kérdés, hogy az itáliai politikus épp a minap bukott meg, és az életmódja sem feltétlenül jelentett követendő példát Weah-nak vagy bárkinek...)

Libéria eközben az évtizednél hosszabb polgárháborút, majd a következményeit nyögte. Kilátástalan szegénység, fel-fellángoló erőszak, mindent elborító nihil. „George király" – íme, egy másik becenév a rajongóktól –, hazája leghíresebb és tán legnagyobb hitelű szülötte kezdte úgy érezni, neki kell a napfényre vezetnie népét. Honfitársai is nógatták, így aztán, noha megfelelő iskolák híján leginkább a vízióit, a szívét és a megbecsültsége révén kialakult kapcsolatait ajánlhatta fel, 2004 novemberében elfogadta a kihívást.

Az újonnan alakult, Szövetség a Demokratikus Átalakulásért (CDC) nevű párt elnökeként vezette a kampányát, melyre leginkább a fiatalok voltak fogékonyak. Békét, igazságosságot, munkát, alapinfrastruktúrát ígért, mint ahogyan a többi 21 jelölt is. A világ sokat szenvedett, elmaradottabb régióiban ilyen egyszerű a feladvány.

GEORGE WEAH – ERŐ, IRAM, FINESZ, GÓLOK


Hogy követői miért hallgattak éppen rá? „Neki már megvan a maga gazdagsága, így nyugodtan rábízhatjuk a pénzünket, az biztonságban lesz" – szolgált egyszerű magyarázattal egyik választója. Tény, Weah semmiféle módon nem kötődött az addigi, korruptnak bélyegzett kormányokhoz, így csorbítatlan tekintéllyel és tiszta lappal indulhatott harcba.

GEORGE WEAH

Született: 1966. október 1., Monrovia
Nemzetisége: libériai
Klubjai: Young Survivors (1981–1984), Bongrange (1984), Mighty Barrolle (1985–1986), Invincible Eleven (1986–1987), Africa Sports (1987),Tonnerre (1987–1988), Monaco (1988–1992), Paris Saint-Germain (1992–1995), Milan (1995–2000 jan.), Chelsea (2000. jan.–jún.), Manchester City (2000. jún.–okt.), Marseille (2000. okt.–2001), al-Dzsazíra (2001–2003)
Legnagyobb sikerei: aranylabdás (1995), az Év játékosa a FIFA-nál (1995), 3x afrikai aranylabdás (1989, 1994, 1995), az Évszázad afrikai labdarúgója (1998), KEK-döntős (1992), 2x olasz bajnok (1996, 1999), francia bajnok (1994), kameruni bajnok (1988), angol FA-kupa-győztes (2000), 3x Francia Kupa-győztes (1991, 1993, 1995), Francia Ligakupa-győztes (1995)

Az egykori futballsztár természetesen a saját televíziós csatornáját és rádióállomását is mozgósította, ám a modern kampánystratégia nem feltétlenül hatékony egy olyan államban, amelynek fővárosában már 14 éve nem volt folyamatos áramszolgáltatás.

Maradt a kampánykörút. Volt, hogy a borzalmas közlekedési viszonyok következtében sárba ragadt terepjárójában töltötte az éjszakát. Mellesleg 32 járműből mindössze öt bírta végig a szavazatgyűjtő országjárást – nem meglepő a lemorzsolódás, Libériában mindössze 200 kilométernyi szilárd burkolatú út állt rendelkezésre...

Azóta már tudjuk, hogy eme sanyarú helyzetből nem „Mister George" vezeti ki a népét. Hat éve a második körben „csak" bő 40 százaléknyi szavazat jutott neki, s bár követői csalást kiáltottak és tüntetésbe kezdtek, az ENSZ-megfigyelők szerint súlyos szabálytalanság nem történt, a labdarúgópályák csillaga „önerőből" maradt alul Harvardon végzett vetélytársával szemben, aki amúgy a fekete földrész első, s jelenleg az egyetlen női államelnöke!

Mindenesetre a volt futballista népszerűségének értékével tisztában lévő Johnson Sirleaf asszony egyből felajánlotta neki: legyen miniszter az újonnan megalakuló kormányban. Az NS egy héttel később, 2005. november 15-én számolt be részletesen a fejleményekről, de az már csupán később derült ki, hogy Weah „nem állt át", hanem az idei választásokon is elindult ellenzékből – azonban belátta, hogy más talán felkészültebb (és esélyesebb) lehet nála a legfőbb posztra, ezért ezúttal Winston Tubman alelnökjelöltje volt.

Épp a napokban zajlott le a második kör – egyelőre természetesen csak előzetes eredmények vannak –, amelyet a CDC bojkottált az első forduló körüli szabálytalanságokra hivatkozva. Így aztán a néhány hete (megosztott) Nobel-békedíjjal kitüntetett idős államfő asszony magabiztosan őrizte meg hivatalát, Weah-nak tehát most sem sikerült.

Másrészt két éve bekerült a szenátusba, épp miután visszatért az Egyesült Államokból, ahol nem mást csinált – mint a tanulmányait folytatta! Ugyanis annyira komolyan vette a közjogi szerepvállalásához szükséges képzettségét hiányoló kritikákat, hogy a miami egyetemen lediplomázott üzleti adminisztrációból.

Látnivaló tehát, hogy nem üres hatalomvágyból találta ki magának a politizálást, s ezen a területen is legalább olyan kitartó, szorgalmas, valamint elkötelezett, mint egykor a labdarúgásban volt. És talán egyszer majd az eredményei is megközelítik a futballban elérteket...

ARANYLABDA ÉS LIBÉRIA


WEAH A PÁLYÁN

AFRIKA


A tizenéves George Weah hazája, Libéria négy klubjában is megcsillantotta a tudását – a kontinens egyik patinás csapata, a Tonnerre Yaoundé fel is figyelt rá (ahová egy rövid elefántcsontparti állomás közbeiktatásával érkezett). Kamerunban sem maradt sokáig: a válogatott francia szövetségi kapitánya, a híresen jó szemű Claude Leroy beajánlotta Arsene Wengernek, a Monaco edzőjének. A legelső európai idénye után fél esztendővel (1989 végén) máris Afrika legjobbjának választották (és majd még kétszer).


FRANCIAORSZÁG


Az igazi kezdet, a berobbanás (majd a búcsú) terepe. A Monaco és a Paris Saint-Germain kötelékében teljesnek mondható trófeakollekciót hozott össze. Pályafutása gólokban leggazdagabb bajnoki idényét a hercegségben futotta (18, 1991–1992), a PSG-ből pedig BL-gólkirály lett (11 meccsen 8 találat, 1994–1995). Karrierje vége felé a harmadik nagy francia klubot, a Marseille-et is szolgálta (19 bajnoki, 5 gól).


OLASZORSZÁG


Ne szaladjunk azonban előre, hiszen Párizs után még hátravolt a karrier jó néhány dicső fejezete. Az első olaszországi félév mindjárt díjesővel zárult: első afrikaiként választotta meg Weah-t a France Football, illetve a FIFA is a világ legjobbjának. A Milanban négy és fél évet húzott le, a legjobb szezonja a 13 bajnoki és három BL-gólt hozó 1996–1997-es volt.


ANGLIA


Már jóval túl a harmincon nyílt lehetősége arra, hogy belekóstoljon egy harmadik európai elitbajnokságba, a sok szempontból a csúcsok csúcsának számító Premiershipbe. 2000 elején a Milan kölcsönadta őt a Chelsea-nek, amelyben mindössze 11 bajnokit játszott (három gólt szerezve), de egy FA-kupa-diadalból így is kivette a részét. Rövid ideig a Manchester Cityt is erősítette (egy gólra azért ott is futotta).


ÁZSIA


A már említett rövid marseille-i kirándulás után a korosodó sztárokat tárt karokkal és mély bukszával váró Arab Emírségekben zárta le a pályafutását. Két abu-dzabi idényében 15-15 bajnoki találatig jutott, és előbb a második, majd utolsó szezonjában a hatodik helyhez segítette az al-Dzsazírát.


VÁLOGATOTT


A csodaszép pályaívből egyvalami hiányzott: a siker a válogatottal. Pedig „King George" mindent megtett a Lone Star dicsőségéért: ha kellett, edzette, ha kellett, pénzelte a nemzeti csapatot, s mindenekelőtt persze játszott benne – mindhiába, a vb-szereplés egyszer sem jött össze (2001 nyarán mindössze egyetlen pont hiányzott). 2002-ben még ott volt a gárdával az Afrikai Nemzetek Kupáján, lőtt is egy gólt Malinak, de (akárcsak 1996-ban) a csoportból nem volt út tovább. Mértékadó források szerint 60-szor ölthette magára az egycsillagos nemzeti mezt, ám pontos adatok híján az is elképzelhető, hogy ennél lényegesen többször.

WEAH! WEAH!!! WEAH !!!!!


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik