A magyar hokisok utcán aludtak Erdélyben

BAKOS GÉZABAKOS GÉZA
Vágólapra másolva!
2010.12.27. 10:28
null
Képünk illusztráció
Manapság már rutinszerűen mérkőznek meg a magyarországi és az erdélyi jégkorongcsapatok, amelyek közös bajnokságban is szerepelnek. Alig több mint egy évtizede ez még nem így volt, és az egymás elleni meccsek egzotikumát időnként olyan kalandok is fűszerezték, mint amikor a ferencvárosiak nem hogy a rájuk váró ünnepi találkozóra nem érkeztek meg, de még a „civilizációba" se jutottak vissza. Mindezt a Kárpát-medence leghidegebb vidékén, éjszaka...

A magyar és román jégkorongsport közös bajnoksága, a Mol Liga tavalyelőtt jött létre, de persze az itthoni és a székelyföldi együttesek már korábban is meg-megmérkőztek egymással a rendszerváltozás óta – néha tétmeccsen, máskor pedig „csak" nagy-nagy barátsággal. Az egyik ilyen alkalom 1999 karácsonya után volt, ám a Ferencváros hokisainak erdélyi túrája kis híján drámaian végződött.

A FTC-t az akkor már néhány esztendeje Progym névre hallgató gyergyószentmiklósi klub fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett tornára hívták meg a helyiek. A zöld-fehéreknek a sorsolás értelmében december 27-én, hétfő este nyolc órakor kellett volna a régió legerősebb, legpatinásabb alakulatával, a Csíkszeredával játszaniuk, ezért már hajnalban elindultak Budapestről autóbusszal. Ám nem hogy nyolcra, de még éjfélre sem érkeztek meg. A csapat ugyanis „elveszett"...

Mint kiderült, a gárda járműve – amelynek sofőrje az idő tájt még nem lehetett olyan ismerős a környéken, mint a kapcsolatok rendszeressé válása óta – egy járatlan útra tévedt, és a végcéltól 40 kilométerre a nagy havazásban belecsúszott az árokba. A környéken nincs lakott település, ahonnét segítséget lehetett volna kérni, van viszont rekordfagy.

A térségre ugyanis az jellemző, hogy a hideg levegő megreked a hegyek közé zárt mélyebben fekvő területeken, így a völgyekben még annál is alacsonyabb a hőmérséklet, mint a csúcsokon! Nem véletlen, hogy mind Romániában, mind a Kárpát-medencén belül ez a vidék a legzimankósabb.

Na szóval ott dekkoltak a fradisták a „vadonban", mínusz 20 fokban. A játékosok mit tehettek egyebet, kénytelenek voltak étel és ital nélkül, a járó motorú buszon tölteni az éjszakát. És ott is maradtak kedd délelőtt tíz óráig, amikor végre arra tévedt valaki, aki segítséget hozott. (A korabeli tudósításból nem derül ki, hogy csak a térerőt nélkülözte a küldöttség, avagy magát a mobiltelefont is...)

Így történhetett, hogy a Ferencváros több mint 30 órás buszozás után érkezett meg a torna helyszínére, ahol néhány órás pihenést követően már pályára is kellett lépnie a második fordulóban. Az előzmények ismeretében szinte hihetetlen, de egy fantasztikus hangulatú összecsapáson a Fradi több mint háromezer – többségében persze a magyaroknak szurkoló – helyi néző előtt Dobos (2), Sofron és Kocsis góljával 4–1-re legyőzte a székelyföldi hokisok örök nagy riválisát, a Steaua Bucuresti-et!

A befejező napon aztán a jubiláns gyergyóiakkal került szembe az FTC, és – immár pihentebben – Dobos (3), Sofron, Csiki (2-2), valamint Hidasi, Salamon és Krokó találatával 10–4-re ezúttal is nyert.

De hiába zárt százszázalékosan, csupán a második helyet szerezte meg, mivel az említett „kalandos" körülmények miatt lekéste az első meccsét, amelynek két pontját így játék nélkül a Csíkszereda kapta – végül pedig ez az „egymás elleni eredmény" döntött az első hely sorsáról, méghozzá a hibátlanságát a Fradival ellentétben a jégen elveszítő székely alakulat javára. (Némi vigaszt jelentett viszont a vendégeknek, hogy Bernei Gergelyt választották a torna legjobb játékosává.)

A veretlen zöld-fehérek helytállásának értékét a viszontagságok leküzdése mellett az is növelte, hogy a Steaua, illetve az annak romániai egyeduralmát néhány évvel azelőtt megdöntő Csíkszereda keleti szomszédunk legjobb két csapatának számított, míg a Progym épp az ezredforduló táján élte a fénykorát, azokban az években többször is dobogón végzett.

Igaz, az akkori Fradira is más szemmel kell nézni, mivel a legnagyobb múltú magyar együttes – amely például a hetvenes években, avagy a kilencvenesek első felében kivétel nélkül az összes bajnokságot megnyerte – még három szezonnal korábban is aranyérmes lett az ob I-ben. Azonban akkor utoljára: a következőkben, továbbá mindmáig a vidéki klubok vették át a hazai hatalmat, és közülük is a dunaújvárosiakat végül maga mögött hagyó Alba Volán.

Két évvel ezelőtt aztán beindult a Mol Liga, amelynek első kiírása szépen megmutatta az elmúlt évtizedben végment változásokat: az 1999 végi négyes torna résztvevői közül három nagyjából egy szintre került (másképp fogalmazva: az első kettő oda „süllyedt") – a Steaua 6., a Ferencváros 7., a Gyergyószentmiklós 8. lett –, míg a HC Csíkszereda megnyerte, miután a döntőben felülmúlta „anyaegyesületét", az SC Csíkszeredát.

A közös bajnokság azóta stabilan üzemel (a Fradinak manapság jobban megy, mint a Steauának), vagyis járatlan útról már semmilyen értelemben nincs szó – pláne, hogy a Progym később nem is indult újra, tehát oda „be sem kell ugrani". A csíkiak viszont az idén is magabiztosan végeztek az alapszakasz tabellájának élén, azaz fontos különbség 1999-hez képest, hogy a látogatók egy ideje már nemcsak meg-, de könnyen rá is fázhatnak arrafelé. 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik