Valverde állásába kerülhet az Atlético Madrid elleni összeomlás?

Vágólapra másolva!
2020.01.10. 13:10
null
Vezetett a Barca, de az utolsó tíz percben fordított az Atlético (Fotó: AFP)
Hétfőn ül össze az FC Barcelona vezetősége, hogy megvitassa a klub jövőjével kapcsolatos kérdéseket, köztük Ernesto Valverde vezetőedző sorsát – a spanyol sajtó már a lehetséges utódot is sejti. Mint ismert, a katalánok 3–2-re kikaptak az Atlético Madridtól a megreformált spanyol Szuperkupa elődöntőjében, így regnáló bajnokként nem játszhatnak azért a trófeáért, amiért a bajnoki címvédő és a kupagyőztes szokott megküzdeni. Apropó, kupagyőztes: a Valencia sem lesz ott a fináléban, mivel a másik ágon vereséget szenvedett a Real Madridtól…

 

ELŐSZÖR NYERT SIMEONE A BARCELONA ELLEN SPANYOL SOROZATBAN

Először is jöjjenek a csütörtöki elődöntő legfőbb érdekességei! Diego Simeone az Atlético Madrid vezetőedzőjeként először nyert – és szerzett három gólt csapata egy mérkőzésen – spanyol sorozatban az FC Barcelona ellen: korábban 22-szer találkozott a La Ligában, a Király-kupában vagy a spanyol Szuperkupában a katalánokkal, de egyszer sem tudott győzni (8 döntetlen, 14 vereség). Nem úgy a Bajnokok Ligájában, ahol a 2013–2014-es és a 2015–2016-os kiírás negyeddöntőjében is búcsúztatta csapatával a Barcát. Összességében a csütörtöki volt a 27. meccse a katalánok ellen Atlético-edzőként, három győzelem, kilenc döntetlen és 15 vereség a mérlege 24–39-es gólkülönbséggel.

A meccsen az FC Barcelona dominált az első félidőben (majd sokáig a másodikban is), amit bizonyít az alábbi statisztika: Thomas Parteynak volt a legtöbb sikeres passza (19) az Atlético Madridban az első játékrészben – a Barcánál csak Luis Suárez (11) és a kapus Neto (10) passzolt kevesebbet. Koke révén a fővárosiak kerültek előnybe a szünet után (minden idők leggyorsabb második félidei góljával), de Lionel Messi nem sokkal később egyenlített – ez volt a 31. találata az Atlético Madrid elleni 40. összecsapásán. Az argentin klasszisát nem lehet elvitatni: a Barcelona által elveszített legutóbbi négy kupamérkőzésen (a Liverpool elleni BL-elődöntők, a Valencia elleni Király-kupa-döntő és az Atlético Madrid elleni, csütörtöki Szuperkupa-elődöntő) négy gólt szerzett, emellett 9 helyzetet alakított ki, amelyek közül 3 veszélyes gólszerzési lehetőségnek bizonyult az Opta adatbázisa szerint. Az említett négy mérkőzésen 31 sikeres cselt mutatott be. Nem mellesleg a spanyol Szuperkupa örökranglistáját toronymagasan vezeti a szerzett gólok (14) tekintetében Raúl (7) előtt.

Azonban sem ő, sem a Barca vezető gólját szerző Antoine Griezmann nem tudta megakadályozni a vereséget. A francia támadó 10. alkalommal játszott az Atlético Madrid ellen, és most sikerült először betalálnia volt klubjának. A videobíró segítségével két gólt nem adtak meg az FC Barcelonának, így maradt a 2–1-es Barca-vezetés – egészen a 81. percig, amikor ismét a videobírót hívták segítségül, és büntetőt ítéltek az Atlético Madridnak. Álvaro Morata ezt gólra váltotta, majd néhány perccel később az ő kiugratását Ángel Correa lőtte a hálóba – az Atlético Madrid elképesztő fordítással így legyőzte a Barcelonát.

A katalánok 22 éve (!) nem kaptak ki tétmérkőzésen úgy, hogy a 80. percben még vezettek – akkor a Real Oviedo tréfálta meg őket. Ugyanezt megtette az Atlético Madrid is már korábban, de ehhez még többet kell visszalapoznunk a labdarúgás históriás könyvében. Egészen 1953 júniusáig, amikor a Király-kupában az Atleti úgy nyert 2:1-re, hogy góljai a 88. és a 90. percben estek.

De térjünk vissza a jelenbe, és tekintsünk is rögtön előre a közeljövőbe: mi lesz Ernesto Valverdével?

Ernesto Valverde szerződése az idény végén jár le a Barcelonánál – kitölti vagy előbb távozik? (Fotó: AFP)
Ernesto Valverde szerződése az idény végén jár le a Barcelonánál – kitölti vagy előbb távozik? (Fotó: AFP)


NAGY NYOMÁS ALATT: HÉTFŐN ELDŐL VALVERDE JÖVŐJE

A csütörtöki mérkőzést követően az FC Barcelona játékosai magukra vállalták a felelősséget, Lionel Messi meg is védte edzőjét.

„Ugyanilyen jól kell futballoznunk az idény hátralévő részében, ugyanakkor az ilyen gyermeteg hibákat ki kell küszöbölnünk – idézi azIndependentMessi lefújás utáni nyilatkozatát. – Nyolcvan percig nagy intenzitással játszottunk, uraltuk a mérkőzést, helyzeteket dolgoztunk ki. De az utolsó tíz percben nagyokat hibáztunk, és kiengedtük a kezeink közül a győzelmet. Bízunk Valverdében, keményen fogunk dolgozni, hogy javítsunk. Össze kell tartanunk, és együtt továbblépni. Vezetjük a bajnokságot, igaz, mostanában nem mindig ment jól a játék, így megpróbálunk néhány aspektusban előrelépni és az élen maradni.”

Luis Suárez is csatlakozott argentin csapattársához. „Valverde jövője a Barcánál van, nem lehet őt hibáztatni” – mondta röviden a mérkőzés után azESPN-nekaz uruguayi csatár.

A nyomás azonban egyre nő Ernesto Valverdén, aki épp tavaly februárban hosszabbított szerződést idén nyárig a Barcelonával. A nemzetközi sajtó szerint nem kizárt, hogy nem tölti ki szerződését, hanem már idény közben megválik tőle a katalán klub – a szurkolók az Atlético elleni Szuperkupa-meccsen többször kifütyülték. Ami egyelőre biztos, hogy Valverde hétfőig pihenőt adott játékosainak, és a Cadena COPE rádióállomás információi szerint – amelyet több spanyol lap, így a Mundo Deportivo és a Marca is megerősített – hétfőn ül össze az FC Barcelona vezetősége, hogy megvitassa a vezetőedző jövőjét.

„Az edzők dolga, hogy keményen dolgozzanak és mindent beleadjanak. Tudjuk, milyen a futball. Ha elveszítesz egy-egy mérkőzést, mindig van egy kis bizonytalanság körülötted. Ezt nem lehet irányítani, ezért én csak a munkámra koncentrálok. Ez olyan mérkőzés volt, amit mi domináltunk talán az első néhány percet leszámítva. Gólt sokáig nem tudtunk szerezni, majd az övékre kettővel válaszoltunk. Úgy tűnt, minden a kezünkben van, egészen a végéig, az utolsó percektől eltekintve jó teljesítményt nyújtottunk” – idézi az ESPN Ernesto Valverdét az Atlético Madrid elleni meccs utáni sajtótájékoztatón.

SZAVAZÁS

Ön szerint szükségszerű lenne az edzőváltás az FC Barcelonánál?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Luis Enriquét 2017 májusában váltó Valverdével előbb egy 29 mérkőzést számláló veretlenségi sorozatot épített a Barca 2017 augusztusa és 2018 januárja között (annak az Espanyol vetett véget a Király-kupában, de a párharcot a Barca nyerte meg – a szerk.), majd jött egy 19 meccses széria, amit az AS Roma elleni, első nagy összeomlás szakított meg. Emlékezetes, hogy a 2017–2018-as Bajnokok Ligája-kiírás negyeddöntőjében odahaza 4–1-re verte meg az AS Romát a Barcelona, majd az olasz fővárosban 3–0-s vereséget szenvedett, így kiesett. Eközben egy 43 (!) mérkőzést számláló bajnoki veretlenségi sorozatot is épített a csapat, aminek a Levante vetett véget egy szintén emlékezetes, 5–4-re végződő találkozón (amelyet Lionel Messi kihagyott). A 2018–2019-es idényben jött az újabb nagy összeomlás: a Bajnokok Ligája elődöntőjének első felvonásán 3–0-ra legyőzte a Barca a Liverpoolt, a visszavágón azonban 4–0-ra kikapott az Anfielden – az angol csapat később megnyerte a sorozatot.

Így elérkeztünk 2020 januárjába, amikor az Atlético Madrid ellen 2–1-re vezetett a 80. percig a Barcelona a Szuperkupa elődöntőjében, de 3–2-es vereséget szenvedett. Nekünk nem tisztünk dönteni Valverde jövőjéről, hétfőn a Barcelona vezetősége minden bizonnyal megteszi azt. A Cadena SER nevű spanyol – madridi székhelyű– rádióállomás úgy értesült, Josep Maria Bartomeu klubelnök Ronald Koemant, a holland válogatott szövetségi kapitányát szeretné a csapat kispadján látni. Ezzel szembemegy a katalán Sport információja, mely szerint Bartomeu és a vezetőség egy része egyelőre ragaszkodik Valverdéhez.

Így vagy úgy, hétfőn kiderülhet, mi lesz a Barcelona jelenlegi vezetőedzőjének sorsa.

PÉNZÉRT NEM LEHET MINDENT MEGVENNI

Végül, de nem utolsó sorban nem mehetünk el szó nélkül a spanyol Szuperkupa megreformálása mellett. A spanyol szövetség úgy döntött, pénzt keres a sorozattal, így annak három kiírását (beleértve az ideit is) Szaúd-Arábiába értékesítette 120 millió euróért. A lebonyolítás is megváltozott a bevételek maximalizálása érdekében: az eddigi hagyományos rend (a bajnok a kupagyőztessel meccsel a Szuperkupáért) helyett elődöntő-döntő rendszerben dől el a Szuperkupa-győzelem, a bajnok és a kupagyőztes mellett két klub meghívással kerül be a négyes tornára.

Látkép a Valencia–Real Madrid meccs előtt: a szaúdi koronaherceg és a király portréja előtt tiszteleg a stadion (Fotó: AFP)
Látkép a Valencia–Real Madrid meccs előtt: a szaúdi koronaherceg és a király portréja előtt tiszteleg a stadion (Fotó: AFP)


A jegyeladások rögtön tükrözték a szurkolók nemtetszését. Ahogy arról beszámoltunk, a négy klub a kapott jegyek alig több mint 10 százalékát tudta értékesíteni spanyolországi szurkolóinak. A Madridtól 6672 kilométerre található Dzsiddába mindössze 25 Valencia-szurkoló vállalta az utazást, az Atlético Madrid 50 spanyolországi drukkerek látogatott el Szaúd-Arábiába – ők viszont jól jártak, hiszen Diego Simeone azt ígérte a Barcelona elleni elődöntő előtt, hogy minden kiutazó szurkolónak állja a jegyét, ha döntőbe jut csapata. A belépők java része végül gazdára talált, nagyrészt szaúdi spanyol futballkedvelők látogatottak ki a találkozókra.

A La Liga-címvédő Barcelona és a Király-kupa-győztes Valencia mellett a két madridi gigászt, az előző idényben bajnoki ezüstérmes Atléticót és a bronzérmes Realt hívták meg a szaúdi szervezők az idei tornára. A szándék eléggé átlátszó: el Clásicót szerettek volna látni. A novemberi sorsoláson eldőlt, hogy a klasszikus akár a döntőben össze is jöhet, hiszen a Real Madrid a Valenciával, az FC Barcelona az Atlético Madriddal került egy ágra. Előbbi győzött, utóbbi azonban kikapott, így vasárnap el Clásico helyett madridi derbit rendeznek a Szuperkupáért.

A három évre kifizetett 120 millió euró (azaz mérkőzésenként több mint 13 millió euró) így jövőre térülhet meg a szervezők kedve szerint, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy a Szuperkupa következő kiírásában is ott lesz az FC Barcelona és a Real Madrid is.

SPANYOL SZUPERKUPA
DÖNTŐ, VASÁRNAP
19.00:
Real Madrid–Atlético Madrid (Tv: Digi Sport1) – élőben az NSO-n!
Dzsidda (Szaúd-Arábia), Abdullah király Stadion

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik