Topligák: a Benzema, Vinícius támadóduó Európa trónján

CSEH BENJÁMINCSEH BENJÁMIN
Vágólapra másolva!
2021.12.03. 17:25
null
Nagyszerű párost alkot Benzema és Vinícius (Fotó: La Liga)
A Rio de Janeiróban felcseperedő Vinícius Júnior gyermekkorában csak fantáziálhatott arról, hogy egyszer bálványával, Karim Benzemával alkot majd életveszélyes támadóduót a Real Madridnál. Nos, az álom valóra vált, a jelenlegi kiírásban nemcsak Spanyolországban, hanem az európai topbajnokságokban is az ő párosuk büszkélkedhet a legjobb gól- (21) és gólpasszmutatóval (10).

 

Eltávolodva a La Ligától, látható, hogy a többi európai topbajnokságban (angol, francia, német, olasz) sincs olyan támadóduó, amely Benzemáéknál több gólt és asszisztot jegyzett volna – a 21 találatból 12-t a francia vállalt, s mellette még hét gólpasszt is kiosztott.

Ugyan a Liverpool üdvöskéi – Mohamed Szalah és Diogo Jota – szintén huszonegyszer találtak be a Premier League-ben (ebből tizenhárom gól és hét assziszt fűződik az egyiptomi klasszis nevéhez), két gólpasszal elmaradnak a „királyiak” nagyszerű kettősétől.

Tucatnyi találatával Benzema vezeti a spanyol góllövőlistát 15 fordulót követően, míg közvetlenül mögötte a 21 éves csapattársa áll. Legutóbb az 1985–1986-os idényben volt arra precedens, hogy két madridi játékos végezzen az első két helyen a Pichichi-trófeáért zajló küzdelemben – akkor Hugo Sánchez lett a gólkirály Jorge Valdano előtt.

A két támadó termelésének is köszönhető, hogy a Real Madrid hétpontos előnnyel áll a tabella élén. A Bajnokok Ligájában sem tétlenkednek, hiszen a francia öt, a brazil két gólnál jár, ami azt jelenti, hogy minden sorozatot figyelembe véve összesen már 28 gólt szereztek – ez 60 százaléka a Real Madrid összgólszámának (47).

MIÉRT MŰKÖDHET ILYEN JÓL A KÉMIA KÖZÖTTÜK?

Amint 2018-ban megérkezett Vinícius Júnior a Flamengótól, Benzema rögtön a szárnyai alá vette. Az edzéseken és a meccseken is feltűnő, hogy rengeteget kommunikálnak egymással, és a veterán támadó sok hasznos tanáccsal látja el az ifjú titánt.

NEM VOLT MINDIG FELHŐTLEN A KAPCSOLATUK
Volt egy eset köztük tavaly, a Borussia Mönchengladbach elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen (2–2),

amikor Benzema nem akarta, hogy Viníciusnak passzoljanak a csapattársai, mert több helyzetben is rossz döntést hozott a brazil. A „királyiak” akkori vezetőedzője, Zinédine Zidane aztán eloszlatta a kételyeket, és elmondta, minden rendben a két játékos között.

Kifizetődőnek tűnik az útmutatás, hiszen Vinícius már a harmadik végigjátszott meccsén – a Girona ellen (4–2), a Király-kupában – gólpasszt adott a francia kiválóságnak. Azóta ez tízszer ismétlődött meg. Akkor is látszik, hogy rendkívül jól megértik egymást (különböző elmozgásoknál, összjátékoknál), amikor nem szolgálják ki a másikat.

Benzema a nehéz időkben is segített. A 2018–2019-es idényben – Vinícius első madridi derbijén – éppen a brazil tehetség labdavesztéséből szerzett gólt az Atlético. A 9-es azonnal odasietett hozzá, s felajánlotta neki, hogy egy időre cseréljenek pozíciót, így nem keveredhet ismét hasonló szituációba. A meccs után a szélső elmondta, ez segített neki, s vissza tudta nyerni az önbizalmát.

Az első naptól segítette a 33 éves játékos az akkor még tapasztalan fiatalt, és el is mondta korábban, hogy olyan akar lenni neki, mint egy nagy testvér.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik