Szuperliga: most Pérez fenyegette meg a szakadárokat

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.04.25. 08:05
null
Florentino Pérez kijelentése szerint a Szuperliga-klubok hiába kommunikáják azt, valójában nem léptek ki a ligaszövetségből, s ezt egyébként sem tehetnék meg szankciók nélkül (Fotó: AFP)
A hétfőre bejelentett, majd a jelek szerint szerdára el is bukott Szuperliga első elnökének választott Florentino Pérez újabb lapinterjút adott a projektről, melyben újfent kijelentette, a szerződéseket aláíró alapító csapatok nem léphetnek ki csak úgy a projektből. Egyúttal jelezte, ha a tervük most nem is jön össze, szerinte néhány éven belül szükségszerűen összejön a Szuperliga. Pérez amondó, az UEFA 2024-től tervezett reformjai nem adnak megfelelő választ a futball általa vélt válságára.

 


Florentino Pérez szombaton az As-nek adott hosszabb interjút a Szuperliga-projektről. Ebben megismételte korábbi kijelentését, mely szerint a tervük célja a „futball megmentése”, mivel a koronavírus-válság ezt a szektort is jelentősen érintette, több klub is becsődölhet szerinte, a Szuperliga viszont olyan plusz bevételeket generálna, amely az egész futballpiramisba több pénzt hozna.

A spanyol sportvezető arról is beszélt, szerinte szükségszerű a Szuperliga, vagy egy ahhoz nagyon hasonló bajnokság megszületése, és ha nem is most jön össze az elképzelés, néhány éven belül valóra fog válni.

Ezt követően a futballt irányító szervek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, az Európai Labdarúgó-szövetség, az országos tagszövetségek, valamint a helyi kormányzatok reakcióiról is beszélt. Az alapítókra helyezett nyomást egyszerű „manipulációnak" nevezte.

Pérez szerint a Szuperligából kihátráló – vagyis szavai alapján meglehet, inkább csak kihátrálni próbáló – klubok a rájuk nehezedő nyomás miatt saját gazdasági érdekük ellen cselekszenek. „Lázadás lesz, különben csak az államilag támogatott klubok maradnak, és azok, ahol multimilliárdos tulajdonosok vannak, akiket az sem zavar, ha egy idény 100 milliós veszteséget hoz. Csak szórakoznak.”

„A szervezet továbbra is létezik. Az alapító klubok továbbra is itt vannak. Csupán annyi történt, hogy adtunk magunknak néhány hetet, hogy átgondoljuk, miként reagáljunk arra az ellenségességre, amelyet bizonyos emberektől, akik nem akarták elveszteni a saját privilégiumukat, tapasztaltunk.

Hozzátette, a kilépésről szóló nyilatkozat és a tényleges távozás két egészen másik dolog…

„Nem fogom részletezni itt, mit jelent egy kötelező erejű szerződés, de a klubok nem távozhatnak csak úgy. Egyeseknek a nyomás miatt azt kell most mondaniuk, hogy távoznak a ligából, de ez nem történt meg. A Szuperliga, vagy egy ehhez nagyon hasonló bajnokság lesz, és remélem, hogy a közeljövőben lesz” – tette hozzá Pérez, aki megismételte azt is, hogy ha valaki komolyan gondolja a távozást, súlyos anyagi büntetésre számíthat a Szuperliga szervezetétől.

Hogy mindez pontosan milyen összeget jelenthet, arról lapértesülések szintjén sincs még információ, miként arról sem, ha a távozó csapatok valóban „bírságra” számíthatnak, a pénz hová folyik majd be. Mémek szintjén persze a futballszerelmesek már válaszoltak: Pérez a Real Madrid elnökeként Erling Haaland és Kylian Mbappé szerződtetéséről beszélt nem is olyan régen…

A sportvezető kijelentette, az sem igaz, hogy a projektet az eredeti tervek szerint 3.5 milliárd euróval megszponzoráló JP Morgan kihátrált volna: „Időt kértek a megfelelő reakcióra, pont mint a klubok.”

Pérez beszélt az UEFA által elfogadott, 2024-től életbelépő Bajnokok Ligája-reformról is, ami szerinte nem oldja meg a futball jelenlegi válságát. Az elnök meggyőződéssel állítja, a 14 és 24 éves korosztály számára a labdarúgás jelenlegi formájában unalmas, bezzeg nem így lenne, ha minden héten a topcsapatok játszanának csak egymással...

A 20 csapatosra tervezett Európai Szuperliga létrehozását vasárnapról hétfőre virradóra jelentették be, az alapítók között hat angol, valamint három olasz és három spanyol klub volt, ugyanakkor a tervet a legfelsőbb politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség részéről is széles körű ellenérzés fogadta. Szurkolói csoportok szintén éles kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal szemben.

Ezek hatására elsőként kedd este a Manchester City jelentette be hivatalosan, hogy visszalép a szerepléstől, majd szerda hajnalban a Chelsea, aztán az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből. Szerda délutánra az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan lépett vissza, a Juventus pedig ekkor már az ESL megvalósítását bizonytalannak értékelte. Az FC Barcelona csütörtökön jelentette ki, hogy a tagságán múlik, marad-e a terv részese, vagy szintén kilép. Az alapító klubok közül így csak Florentino Pérez Real Madridja nem változtatott az álláspontján a Szuperligát illetően, amelynek a tervek szerint 15 állandó, illetve öt további résztvevője lett volna.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik