Vinícius Júnior szerint a szeretet mindig legyőzi a gyűlöletet (Fotó: Getty Images)

Az erőszakellenes bizottság a hétfői ülését követően jelentette be, hogy zajlik az ismeretlen elkövetők felkutatása, akik a Király-kupa múlt csütörtöki Real Madrid-Atlético Madrid negyeddöntője előtt a spanyol fővárosban a brazil támadó 20-as mezébe öltöztetett próbababát lógattak le, fölé pedig egy piros molinót akasztottak, amelyen fehér betűkkel a „Madrid gyűlöli a Realt” felirat állt. Az üzenet gyakran megjelenik az Atlético egyik ultracsoportjának transzparensein, ugyanakkor ez a társaság most nem vállalta a felelősséget az akcióért. Az eset kapcsán országszerte klubok és sportági tisztségviselők szólaltak fel elítélve a cselekedetet.   

 
Az Atlético drukkerei felakasztották „Viníciust”

A 3–1-es Real-sikerrel zárult negyeddöntő hosszabbításában Vinícius készítette elő – igaz, nem tudatosan – Karim Benzema vezető gólját, a végeredményt pedig ő maga állította be.   

„Mindössze egyetlen Madrid létezik, ezt mindenki tudja” – írta a találkozó után Vinícius, hozzáfűzve: „Vini szereti Madridot.”   

Másnapi nyilatkozatában kiemelte: „a szeretet mindig legyőzi a gyűlöletet.”   

Vinícius az idény során már volt céltáblája rasszista rigmusoknak az Atlético-fanatikusok részéről. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatot ugyanakkor lezárta a spanyol állami ügyészség bizonyítékok hiánya miatt, valamint arra hivatkozva, hogy a dalok „egy futballmérkőzés rivalizálásának keretein belül maradtak.” Az erőszakellenes bizottság határozata nyomán a Valladolid egy tucat szurkolójának ugyanakkor fejenként négyezer eurós bírságot kellett fizetnie, emellett egy évre kitiltották őket sporteseményekről, miután ugyancsak a Real támadóját inzultálták egy decemberi mérkőzés alatt. Hasonló esetről számoltak be az Athletic Bilbao drukkereit illetően a másfél héttel ezelőtti bajnokin.   

A 22 esztendős afroamerikai futballista korábban közösségi oldalain fogalmazott meg panaszt annak kapcsán, hogy rasszista támadások érték Európába igazolása óta.