Spanyolország: beperelte a La Ligát az FC Barcelona

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.01.13. 09:33
null
Bíróságon szeretné bizonyítani az igazát a Joan Laporta-féle Barcelona (Fotó: Getty Images)
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) szereplő FC Barcelona beperelte a pontvadászatot irányító szervezetet, miután az nem engedélyezte, hogy 15 százalékkal megnövelje a bértömegét – adta hírül a Marca.

A barcelonai 7. számú kereskedelmi bíróságon beadott kereset szerint a Barcelona nem tud egyenlő esélyekkel versenyezni a profi labdarúgóliga (LPF) azon 38 csapatával, amely aláírta a CVC Capital Partnersszel megkötött 2.1 milliárd eurós megállapodást.

A 2021 augusztusában aláírt üzletet a Barcán kívül három másik klub, a Real Madrid, a bilbaói Athletic Club és az Ibiza sem támogatta. Mint ismert, a történelmi szerződés értelmében az azt aláíró klubok az így megkapott kölcsön 70%-át infrastrukturális fejlesztésekre, 15%-át a tartozások rendezésére, míg a maradék 15%-ot a fizetési plafon növelésére fordíthatják.

Mivel a Barcelona nem írta alá a szóban forgó megállapodást, nem növelheti a saját bértömegét – érvel a La Liga. Az első számú spanyol sportlap forrásai szerint a Barca korábban már a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) UEFA-licencről döntő fellebbviteli bizottságnál megtámadta a liga döntését, de nem járt sikerrel.

A La Liga szerint a Barcelona érvelése nem állja meg a helyét, mivel a katalán klub pénzügyi húzásait nem lehet párhuzamba állítani a CVC Capital Partnersszel kötött szerződéssel.

Egyrészt a szerződést aláíró klubok kölcsönfelhasználását a La Liga ellenőrzi, míg a Barca kölcsöneit nem. Másrészt a megállapodásban részt vevő csapatok bértömegnövelése csupán három idényre szól és a negyedik évadtól vissza kell vágni ezeket a költéseket. Végül, de nem utolsósorban a Barca pénzügyi húzásai 100%-kal növelték meg a „gránátvörös-kékek” fizetési plafonját, így egy újabb 15%-os növekedés ezt a számot 115%-ra emelné, ami diszkriminatív lenne a többi csapattal szemben, nem beszélve a katalán klub által termelt további veszteségről – cáfolja Joan Laportáék érvelését a Javier Tebas vezette szervezet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik